50. évfolyam, 2004. 1. szám
Archívum
English

Az Egyetemi Könyvtár antikva-gyűjteménye.

Egy kiállítás margójára

FARKAS, Gábor

 

Könyvtári Figyelő (Library Review) 2004.  1. 45–53. p.

 

A könyvtár 1561-től számítja történetét, amikor Nagyszombaton megalakult az első jezsuita rendház és annak könyvtára, magát az egyetemet 1635-ben alapították. Már a nagyszombati működése során körvonalazódott egy egységes szerkezetű, európai színvonalú gyűjtemény. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után a könyvtár állami intézménnyé vált, majd 1777-ben Budapestre került. Jelenlegi helyére 1876-ban került a könyvtár. Akkor készült a gyűjtemény új szakkatalógusa, 11 főszak meghatározásával. Az állományban elkülönítették a magyar és az idegen nyelvű műveket, amelyeket helytakarékosságból nagyság szerint helyeztek el a polcokon.

Az Egyetemi Könyvtár 1990-ben kapcsolódott be az országos antikva programba. 2000-ben alakult meg önálló egységként a Régi Nyomtatványok osztálya, az antikva kollekció kezelésére. Az új osztály feladata a könyvtár teljes antikva állományának leválogatása és a számítógépes feldolgozás előkészítése volt. A könyvtárban 7200 kötet antikva található, ez a nemzeti könyvtár után a második legnagyobb antikva-gyűjtemény.

A tanulmány az Egyetemi Könyvtár régi és ritka könyveinek gyűjteményét mutatja be annak alkalmából, hogy 2003 novemberében átadták a használatnak a könyvtár 16-17. századi különgyűjteményét. A megnyitóval egy időben a legszebb 16. antikvákból kiállítást is nyitottak.

 

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek