50. évfolyam, 2004. 4. szám
Archívum
English

Tíz éves az ország első elektronikus könyvtára

Drótos László – Moldován István

 

Könyvtári Figyelő (Library Review) 2004. 4. 801 – 805. p.

Tíz éve indult és öt éve az Országos Széchényi Könyvtár önálló osztályaként működik a MEK – Magyar Elektronikus Könyvtár (mek.oszk.hu) c. nyilvános on-line könyvtár.

Az írás ismerteti a  nemzeti elektronikus könyvtár kiépülését, s távlati terveit egy magyar elektronikus könyvtári hálózat kialakításáról. 

 A gyarapodás  egyik jelentős forrását jelentik azok az  on-line és off-line elektronikus publikációk, melyeket a szerkesztőség archivál. Újabban sok dokumentumot kifejezetten a MEK számára digitalizálnak professzionális cégek  vagy lelkes önkéntesek, ill. “e-kéziratként” kapják meg a szerzőktől, kiadóktól. A MEK alapvető célja eddig mindig teljesült: ingyenesen, állandóan elérhetően kínálja az állományát (jelenleg 2114 művet), s a világ bármely pontjáról, bármikor elérhető.  A rendszer maga is ingyenes, nyílt szoftverekkel működik. A NIIF (Nemzeti Információs és Infrastruktúra Fejlesztési Program)  támogatásával készült eleMEK szoftver kiválóan alkalmas a különféle digitális archívumok kezelésére.

A MEK felhasználóbarát, kezelőfelülete 8–10-féle keresést kínál, s számos alternatív formátum közül lehet választani.  A VMEK új szolgáltatásként - a könyvtár vakok és csökkent látók számára készített változata: világhalló rendszer segítségével a könyvek többsége on-line fel is olvasható.

1999-óta Libinfo néven internetes tájékoztató szolgáltatást működtetnek, melyet azok szoktak igénybe venni, akik a MEK-ben nem találják meg, amit keresnek. Jól használható kiindulópont a HUNOPAC és a Konyvtar.lap is. Nemcsak mennyiségében, hanem tartalmában is egyre gazdagodik a MEK: igyekeznek minden könyvtári felhasználói  csoportnak érdekes dokumentumot kínálni.

Megnyílt a MEK folyóirat gyűjteménye is,  az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA), mely a magyar vonatkozású digitalizált időszaki kiadványokat tartja nyílván és archiválja is a számaikat. 

Az OAI technológiának (Open Asrchives Inkitiative) köszönhetően a MEK gyűjteménye  elérhető, ill. lekérdezhető a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) keresőivel is.

A MEK digitális nemzeti közkönyvtárként az alapművekre koncentrálva reprezentatív gyűjteményt épít. Szerepe, fontossága mára egyértelművé vált. 

 

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek