51. évfolyam, 2005. 1. szám
Archívum
English

A Magyar Tudományos Akadémia Egyesített Társadalomtudományi Könyvtáráról

MARKELLA Anikó

 

Könyvtári Figyelő (Library Review) 2005. 1. 59 – 62. p.

A legfiatalabb társadalomtudományi gyűjtemény öt éve alakult meg három akadémiai kutatóintézet könyvtárának összevonásával.

A korábban az akadémiai könyvtári hálózathoz tartozó 40 korlátozottan nyilvános, speciális profilú intézeti könyvtárakból álló hálózatot az 1994-es Akadémiai törvény szüntette meg. Ettől fogva e könyvtárak szakmai felügyelet és támogatás nélkül működnek. Helyzetük hátrányos azért is, mert az 1997-es CXL. alaptörvény nem foglalkozik velük, mivel nem tartoznak a nyilvános könyvtárak körébe.

Amikor 1999-ben három akadémiai kutatóintézetet, a Politikai Tudományok Intézetét, a Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpontját (egykori Szociológiai Kutatóintézet) és a világgazdasági Kutatóintézetet közös épületbe költöztették, ezek intézeti könyvtáraiból szerveződött meg az egységesített könyvtár. Az összevont gyűjtemény (ETK) 150 ezer kötetes állománnyal és a megszűnt könyvtárak munkatársaiból álló 8 fővel kezdte meg működését. Az egyesítés nehézségei között említhető, hogy eltérő volt a három könyvtár állományának feldolgozottsága, a feltárás mélysége, az alkalmazott tárgyszavak köre, a kutatók elvárásai, a könyvtári munkamenetek, s a kínált szolgáltatások köre is.

Az egyesítés után egybeosztották a könyvtárak állományát, megkezdték a duplumok kiszűrését a fölösleges anyag selejtezését. 2001-ben ismételten átalakítás várt a könyvtárra. megalakult az Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, melynek a könyvtár folyóiratolvasójából és a könyvtárosok munkaszobáiból csíptek le helyet.

Az ETK alapfeladata az intézetekben folyó kutatómunka segítése. Használói a négy intézet kutatói voltak, de előfordulnak más akadémiai intézetekből is.

Problémák: mivel a könyvtárnak nincs önálló költségvetése, az intézeti keretek közt pedig nincs erre elkülönített pénz, s a négy intézet eltérő módon támogatja a könyvtár működését, ezért a gyarapítás esetleges. A könyvtárosok azt tervezik, hogy a TINLIB integrált rendszerben feltárt állományt a számukra jobban használható HUNTÉKÁBA konvertálják. Pályázati források hiányában lassan haladnak a retrospektív konverziós munkák. Távlati tervük egy olyan virtuális katalógus létrehozása, melyben az akadémiai társadalomtudományi könyvtárak állománya együtt kereshető.

 

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek