50. évfolyam, 2004. 4. szám
Archívum
English

Hazai ellátórendszerek egy országos vizsgálat adatainak tükrében

TÓTH Máté

 

Könyvtári Figyelő (Library Review) 2004. 4. 719 – 761. p.

A könyvtárügy stratégiai céljai között kiemelten szerepel a kistelepülések könyvtári ellátásának javítása. 

2004 márciusában a Könyvtári Intézet munkatársai vizsgálatot végeztek a könyvtári ellátórendszerek működési környezetének feltérképezésére. Azokat az ellátórendszereket vizsgálták, amelyek 1) kistelepüléseket látnak el, 2) központi könyvellátását is végeznek, ill. 3) egyéb központi szolgáltatást is nyújtanak. Nem sorolták ide a városi fiókkönyvtárak rendszerét, a beregi Könyvtári Egyesülést és a nemzetiségi ellátórendszereket.

A vizsgálat adatlapos felméréssel készült, melyet  interjú egészített ki. Az adatlapokkal a következő területeket mérték fel: ellátási adatok; finanszírozás; állomány (csere-letét); munkafolyamatok; szolgáltatások; személyzet; technikai felszereltség.

Az ellátórendszerek leginkább a dunántúli kistelepüléses megyékre jellemzők. 2003-ban 11 megyében 26 városban 27 ellátórendszer működött, melyek 656 kistelepülés ellátását végzik.

Az ellátórendszerek között az  állomány tulajdonjoga és működtetése, a fenntartója, ill. az ellátórendszer hatóköre alapján lehet különbséget tenni.  

Az állomány tulajdonjoga alapján az ellátórendszer lehet könyvbeszerzési társulás, cserélő típusú és vegyes ellátórendszer. Hatókörük alapján lehetnek megyeiek, városkörnyékiek.

Bár a helyi önkormányzatok feladata a könyvtári ellátás biztosítása, a rendszerek működésének csupán 35%-át fedezték a tagkönyvtári befizetésekből. A rendszerek nagy erénye, hogy dokumentum-ellátáson túl felvállalják a környező települések könyvtárainak szakmai gondozását, azonban az információs esélyegyenlőséget nem képesek biztosítani.  A vizsgálat eredményeként megállapítható, hogy az ellátórendszerek személyi és technikai feltételei még nem kielégítők. A kistelepüléses megyékben mégis ezek teremtenek esélyt arra, hogy a könyvtár a legkisebb helyen is közösségi térségként működhessen.

 

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek