A tájékoztatás helyzetéről és a fejlődés útjairól

Information, knowledge, evolution : Preceedings of the forty-fourth FID Congress held in Helsinki, Finland, 28 August – 1 September, 1988 / ed. by Sinikka Koskiala … and Ritva Launo … – Amsterdam [etc.] North Holland, 1989. – X,465 p. – (FID publication ; 675.) Raktári jelzete: 3-10638

 

Zavarba ejtően gazdag konferencia kötetet szerkesztett Sinikka Koskiala a Helsinkiben rendezett 44 . FID kongresszusra benyújtott előadások anyagából. A konferenciára 40 országból több mint 600 résztvevő érkezett; a benyújtott előadások teljes szövege 960 oldalnyi, s a szerkesztő állítása szerint kiváló minőségű szöveg volt. Ebből kellett szerkesztőtársával, Ritva Launo val kiválasztania a kötet tanulmányait. A válogatás is vaskos – csaknem 500 oldalas – kötetet eredményezett. A szelektálás kritériuma szerint a könyvtári és információs munka mostani és jövőbeli szerepére vonatkozó új elméletek, korszerű technikák és módszerek bemutatását adó tanulmányok kerültek be a kötetbe. A konferencián 6 szekcióban, hat különböző téma köré csoportosítva folytak az előadások, s a kötet szerkezete is ehhez igazodott. A vezető témák az alábbiak voltak:

  • Az ember mint információfeldolgozó
  • Az információs szolgáltatások értékelése
  • Az elektronikus “tudás”
  • Információ az iparban – információs ipar
  • Nemzeti és nemzetközi tájékoztatási politika

Nehéz úgy kiemelni a témákat, hogy ne legyünk igazságtalanok a többivel szemben, az általános jellegű összefoglalókról nem is szólva. A kiemelés szándéka nélkül, hadd hívjam fel a figyelmet a “telecottage” mozgalmat bemutató két tanulmányra (Albrechtsen, Henning és Sperr Brisfjord, Inez írásai), mert ezek ismertetését e szám 283. oldalán olvashatják. Vagy említhető egy másik tanulmány, amely az elszigetelt települések információellátásának javításával (pl. a CD-ROM technika széles körű alkalmazásával) foglalkozik (Kinney, Jane : The role of CD-ROM in information isolated areas ). Több szerző adott prognózist az elkövetkező évek információs politikájáról, az információtechnológia alakulásáról (Huhtanen, Anni: Forecast on application of information technology in 1996 and 2010 , vagy Larson, Ray : The evaluation of information systems technologies: trends and prospects ), mely előrejelzésekből (integrált számítógépes könyvtári és információs rendszerek hálózata országszerte és a nemzetek között), talán nálunk is megvalósul egyszer majd valamennyi.

A kötet gazdagságának igazolására és kedvcsinálónak az olvasáshoz, szolgáljon bizonyságul a tartalomjegyzéke:

A bejegyzés kategóriája: 1991. 2. szám
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!