49. évfolyam, 2003. 2. szám
Archívum
English

Holmi filozófia, pszichológia, etika, művészet, zene

MURÁNYI Péter

 

A cikk a szerzőnek az Országos Széchényi Könyvtárban 2003. április 15-én a nemzeti cikkrepertórium megvalósíthatóságáról szóló tanácskozáson tartott előadásához kapcsolódik. Mivel az előadás nyomán készült áttekintő cikke már megjelent a Könyvtári Levelező/lap 2003. májusi számában, így ezúttal két részterületet ragad ki a megszüntetni tervezett, addig alcíme szerint a természet- és társadalomtudományok anyagát feltáró MNB Időszaki Kiadványok Repertóriumához (MNB IKR, adatbázisként IKER, Sajtórepertórium) kapcsolódóan.

A természettudományok anyagának nincs külön adatbázisa Magyarországon. A cikk táblázatokkal bizonyítja, hogy a legtöbb természettudományi területen az MNB IKR az 1990-es évek közepére abbahagyta a szakfolyóiratok feldolgozását, később pedig az ismeretterjesztő lapokét is, így az adatbázisban csak a szóródó irodalom maradt, a szakfolyóiratok feltártsága azon múlik, hogy az alkalmazott tudományi adatbázisok felveszik-e őket. Az IKER-ben a matematika feltártsága a legalaposabb, de mivel a szakterület magyar kiadású, angol nyelvű folyóiratait a megfelelő nemzetközi adatbázis (MathSci, a DIALOG-nál a 239-es fájl) gyorsabban és sokkal alaposabban tárja fel, s több évtized anyagát teszi kereshetővé, s az adatbázis internetes változata Magyarországon is hozzáférhető a szakemberek számára, nem feltétlenül folytatandó a magyarországi feltárás.

A természettudományokkal ellentétben több társadalomtudományi szakterületnek (például jog, pedagógia, irodalom) van önálló adatbázisa Magyarországon. Ez természetesen jelentős mértékű párhuzamos feltárást eredményezett. A szerző ezúttal az irodalmat vizsgálta meg alaposabban. A FSZEK irodalmi adatbázisában feldolgozott folyóiratok és az IKER-ben irodalminak minősített cikkek forrásait összehasonlítva három csoport alakult ki. Sok olyan, főleg idegen nyelvű lap van, amelyet csak az IKER dolgozott fel, ezek feltárása megszűnhet a jövőben. Csak az irodalmi adatbázisban elsősorban régebben megszűnt és határokon túli lapok szerepelnek. A legtöbb forrás azonban közös, s nagyrészt ugyanazokból a lapokból került ki a felvett tételek többsége. A sohasem tisztán irodalmi anyagot tartalmazó folyóiratok közül a cikk a Holmi egy évének feldolgozottságát vizsgálja meg az említett s további adatbázisokban. Az eddigi tapasztalatok alapján már várható párhuzamosságok (az irodalmi tanulmányok mindkét adatbázisba bekerülnek) és hiányok (a nem az irodalomba sorolható könyvek kritikáit és a szépirodalmi műveket (az Országos Idegennyelvű Könyvtár Műfordítás adatbázisába bekerülő világirodalmi alkotások kivételével) sehol sem veszik fel) mellett az is megállapítható, hogy címben jelzett s még további területek tanulmányai csak az IKER adatbázisba kerültek be, annak megszűnése esetén ezek sem lennének sehol megtalálhatók.

(307 – 331. p.)

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek