48. évfolyam, 2002. 4. szám
Archívum
English

Magyar válogatott. Érett bibliográfiák dicsérete

MURÁNYI Péter
 

A 2002-ben irodalmi Nobel-díjat nyert magyar szerző, Kertész Imre Sorstalanság c. regényének fogadtatásával kapcsolatban pontatlan adatok jelentek meg a különböző publikációkban. A téves adatközlések oka az irodalomtudományi tájékoztatási apparátus ismeretének hiánya lehet.

A tanulmány a konkrét példa kapcsán bemutatja a felhasználható forrásokat.

Legnagyobb súllyal olyan régebbi, már lezárt vállalkozásokkal foglalkozik, mint az OSZK által kiadott A magyar irodalom és irodalomtudomány bibliográfiája (tárgyévei: 1966-1990), a Hungarológiai Értesítőben megjelent A magyar irodalomtudomány bibliográfiája (1977-1991), a Magyar folyóiratok szépirodalmi publikációinak válogatott repertóriuma 1981-1982, és folytatása, az Időszaki kiadványok szépirodalmi publikációinak válogatott repertóriuma 1983-1989, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár analitikus katalógusa (Irodalomtörténeti tanulmánykötetek és folyóiratok analitikus bibliográfiai kartotékjai), amelyek alapját jelenthetik olyan mai vállalkozásoknak, mint a Kertész Imréről készült bibliográfia nyomtatásban vagy az interneten, a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) és a Kortárs Irodalmi Adattár (KIA) bibliográfiái között, s amelyek megbízhatóságát nagyban befolyásolja, hogy mire támaszkodhatnak. A további források között szóba kerülnek még korábbi nagyszabású bibliográfiai vállalkozások, lexikon (Új Magyar Irodalmi Lexikon), irodalomtörténet, a Látóhatárban sokáig megjelent kritikajegyzék, a nemzeti bibliográfia rendszerébe tartozó adatbázisok és a kapcsolódó szakterületek folyamatosan megjelenő, az időszaki kiadványok cikkeit feldolgozó adatbázisai.

Miközben összehasonlítja, jellemzi is a bibliográfiákat, lexikonokat, adatbázisokat, nem rejtve véka alá kritikai véleményét sem. A referensz kérdés ürügyén bemutatott keresés jól illusztrálta, hogy szükség lenne az érintett intézmények együttműködésére épülő kurrens számítógépes feltárásra, melyben a feldolgozás terheinek megosztásával biztosítani lehetne, hogy egyetlen rendszer használatával jussanak el a kutatók a keresett információhoz. (661 – 676. p.)

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek