49. évfolyam, 2003. 2. szám
Archívum
English

Könyvtörténeti és könyvtártudományi szakirodalmi adatbázis

RÁCZ Ágnes

 

Az eddig különböző műhelyekben folyó, a magyar könyv- és könyvtári kultúrát feltáró szakirodalom bibliográfiai számbavétele a jövőben egységes szakirodalmi adatbázisban készül.

A könyvtártudományi dokumentációt az ötvenes évek óta a Könyvtártudományi és Módszertani Központ könyvtártudományi szakkönyvtárában tárják fel (Könyvtári Tájékoztató, majd Könyvtári Figyelő c. folyóiratban) először a külföldi, 1962-től a magyar szakirodalomra is kiterjesztve. 1989 óta adatbázisban is elérhetők (Magyar és Nemzetközi Cikkek=MANCI adatbázisa), s a retrospektív feltárás is elkezdődött. A magyar könyvtári szakirodalom nyomtatott formája a MAKSZAB c. negyedéves bibliográfa. A Külföldi cikkirodalom válogatott feldolgozása a Könyvtári és Dokumentációs Szakirodalomban, ill. jelenleg a Könyvtári Figyelő Külföldi folyóirat-figyelő rovatában valósul meg.

A könyvtörténet cikkirodalmának bibliográfiai feltárása párhuzamosan több helyen történik: a Régi Magyarországi Nyomtatványok Szerkesztőségében, s rajtuk keresztül bekapcsolódva a nemzetközi könyv- és könyvtártörténeti cikk-adatbázis (ABHB) munkáiba, a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban a könyvtártudományi szakirodalom feldolgozása keretében, 2002-ig az MNB Időszaki Kiadványok Repertóriumában és az IKER adatbázisban, valamint a Kárpát-medence könyvtörténeti adatbázisában. Az éves kurrens bibliográfia a Magyar Könyvszemlében jelenik meg.

A kialakítandó adatbázisban teljességgel gyűjtik a magyarországi könyvtörténeti és könyvtártudományi irodalmat, valamint az ilyen tárgyú hungarikumokat (Kárpát-medence hangsúlyosan), a legfontosabb külföldi szakirodalmat válogatva. A könyvtártörténeti bibliográfia nemzetközi együttműködésben készül. A szakirodalom katalogizálása a hatályos magyar szabványok szerinti, a tárgyi feltárásban pedig a Könyvtári és tájékoztatási tezauruszra épül. Az adatbázist az OSZK Nektár rendszerében jelenleg az Amicusszal kell kiépíteni. Az adatbázisból kinyerhető produktumok: „A magyar könyvtártörténeti irodalom bibliográfiája”; „A magyar könyvtári szakirodalom bibliográfiája”; „Hungarian Library and Information Science”; Külföldi folyóirat-figyelő (a Könyvtári Figyelő rovata), továbbá CD-ROM-on a Kárpát-medence könyv- és könyvtártörténeti bibliográfiája 1000-200x c. kiadványok. Megoldandó a jelenleg CD-ISIS-ben lévő adatbázisok konvertálása. A tanulmány tartalmazza a szakirodalmi adatbázis előkészítésének és kiépítésének munkálatait az Amicusban, s kitér a szükséges személyi és tárgyi feltételekre is.

(295 – 306. p.)

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek