51. évfolyam, 2005. 4. szám
Archívum

Digitális Archívum a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárában*

TAKÁCS Istvánné

"Európa kulturális és tudományos öröksége egyedi és jelentékeny közkincset képvisel. Forrásait feltétlenül digitalizálni kell annak érdekében, hogy
a polgárok jobban hozzájuk férhessenek, és hogy Európa közös kulturális örökségét (mind a múltbelit, mind a jövőbenit) meg lehessen őrizni." ( Lundi Alapelvek )

 

 

A Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtára mint a legjelentősebb közgazdasági gyűjtemény őrzője, már a kezdetektől fontos célkitűzésének tekintette, hogy állományát a korszerű információs technológia eszközeivel szolgáltassa a szakma iránt érdeklődő olvasóknak, kutatóknak. A gyűjteményben megtalálhatók a nemzeti szakmai örökséghez tartozó muzeális dokumentumok és a legfrissebb hazai és külföldi - hagyományos és elektronikus hordozón meglévő - szakirodalom, amelyek a könyvtár korszerű szolgáltatásainak alapját képezik.

Az utóbbi években megnőtt az érdeklődés a közgazdaságtan korai elméleti és gyakorlati szerzőinek művei iránt. Az oktatási folyamatban kötelező irodalomként is megjelent a közgazgdaságtan máig legrangosabb magyar nyelvű időszaki kiadványának - Közgazdasági Szemle és elődei - néhány cikke. A Nemzetgazdasági Szemle címen 1877-ben indult folyóiratot, amely a magyar tudományos örökség fontos részét képezi, 1. évfolyamától őrzi könyvtárunk. Mivel az eredeti dokumentumok tömeges használata nem lehetséges, ezért a könyvtár digitalizálási programjában meghatározó jelentőségű e művek elektronikus hordozón való rendelkezésre bocsátása.

Könyvtárunkban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által meghirdetett, 2001-ben indult "Olvasás Éve" pályázaton elnyert támogatással kezdődtek meg a digitalizálási munkálatok. Az első két évben 7 kötet szkennelése készült el, egy saját fejlesztésű szoftver segítségével, képi formátumban. A pályázatban vállaltakon felül, önálló adatbázisként is - Digitális Archívum címmel - megjelenítettük honlapunkon a digitalizált köteteket. ( 1. kép )

1. kép
A Digitális Archívum nyitólapja

2003-ban szintén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatán belül indult el az egyetem szakfolyóiratának, az AULA-nak a digitalizálása. Jelenleg a folyóirat 1992-1995-ig megjelent cikkei tanulmányozhatók teljes szöveggel a Digitális Archívumban.

2003-ban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium "24. óra - Kulturális kincseink digitalizálása" című pályázaton nyert összegből folytathattuk a Nemzetgazdasági Szemle és további 13 muzeális értékű könyv digitalizálását. A pályázati kiírásnak megfelelően ezek a művek már képi és szöveges formátumban is elkészültek. Kivételt képeznek azok a könyvek, melyek betűtípusaik vagy nyelvezetük miatt nem alkalmasak szöveges feldolgozásra.

A négy pályázati periódus során összesen 110 000 oldal szkennelésére került sor. Ez 668 folyóiratcikk és 13 könyv teljes szövegű gyarapodását jelenti könyvtárunk adatbázisában.

Pályázaton kívül, saját erőforrásaink átcsoportosításával szintén 2003-tól építjük az időleges megőrzésű állományból feltárt, vagy könyvtárunk állományában nem szereplő, más forrásból kölcsönkapott oktatói publikációk digitális adatbázisát.

Jelenleg honlapunkon két menüpont alatt szolgáltatjuk a digitalizált műveket.
(http://www.lib.uni-corvinus.hu/elektronikus.html)

A Digitális Archívumban helyeztük el a képi fájlokat is (JPG, TIFF). (2. kép)

2. kép
Képi fájl a Digitális Archívumban

A folyóiratokat három szintre tagoltuk: kötet, füzet, cikk. A szintek között az átjárhatóság biztosítva van. A könyvek önálló menüben szerepelnek, jelenleg csak képi formátumban szolgáltatjuk.

A Digitális Archívum II menüpont alatt a folyóiratok szöveges formátumait találja az olvasó folyóirat, év, füzet, cikk szerinti bontásban. (3. kép)

3. kép
Szövegfájl a Digitális Archívumban

A digitalizálásba bevont műveket a könyvtár elektronikus katalógusában is feldolgoztuk. Napjaink gyakorlatának megfelelően szabványos bibliográfiai leírások készültek a kötetekről, tárgyszavakkal ellátva. A folyóirat főcímek alatt - a könyvtárunkban működő OLIB integrált könyvtári szoftver elvárásainak megfelelően - létre hoztuk a kötet, füzet rekordokat is. Az OPAC keresőfelületén visszakereshetők szerző, tárgyszó és cím szerint. A cikk bibliográfiai leírásánál, csatolt objektumként egy kattintással elérhető a dokumentum teljes szövege. (4. kép) A jelentős tudományos értéket képviselő szakfolyóiratok és könyvek nyilvános elektronikus szolgáltatása nagymértékben megkönnyíti az egyetemi oktatók, kutatók és a társadalomtudományi képzésben részt vevő egyetemi hallgatók számára az eredeti források tanulmányozását. Szolgáltatásunk az információs társadalom követelményeihez igazodó módon térbeli és időbeli korlátoktól függetlenül vehető igénybe.

A könyvtár honlapjának frissítéséhez kapcsolódva már munkálkodunk az archívumok egységesítésén, korszerűsítésén.

Terveink között szerepel további állományrészek feldolgozása könyvtárunk digitalizálási stratégiájában megfogalmazottak szerint:

•  az egyetemen keletkezett tanulmányok, disszertációk és egyéb tudományos dokumentumok feldolgozása és azok teljes szövegű hozzáférésének biztosítása;

•  a hazai társadalomtudományi, közgazdaság- és gazdálkodástudományi szakirodalmi örökség megőrzése és rendelkezésre bocsátása.

Folytatni kívánjuk a már megkezdett egyetemi szakfolyóiratok teljes állományának feldolgozását.

A digitalizált oktatói publikációkból épülő adatbázis szolgáltatásának beindítását (az egyetemi belső hálózaton) ugyancsak a közeli jövő feladatai között tartjuk számon.

4. kép
Csatolt fájl a Digitális Archívumban

A digitalizált művek listája

RM 39

SCHWARTNER Márton: Statistik des Koenigreichs Ungarn. - Pest :Matthias Trattner, 1798.

RM 96

BÉL Mátyás: Compendium Hungariae. - Posonium : J.M. Landerer,1767.

RM 132

Magyarország, Törvények, Rendeletek

 

Verbesserungsanstalten fuer das Koenigreichs Ungarn. - Wien, 1785.

RM 392

BALÁSHÁZY János: Az adó és még valami. - Pest : Trattner-Károlyi,1831.

RM 440

KARVASSY Ágoston: Népeszru nemzetgazdászati tudomány. - Pest : Emich G., 1864.

RM 1143

BERZEVICZY Gergely: De commercio et industria Hungariae. - Leutschovia : Typ. M. Podhoránszki, 1797.

RM 1145

KARVASSY Ágoston: A politicai tudományok. Rendszeresen előadva. [1.köt.] magában foglaló Az alkotmányi politicát, az általános igazgatási politicát és apolicziatudományt. - Győr : Streibig K. ny., 1843.

RM 1146

KARVASSY Ágoston: A politicai tudományok. Rendszeresen előadva. [2.köt.] magában foglaló Status gazdászati és a fináncziai tudománytGyőr . - Streibig K.ny., 1847.

RM 1178

BERZEVICZY Gergely: Ansicht des asiatisch-europaeiscen Welthandels. - Pesth : Eggenberger, 1808.

RM 1293

KAUTZ Gyula: Theorie und Geschichte der Nationaloekonomik. - Wien : Verl. Gerold, 1858.

RM 1332

LÓNYAY Menyhért: Közügyekről. Nemzetgazdászati újabb dolgozatok. - Pest : Osterlamm K. - Emich G., 1863.

RM 1354

BETHLEN Domokos, iktári, gróf: A' nemzeti jól-létről. - Béts : Haykul A. 1831.

RM 1432

DESSEWFFY Emil, gróf: A fenforgó Ausztriai pénzügyi kérdésekről. - Pest : Hartleben, 1856.

FO 5029

Nemzetgazdasági Szemle. - Budapest. - 1881-1890.

FO 5029

Közgazdasági és Közigazgatási Szemle. - Budapest. - 1893.

FO 5029

Közgazdasági Szemle. - Budapest. - 1906, 1908.

FO 5903

Aula. - Budapest. - 1992-1994.

FO 5903

Társadalom és Gazdaság Közép és Kelet-Európában = Society and Economy in Central and Eastern Europe. - Budapest. - 1995.

A Digitális Archívum olyan fontos és a jövőben fejleszteni kívánt része állományunknak, amely a könyvtár hosszú távú szolgáltatási stratégiájába illeszkedően nagy mértékben megnöveli az információhoz való hozzájutás lehetőségét egyaránt szolgálva az oktatás, kutatás és az egész életen át tartó tanulás céljait.

Honlapunkon a http://www.lib.uni-corvinus.hu/ címen tájékozódhatnak szolgáltatásainkról.

Látogassanak el hozzánk!

 

* Elhangzott az MKE Bibliográfiai Szekció 2005. október 19-i rendezvényén a Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtárában

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek