50. évfolyam, 2004. 4. szám
Archívum
English

Habent fata sua libelli et bibliothecarii
Gyalui Farkas életútja és könyvtártani munkássága

POGÁNYNÉ RÓZSA Gabriella

 

Könyvtári Figyelő (Library Review) 2004. 4. 763 – 793. p.

A tanulmány először az erdélyi szellemi életben irányító szerepet játszó Erdélyi Múzeum Egylet és  kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem működésére irányítja a figyelmet,  (Gyalui életében mindkettő meghatározó szerepű volt), majd Gyalui Farkas életpályáját ismerteti, végül  a legfontosabb  könyvtárelméleti műveit (Külföldi közkönyvtárakról; A könyvtári tudományok célja és feladatai Magyarországon) elemzi.

Gyalui (1866–1952) egész életében a könyvtárosi hivatás és az irodalmi pálya között őrlődött. Kolozsvári (pl. Erdély, Erdélyi Hírlap c.), ill. budapesti lapoknak volt a munkatársa, de végül az újságírást  felcserélte a könyvtárosira. A kolozsvári egyetemi könyvtárat és az Erdélyi Múzeum Egylet Könyvtárát irányította. 1901-től a kolozsvári egyetem magántanává nevezték ki. Állami ösztöndíjjal sorra látogatta Európa leghíresebb könyvtárait, tapasztalatairól szemléletes beszámolót, könyvet, tanulmányt  készített. Gyalui nagy érdeme, hogy a könyvtári ismeretek egyetemen oktatott tárggyá váltak: ő indította el  a ’bibliográfiai képzést’. Órái mellett könyv-és  nyomdászattörténeti, valamint bibliológiai  ismeretterjesztő előadásokat is tartott.  Könyvtártudományi nézeteire Martin Schrettinger munkássága hatott, aki gyakorlatorientált,  szolgáltatáscentrikus tudománynak írta le a könyvtártudományt. Gyalui is felosztotta a  könyvtártudományt  könyvtártanra (a könyvtárak, építése, berendezése, a könyvek kezelése, elhelyezése, védelme), történeti tárgyakra (könyvnyomtatás, könyvtörténet, bibliográfiai ismeretek) s külön kezelte az olvasás vizsgálatát (ma művelődés, ill. olvasásszociológiának mondanánk). Felismerte a képzés és szaksajtó szerepét is. Nevéhez fűződik az  első egyetemi  könyvtári kurzus vázlatos tervének kidolgozása. A nyelvtudást a hivatás gyakorlásához elengedhetetlen feltételnek tartotta, s úgy vélte, hogy a segédtudományokkal együtt  alkotják az alapot a szaktárgyak (kézirattan, nyomdászattörténet, könyvtárismeret, könyvtártan, katalogizálási gyakorlatok stb.) rendszeréhez.

Gyalui szakmai, emberi életútját csalódások is kísérték, de könyvtárosi életútja szép példája a hivatásszeretetnek és a szakmai profizmusnak.

 

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek