50. évfolyam, 2004. 4. szám
Archívum
English

Német nyelvű könyvek beszerzése három budapesti nagykönyvtárban

NIESSEN, James P.

 

Könyvtári Figyelő (Library Review) 2004. 4. 851 – 860. p.

1.      rész: A  kulturális viszonyok és a könyvtári szereposztás (1900-1945)

A szerző azt vizsgálta, milyen volt a német nyelvű könyvek gyarapítása a budapesti  Egyetemi Könyvtárban, az Akadémiai Könyvtárban és a Nemzeti Könyvtárban a 20. század folyamán.  A század elejének Budapestjén a lakosság jelentős százaléka  német anyanyelvű volt, jelentős volt a német nyelvű könyv- és folyóirat-kiadás is.A német nyelvtudás túlszárnyalta a német lakosság arányát. A Budapesten élő elmagyarosodó, de német származású lakosság elsősorban az Egyetemet Könyvtárat látogatta. Az Egyetemi Könyvtár számított az ország legtöbb idegen nyelvű könyvet  beszerező könyvtárának.  Az Akadémiai Könyvtár szerényebb beszerzési kerete miatt, inkább a cserekapcsolataiból gyarapított. A könyvtárak német nyelvű gyarapítása összefüggésben volt az aktuális politikai viszonyokkal is.

A szerző személyesen tanulmányozta, elemezte e három a könyvtár leltári nyilvántartásait, katalógusait, gyarapodási jegyzékeit. 

Megállapította hogy az OSZK importálta a legkevesebb német nyelvű könyvet, s az Akadémiai Könyvtár gyűjtötte leginkább az értékes német nyelvű tudományos műveket. Mivel egy tétel mai megléte a vizsgált könyvtárak állományában nem bizonyítja még önmagában azt, új kiadásként szerezték be, ezért más szempontok szerint is elemezni kellett a gyűjteményeket. Erről számol majd be a tanulmány 2. része.

 

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek