47. évfolyam, 2001. 4. szám
Archívum
EnglishDeutsch

A magyar közös katalogizálási központ megvalósításáról

BAKONYI Géza

Bár több magyarországi projekt célja a központi katalogizálás megteremtése, folyamatosan szolgáltató rendszer még nem állt fel. Az egyik legjelentősebb program a MOKKA (Magyar Országos Közös Katalogizálás), melyben eddig létrehozták a közös katalógust és a rendszer teszt variációját, a másik a Corvina integrált rendszert használó könyvtárak VOCAL rendszere. Az OSZK Amicus rendszerét 2001-ben helyeztek üzembe, s ez három könyvtár integrált rendszere. Az említettek mellett léteznek további, szűkebb kört átfogó együttműködési rendszerek is (pl. a TinLib könyvtárak között a Theca, az egyházi könyvtárak közös katalógusa, KözelKat, OLIB, ALEPH, Szirén rendszereket használó könyvtárak közötti együttműködés stb.).

A három nagy rendszer (MOKKA, VOCAL, Amicus) jellemző adatairól (résztvevők száma, bibliográfiai rekordok száma, authority rekordok, leírt dokumentumok száma, a dokumentumok időbeni korlátai, szoftver, hardver, keresési felület, duplum-ellenőrzés, belső adatcsere-formátum, import adatcsere-formátum, feltöltést végző könyvtárak száma, letöltést végző könyvtárak száma, adatbázis, karakterkezelés stb.) összefoglaló táblázat készült. Az adatok elemzése kapcsán szó esik a hazai könyvtárügy újabb fejlődési tendenciáiról, amelyek felerősítették a könyvtárak törekvését egy közös katalogizálási rendszer létrehozására, azzal a céllal, hogy a rendszerbe került bibliográfiai adatokat a tagok átvehessék. Igény van a szakterületi speciális dokumentumok könyvtárközi kölcsönzésben való elérésére is (az Országos Dokumentumellátó Rendszer (ODR) funkciókat egyelőre a VOCAL program tudja).

Az állami könyvtárak egységes elveken alapuló közös katalógus rendszerének kialakítása még megvalósításra vár. Az egyik legnagyobb nehézséget az eltérő MARC formátumok használata jelenti. Az OSZK és a FSZEK a HUNMARC-ot, a felsőoktatási könyvtárak többsége az USMARC-ot használja, amely azonban eltér a MOKKA által használt szabványos USMARC-tól, bár kielégíti a VOCAL igényeket.

Újra kell gondolni a MOKKA koncepciót; meg kell vizsgálni, hogy egyetlen központi adatbázisba akarják-e gyűjteni a résztvevő könyvtárak rekordjait; esetleg a három nagy rendszer felhasználásával egy virtuális közös katalógusban akarnak gondolkozni; meg kell oldani az adatcsere formátumok kettőségének kérdését stb. A tanulmány egy lehetséges fejlesztési programot mutat be. (647 – 657. oldal)

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek