48. évfolyam, 2002. 1–2. szám
Archívum
English

Minőségszemlélet egy orvosi könyvtárban

KÖVESHÁZINÉ MUNTYÁN Alexandra

A minőség, a minőség biztosításának az igénye napjainkban valamennyi területen jelentkezik. Az orvostudomány a világon az egyik legnagyobb és leggyorsabban fejlődő diszciplína.

A Semmelweis Egyetem területén működő tanszéki könyvtárak meghatározó szerepet töltenek be a fenntartó intézmény oktató, gyógyító és kutató munkájában.

A szerző arra törekedett, hogy ne csak elméleti ismereteket nyújtson, hanem gyakorlati oldalról vizsgálja a minőségmenedzsment működőképességét egy tanszéki könyvtárban. A minőségszemlélet alkalmazásának egy lehetséges módját mutatja be az orvosi könyvtár példáján.

A tanulmány vizsgálja a minőségszemlélet lényegét, és rámutat arra, hogy tanszéki könyvtárak esetében is érdemes a célok meghatározásával, a környezeti felméréssel, a lehetőségek vizsgálatával foglalkozni. A könyvtári munkát, az információs infrastruktúra fejlesztését, és a folyamatos tanulást, továbbképzést támogató minőségszemlélet, minőségelvű vezetés, és megfelelő anyagi támogatás szükséges ahhoz, hogy a tanszéki könyvtárak tevékenységükkel konstruktívan tudjanak hozzájárulni a fejlesztéshez, a szolgáltatások minőségének javításához, következésképpen, hogy az elvárásoknak és a követelményeknek megfeleljenek.

(55 – 70. oldal)

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek