47. évfolyam, 2001. 3. szám
Archívum

 

Az ismertetett könyvekre vonatkozó könyvtárközi kölcsönzési kéréseket postán, faxon és e-mailben is fogadjuk.

Postacím:  

KI Könyvtártudományi Szakkönyvtár

Könyvtárközi kölcsönzés

1827 Budapest

Fax:  

(1) 224-3795

E-mail:  

 kszk@oszk.hu, szabozs@oszk.hu, racz@oszk.hu

Könyvtári Figyelő Új folyam 11. ( 47.) évfolyam 2001. 3. szám 543 – 548. oldal

 

Achieving cultural change in networked libraries / ed. by Bruce J. Reid and William Foster. – Aldershot ; Brookfield : Gower, cop. 2000. – XXI, 282 p. – ISBN 0-566-08200-4

Raktári jelzet: 3-12988

A könyv célja hogy a számítógépes hálózatokban elérhető felsőoktatási és kutatási információ jellegzetességeinek elemzésével elősegítse a használók és a források közötti optimális interakciót. Másodsorban a felsőoktatási intézmények oktatóinak és kutatóinak információs kultúrájának fejlesztéséhez szeretne hozzájárulni. Egy intézmény információs, illetve szervezeti kultúrája sok tényező együtteséből tevődik össze, pl. a vezetés, a személyzet képzettsége, szakmai alkalmasságuk, a munkahelyi légkör s még nagyon sok más szempont alkotja. Kultúra alatt jelen esetben egy általános intézményi, szervezeti, szolgáltatói kultúrát kell értenünk.

A könyv 15 tanulmányt tartalmaz, a szerkesztők (Bruce Reid és William Foster) maguk is több dolgozattal szerepelnek. A tanulmányok bemutatják milyen szervezeti, kulturális változáson mentek át a felsőoktatási intézmények az utóbbi húsz évben az információs szakma professzionálissá válásával. Az írások vegyes műfajúak, szakirodalmi szemle, esettanulmány, információs modell leírása egyaránt megtalálható.

A könyv alapötlete a TAPin programhoz (Training and Awareness Programme in Networks) fűződik, melyet a birminghami Közép-Angliai Egyetem menedzselt. A program egy átfogó elektronikus könyvtári program alprogramjaként 6 egyetemen és három szakterületen vizsgálta az oktatók, kutatók, valamint a használók információigényét a hatékony információszolgáltatás kialakítása érdekében. Két tanulmány bővebben is foglalkozik a programmal, Kay Flatten a TAPin bemutatásáról, Helen Williams és Bruce Reid a személyzetre gyakorolt hatásáról közöl dolgozatot.

A könyvben tárgyalt témakörök: szakszerűség és kulturális örökség; felsőoktatási intézmény vezetésének modellje, a technikai szolgáltatások fejlődése, kulturális változás és szervezetfejlesztés; az Elektronikus Könyvtárak Program; a LIS könyvtáros szerepe; az intézményi kultúra jellemzői, becslés, auditálás, a változások kezelése; a TAPin modell és hatása a könyvtári-információs személyzet munkájára; a számítógépes hálózatra épülő együttműködés és az oktatási intézmények.

A tanulmányok időnként „túl elméletire” sikerültek, a példák pedig túl szorosan kötődnek az angliai helyzethez, általánosabb mondandója inkább a szakirodalmi szemléknek van.

Rövidítések szótára és tárgymutató tartozik még a könyvhöz.

Bibliotheque nationale de France (Paris)

Projet d'établissement 2001/2003 / Bibliothèque nationale de France. – [Paris] : [Bibl. nat.], [2001]. – 72 p.

Raktári jelzet: 2-10436

A kiadvány a francia nemzeti könyvtár (Bibliothèque nationale de France) középtávú tervének (2001–2003) keretében kitűzött fő feladatokat ismerteti. A terv, amely az olvasókkal és a személyzettel folytatott alapos párbeszéd eredményeként született meg, öt fő témakört érint: az olvasószolgálat javítása, az állományvédelem fejlesztése, a Richelieu és az Arsenal könyvtárak korszerűsítése, a társadalmi kapcsolatok elmélyítése és a vezetés optimalizálása. A projektet a BnF igazgatótanácsa 2000. október 4-i ülésén elfogadta; a részletes cselekvési programokat a könyvtár érintett osztályai fogják kidolgozni.

CASLIN 2000 : vzdělávání knihovníků : 7. mezinárodní seminář … Luhačovice, Česká republika, 28. květen – 1. červen 2000. – Olomouc : Univ. Palackého, 2001. – 145 p. – A kiadvány angol és cseh nyelvű. – ISBN 80-244-0247-5

Raktári jelzet: 4-10945

A CASLIN a cseh és szlovák könyvtárak közös információs hálózata. Hetedik konferenciáját a könyvtárosképzés és -továbbképzés problematikájának szentelte. Az előadások áttekintést adnak a tantervekről, új továbbképző központokról, a távoktatás lehetőségeiről a könyvtárosképzésben.

Chaintreau, Anne-Marie – Gascuel, Jacqueline

Votre bâtiment de A à Z : mémento à l'usage des bibliothécaires / par Anne-Marie Chantreau et Jacqueline Gascuel. – Paris : Éd. du Cercle de la Librairie, 2000. – 314 p. – (Colection Bibliotheques, ISSN 0184-0886). – ISBN 2-7654-0778-9

Raktári jelzet: 3-12998

Az útmutató célja, hogy hasznos, gyakorlati információkkal segítse a könyvtárosokat a könyvtárépítési, -berendezési és átépítési programok során. A tárgyalt ötvennégy könyvtárépítészeti fogalmat (terminológia, akronimák–rövidítések, szakkifejezések, alapelvek, módszerek) a könyv lexikon-szerűen, a címszavak betűrendjében veszi sorra, egy-egy témának 4-8 oldalt szentelve. A szerzők szerint a kézikönyv hasznos lehet a könyvtárosok számára az építészeti szakemberekkel folytatott párbeszédhez és együttműködéshez, a benyújtott építési tervek megértéséhez és megítéléséhez, az építési folyamat egyes szakaszainak a könyvtárosi feladatok nézőpontjából való nyomon-követéséhez.. A bevezető a tervezés szinte mindent eldöntő fontosságát hangsúlyozza, az összegzés pedig olyan új könyvtárépületekre hívja fel a figyelmet, amelyeket feltétlenül érdemes meglátogatni és tanulmányozni.

Information und Öffentlichkeit : 1. Gemeinsamer Kongress der Bundesvereinigung Deutscher Bibliotheksverände e.V. (BDB) und der Deutschen Gesellschaft für Informationswissenschaft und Informationspraxis e.V. (DGI) : Leipzig, 20. bis 23. März 2000 / Hrsg. Georg Ruppelt und Horst Neisser. – Wiesbaden : Dinges & Frick, 2000. – 514 p. – (Tagungen der Deutschen Gesellschaft für Informationswissenschaft und Informationspraxis e.V. ; 3.). – ISBN 3-934997-03-1

Raktári jelzet: 3-12992

Információ és nyilvánosság címmel 2000 márciusában rendezték meg a Német Könyvtáregyesületek Szövetsége (BDB) és a Német Információtudományi Társaság (DGI) első közös kongresszusát. A több mint 3700 résztvevő és 600 kiállító részvételével lezajlott rendezvény sikeres kísérletnek bizonyult, a közös szervezés hátterében gazdaságossági megfontolások is szerepet játszottak. A konferencia programjának bevezetője szerint: „Bár a könyvtárosok és dokumentálók más-más intézményekben dolgoznak, ugyanazt a közönséget látják el. Közös terméket, tudást és információkat kínálnak, amelynek értékét és költségeit Németországban még mindig alábecsülik. Ezért a felvilágosító és meggyőző munka rendkívül fontos és a közös kongresszus célkitűzései közé tartozik.” Ennek érdekében született ez a konferenciakötet is, amely egyben a két szervezet első közös kiadványa. A benne szereplő 52 előadást 15 témakörbe rendezték a szerkesztők. Az előadások a német és a nemzetközi könyvtárügy aktuális kérdéseit tekintik át, a legfontosabb témák: az információ Európában, a digitális könyvtár menedzselése, a team-munka szerepe az egyetemi könyvtárakban, a könyvtárak és a könyvkereskedelem kapcsolata, információtudomány és -módszertan, információs szolgáltatások, könyvtári hálózatok, az osztályozás aktuális kérdései, a közkönyvtár mint médiaközpont, képzés és hivatás, könyvtárépítés, állományvédelem, teljesítménymérés a tudományos könyvtárakban, távmunka a könyvtárakban, elektronikus folyóiratok szolgáltatása együttműködés keretében, a Dewey-féle Tizedes Osztályozás bevezetése német nyelvterületen, 100 éves a tudományos könyvtárosok egyesülete.

Library as information gateway to the New Millennium : proceedings of the 6th Congress of Baltic Librarians : October 5-6, 2000, Vilnius, Lithuania = Biblioteka – informacionnye vorota novogo tysâèiletiâ : doklady 6-go Kongressa bibliotekarej Baltijskih stran : 5-6 oktâbrâ, 2000, Vil'nus, Litva / [ed.] Lithuanian Librarians' Association. – Vilnius : LBD, 2000. – 277 p. – ISBN 9986-9269-6-3

Raktári jelzet: 4-10946

A balti országok könyvtárosainak 6. kongresszusa a könyvtárak előtt álló új kihívásokkal foglalkozott. A 7 tematikus csoportba rendezett 62 előadás jó áttekintést ad az észt, a litván, a lett és a finn könyvtárügy jelenlegi helyzetéről, a könyvtárakban folyó számítógépesítésről, a könyvtárak közötti együttműködésről, az állomány megőrzésének és digitalizálásának problémáiról, a közkönyvtárak és a szakkönyvtárak szerepéről az információs társadalomban, a könyvtári tevékenység jogi aspektusairól, valamint a könyvtári szolgáltatások jövőjéről az új ezredévben.

Moravská zemská knihovna v Brně : národní poklad, moderní architektura / [zprac. Jaromír Kubíček za spolupráce Petra Benedikta a Jany Shejbalové. – Brno : Lector benevolus, 2001. – 127 p. : ill. – ISBN 80-238-6530-7

Raktári jelzet: 4-10943

A Morvaföldi Könyvtár új épületét bemutató fotóalbum rövid bevezető fejezetben vázolja a könyvtár történetét, állományát, szolgáltatásait. A könyvtár 2500 irodalmi kéziratából, 1250 ősnyomtatványából és 45 000, 1800-ig kiadott régi könyvéből a legszebbek illusztrálják a kötet első részét, kiegészítve a könyvtár régi épületeit bemutató fényképekkel. A kötet második részében a 12 szintes új épület tervrajzai, az építkezés mozzanatait dokumentáló fényképek, valamint az elkészült könyvtár külső és belső fotói kaptak helyet.

Open 2001 : Knowledge, information and democracy in the open society : the role of the library and information sector : proceedings of the 9th International BOBCATSSS Symposium on Library and Information Science : Vilnius University … January 29-31, 2001 / [eds. Agné Antanaityté et al.]. – Vilnius : [Vilnius Univ.], 2001. – 461 p.

Raktári jelzet: 4-10939

A 2001-es BOBCATSSS konferencia, – melyet a vilniusi egyetem diákjai közreműködésével szerveztek – vezető témaként jelölte meg a könyvtárak szerepét a demokráciában, másik témája pedig a digitális korszak által kiváltotta problémák és kihívások kérdése volt.

Összesen 57 előadás szövege olvasható a kötetben a fenti témákhoz hol szorosan, hol csak lazán kapcsolódva. Néhány előadástéma ízelítőnek: a svéd iskolai könyvtárak szerepe a tolerancia erősítésében, könyvégetés a digitális korban, távoktatási kérdések, a közkönyvtárak filozófiai alapjai, a könyvtárak és könyvtárosok hét alapelve a nyitott társadalomban, hogyan tervezhető a jövő információs vezetőinek oktatása és képzése, közérdekű tájékoztatási központok, az információtechnológia alkalmazása a megyei szintű irányításban Lengyelországban, internetpolitika stb.

A magyar egyetemistákat Giczi András, Küű Rita és Tóth Máté képviselte, előadásukban az 1997-es kulturális törvényt mutatták be.

Politik für Bibliotheken : die Bundesvereinigung Deutscher Bibliothkesverbände (BDB) im Gespräch / … hrsg. von Georg Ruppert. – Müchen : Saur, 2000. – 208 p. – ISBN 3-598-11436-2

Raktári jelzet: 3-12993

A kötet a Német Könyvtáregyesületek Szövetségének (BDB) leköszönő szóvivője, Birgit Dankert érdemeinek elismeréseként született. A hagyományos emlékkönyvektől eltérően a kiadvány tanulmányainak nagy része egyetlen témával foglalkozik: a BDB tízéves történetét, a német könyvtárügyben betöltött szerepét, sikereit és kudarcait (melyek között a legnagyobb a Német Könyvtári Intézet megszüntetése) taglalja. A tanulmányok négy fő téma köré szerveződnek: a BDB belső növekedése, struktúrája és tevékenységének perspektívái, a BDB együttműködése más kulturális grémiumokkal, a BDB együttműködése más könyvtáros egyesületekkel, és kiegészítésként mindehhez két interjú az első két szóvivővel, Elmar Mittlerrel és Birgit Dankerttel. Az egyéb témák közül figyelmet érdemel az európai nemzeti könyvtárakkal foglalkozó tanulmány, valamint Klaus G. Saur írása, amely a könyvtártudományi emlékkönyvekről ad áttekintést. Szintén érdekes az a beszámoló, amely a hamburgi könyvtárosképző főiskola hallgatói körében végzett felmérés eredményeit ismerteti. A kötetet a BDB publikációinak listája egészíti ki.

Porck , Henk J. – Tygeler, René

Preservation science survey : an overview of recent developments in research on the conservation of selected analog library and archival materials / by Henk J. Porck and René Teygeler. – Washington, D.C. : CLIR, 2000. – VI, 68 p. – ISBN 1-887334-80-7

Raktári jelzet: 4-10942

A jelentés háromféle információhordozó (papír, film és fotó, mágnesszalag) vonatkozásában tekinti át az állományvédelmi kutatás legújabb fejleményeit. Ismerteti az elmúlt öt év jelentős nemzetközi kutatási eredményeit, és azokra a feltörőben lévő technológiákra koncentrál, amelyekben megvan a széles körű alkalmazás lehetősége. Minden hordozóval kapcsolatban három kategóriába (romlás, kezelés, tárolás) csoportosítva, és ezen belül betűrendben tárgyalja a kutatás részterületeit. A kutatás irányvonalait bemutató utolsó fejezet megállapítja, hogy a kutatás a nagy volumenű, passzív (megelőző) konzerválás irányába tolódott el, illetve, különösen Európában, a film, fotó és mágnesszalag helyett újabban a papír-konzerválásra helyezi a hangsúlyt.

Rowley , Jennifer – Farrow, John

Organizing knowledge : an introduction to managing access to information / Jennifer Rowley and John Farrow. – 3. ed. – Aldershot ; Burlington : Gower, cop. 2000. – XIX, 404 p. – ISBN 0-566-08047-8

Raktári jelzet: 3-12987

A könyv először 1987-ben jelent meg, harmadik kiadását ilyen rövid időn belül az tette szükségessé, hogy az elektronikus – benne a teljes szövegű, sőt, multimédia – dokumentumoknak azóta végbement térhódítása, a hálózatok hallatlan szerepe alaposan megváltoztatta a könyvtári munkafolyamatokat.

A könyv egészére is, és már címére is rányomja bélyegét az angolszász terminológia, ez nyilvánvaló is. Ha egy ilyen mű Magyarországon jelenne meg, valószínűleg a címében kitüntetett helyen a tájékoztatás szó állna. A tükörfordítás, „tudásszervezés” megtévesztő, hiszen szervezésen szervezet, intézmény, azaz adott dologra hivatott, személyeket is magába foglaló rendszer létrehozását értjük.

Maguk a szerzők is úgy látták, nem kerülhetik meg a cím magyarázatát. A bevezetőben felvázolják a gépi tájékoztatási rendszerek fejlődéstörténetét. A korszakok a feldolgozott dolog mibenléte szerint különböztethetők meg. Ezek először adatok voltak, strukturált rekordok formájában. Később az információ, ami itt a felhasználó céljainak megfelelően válogatott, értelmezett és formázott adatokat jelenti. A mai rendszerek tudással dolgoznak, ahol a tudás leegyszerűsítve: szerkezettel és kontextussal rendelkező információ.

Ezen az úton csak a gépi rendszereknek kellett végigmenniük. A számítógépet megelőző korokban az emberi emlékezet és értelem, illetve az írott, nyomtatott dokumentumok már képviselték a tudást. A „tudásszervezés” is mindennapi dolog volt; ezt végezték a szerzők, szerkesztők, referálók, tömörítők, az indexek készítői és sokan mások.

A könyv négy részből áll. Az első lerakja a szükséges fogalmi és elméleti tájékoztatástudományi alapokat. Ismerteti a tudás, az adat fogalmát, az információ számos meghatározását, felvázolja az emberi társadalomban működő információs ciklust. Tipizálja az információval kapcsolatos tevékenységeket és az információforrásokat, ezzel egyúttal tágabb keretekbe illeszti a következő részek gyakorlatiasabb, szakmai jellegű mondanivalóját.

A második rész a dokumentum-leírással és -feldolgozással foglalkozik. A tájékoztató szolgáltatástól vagy kiadványtól függően egy-egy dokumentumot különböző szintű szurrogátummal célszerű reprezentálni. Így a második rész megismertet a referátum írás elveivel, a bibliográfiai leírással, a bibliográfiai rekordformátumokkal, a géppel olvasható katalógusadatokkal (MARC).

A harmadik részben kerül szóba a – bibliográfiai leírásra épülő – katalógus szerkesztése, a tartalom szerinti feldolgozás és különböző megoldásai, a legfontosabb osztályozási rendszerek, a felhasználói felületek, az indexelő és keresőnyelvek.

A negyedik rész már kész számítógépes tájékoztatási rendszerekkel foglalkozik. Ezeknek az elérhetőség és a potenciális felhasználói kör szerint több típusa létezik (online keresőszolgáltatások; CD-ROM adatbázisok, illetve rájuk épülő helyi hálózatok; nyilvános on-line katalógusok; az internet és a Web). A felsoroltakat a könyv tovább tagolja, példákat hoz, felhívja a figyelmet az ide tartozó globális tendenciákra (és ezzel a szolgáltatástípusok képlékenységére, konvergenciáira).

A könyv a könyvtárosok képzését, továbbképzését kívánja szolgálni, anyaga nélkülözhetetlen egy mai könyvtáros számára, miközben fölösleges ismeretekkel nem találkozunk benne. Minden könyvtáros vagy könyvtáros-hallgató haszonnal forgathatja.

Souborné katalogy : organizace a služby = Union catalogues : their organization and services : 30. května – 3. června 1999, Zadov, Česká republika / [vyd.] Národní knihovna ČR. – Praha : NK, 2000. – 194 p. – A kiadvány cseh és angol nyelvű. – ISBN 80-7050-354-8

Raktári jelzet: 4-10944

A kötet a CASLIN 6. konferenciájának anyagát adja közre, amely a központi katalógusok kérdéskörével foglalkozott. A valóságos és a virtuális központi katalógusok építéséhez szükséges infrastruktúra és könyvtárosi munka, együttműködés vázolása után 12 előadásban adtak átfogó képet a cseh és a szlovák központi katalógusokról.

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek