51. évfolyam, 2005. 1. szám
Archívum
English

Az MTA Könyvtára a humán- és a társadalomtudományok szolgálatában

MURÁNYI Lajos

 

Könyvtári Figyelő (Library Review) 2005. 1. 45 – 50. p.

A Tudós Társaság könyvtára a Telekiek alapítványára (1844) támaszkodva szerveződött meg. Jelenleg prézens könyvtárként működik. Gyűjti a nyelv- és irodalomtudomány, az ókortudomány, az orientalisztika, a tudománypolitika és a tudománytörténet irodalmát. A gyűjtemény kb. 2 millió egységből áll, s a dokumentumok valamennyi típusa megtalálható benne. Az állomány elsősorban ajándékok és cserekapcsolatok révén gyarapodik, ritkábban vásárlás útján. A cserekapcsolatok revizíója (1969) után a könyvtár gyarapítása célirányossá és letisztulttá vált, s némileg módosult a gyűjtőköre is.

Az Akadémia 1949-es átszervezését követően a könyvtár a kutatóintézeti könyvtárak hálózatának központi könyvtáraként tevékenykedett, egészen a hálózat 1994-es megszűnéséig.

A könyvtár tájékoztatást segítő információs kiadványai a hatvanas években indultak. 1961-től jelent meg a Tudományszervezési Tájékoztató (1983-tól Kutatás-Fejlesztés címen), mely 1994-es megszűnéséig 868 szemlét, 53 ezer bibliográfiai tételt, 2082 cikket közölt.

1986-1989 között jelent meg a HungInfo. Hungarian Social Sciences and Humanities. Contents of Periodicas; 1976-1992 között az Analecta Linguistica c. nyelvtudományi referálólap szerkesztése folyt a könyvtárban.

Nemzetközi kooperációban is készültek információs kiadványok: pl. a MISZON (Nemzetközi Társadalomtudományi Információs Rendszer) keretében 1976 és 1990 között, s közreműködtek a bécsi székhelyű Vienna Center ECSSID (Európai Társadalomtudományi Információs és Dokumentációs Együttműködés) programjában is, melynek keretében a folyamatban lévő kutatásokat publikálták, s gondozták az ECSSID Bulletin c. hírlevelet.

A könyvtár fontos szerepet játszott a 80-as évek számítógépes tájékoztatásában: az ISI, az SCI, az SSCI, Arts and Humanities Citation Index felhasználásával térítésért végeztek keresést. E szolgáltatások jelenleg a Web of Science Elektronikus Információszolgáltatás program keretében érhetők el. Jelenleg konzorcionális formában használják a Periodical Contents Indexet (PCI) és a LION-t (Literature Online), az European Sources Online (ProQuest) és a Biographical Resources Indexet, továbbá az EISZ és az EBSCO adatbázisait.

A könyvtár pályázati forrásokra támaszkodva digitalizálási programot indított. A közelmúltban jelent meg Gyulás Pál: Magyar írók élete és munkái c. eddig még publikálatlan cédulaanyaga, s az MTA hivatalos dokumentumait is elkezdték digitálisan hozzáférhetővé tenni.

 

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek