44. évfolyam, 1998. 3-4. szám
Archívum
English Deutsch

Könyvtárközi kölcsönzés az észak-dunántúli régióban
Pallósiné Toldi Márta

15 könyvtárra kiterjedő mintavételes felmérés eredményét foglalja össze a tanulmány az észak-dunántúli régió egyes könyvtáraiban és a könyvtárak között folyó dokumentumszolgáltatás tartalmi, szervezeti és ügyintézéssel kapcsolatos jellemzőiről.
A vizsgált könyvtárakban rendszeres szolgáltatás a könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatóként és használóként (=igénybe vevőként) egyaránt. A kérések számát nézve a veszprémi egyetemi könyvtár vezet, utána a megyei és a főiskolai könyvtárak következnek. Szolgáltatóként a szombathelyi megyei könyvtár fogadta a legtöbb (2600) kérést.
A szolgáltatás iránti érdeklődés a térítések bevezetése után sem esett vissza annyira, mint ahogy a könyvtárosok várták. A teljesítések aránya 80-90%-os, ami ugyancsak jobb a vártnál. A közkönyvtárak forgalmában a magyar nyelvű könyvek átkölcsönzése mellett magas a társadalomtudományi és a humán tudományokra vonatkozó kérés. A felsőoktatási intézményekben és a szakkönyvtárakban a külföldi szakirodalom iránt érdeklődnek, azon belül a folyóiratcikkek voltak a leginkább keresettek. Az OPAC-okból jól lehet tájékozódni, a szelektálás attól függ; hol ingyenes, ill. olcsóbb a szolgáltatás. A személyes kapcsolatok eredményesebbé teszik a tranzakciót. A nagy gyűjtemények fokozott terhelésnek vannak kitéve. A kéréstorlódás és az alacsony példányszám miatt a szolgáltatás lassú (átlagosan 4-5 hét, eredeti átkölcsönzésnél 3-6 hónap is lehet). A faxon, e-mailen továbbított kérések gyorsítják a folyamatot. A városi könyvtári kérések 60-80%-a a megyei könyvtárakból kielégíthető.
A vizsgálat felmérte az olvasók véleményét is. A tipikus igénybe vevő a negyvenéves, egyetemet végzett, oktatói státuszban lévő férfi, magas színtű könyvtári ismerettel. A szolgáltatás igénybevételére kutatásban való részvételt, felsőfokú tanulmányokat s gyakorlati munkavégzést említettek fő motiválóként. A tanulmányokhoz szükséges átkölcsönzések zömét a megyei könyvtáraktól kérik. Az átfutási idő hosszúsága, s a térítések ellenére a megkérdezettek 82%-a működőképesnek ítélte a szolgálatot. Valószínűsíthető, hogy az igénylők 36%-a éppen a térítési kötelezettség miatt vész el. A másolási és postaköltség térítését a megkérdezettek többsége még elfogadhatónak tartotta, de voltak, akik a beiratkozási díj fejében várták ezt el.

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek (2000/04/19)