51. évfolyam, 2005. 1. szám
Archívum
English

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Társadalomelméleti gyűjteménye

LACZKÓ Sándor

 

Könyvtári Figyelő (Library Review) 2005. 1. 39 – 44. p.

A gyűjteményt 1985-ben a szegedi József Attila Tudományegyetem bölcsészkarának oktatói hozták létre azzal a céllal, hogy gyűjtsék Magyarország és Közép-és Délkelet Európa 20. századi történetét érintő társadalomelméleti, eszme- és politikatörténeti munkákat, az “emigráns” és a “szamizdat” kiadványokat, kéziratokat, kéziratos fordításokat, kutatási háttéranyagokat. 1985 és 1989 között ez volt az egyetlen gyűjtemény, ahol legálisan olvashatták az egyetemisták mind az emigráns, mind a szamizdat irodalmat.

A rendszerváltás után módosult a gyűjtemény profilja: elsősorban Közép- és Délkelet Európa 20- századi történetének és jelenének, a határon túli magyar kisebbség történetének és jelenének dokumentálását, kutatását vállalta. A gyűjtemény kettős célt szolgál: segíti a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) folyó régió- és kisebbségtörténeti szakképzést, s háttéranyagot biztosít a kutatómunkához.

1994-től a Szegedi Tudományegyetem Könyvtárának különgyűjteményeként működik, s az egyetemen kívüli nyilvánosság számára is hozzáférhető. Állománya 8500 tétel (nyomtatásban nehezen elérhető) dokumentum, határon túli magyar nyelvű periodikák és kisebbségi tárgyú szakfolyóiratok, valamint angol, szerb, horvát, román, német nyelvű szaklapok. Az állományt az egyetemi könyvtár Corvina katalógusa tartalmazza.

A gyűjtemény honlapja (http://primus.arts.u-szeged.hu/doktar) bemutatja a könyvtár által készített szakirodalmi adatbázisokat, szakbibliográfiákat, repertóriumokat, s gyűjtemény munkatársai által készített kötetek, tanulmányok szövegét. A cikk felsorolja a gyűjtemény kiadásában és a munkatársak közreműködésével megjelent szakirodalmat is.

2004 decemberében ők beköltöztek az egyetemi könyvtár új épületébe. Az integrálódás és egy nagyobb szervezeti egységben való munka újfajta lehetőségeket kínál a Társadalomelméleti Gyűjtemény számára is.

 

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek