41. évfolyam, 1995. 3. szám
Archívum

Voucher - új fizetési mód a nemzetközi könyvtárközi kölcsönzésben

Kürti Lászlóné

A nemzetközi könyvtárközi kölcsönzés és dokumentumszolgáltatás központi problémája a szolgáltatás fokozatos drágulása mellett, maga a fizetés lebonyolítása. A jelenlegi fizetési módok mindegyike (számlaküldés, előre megváltott térítvények, nemzetközi postakupon, depozit számla, kölcsönösségi alapon ingyenesség) tartalmaz olyan elemeket, amelyek hátrányosak lehetnek mind a szolgáltató, mind a kérő számára. A számlázás pl. nagyon magas adminisztrációs és bankköltséggel jár, az előre váltott térítvény csak nagy dokumentumszolgáltató központokban használható, a nemzetközi postakupon vételára sokkal magasabb a beváltási értéknél, a depozit számla csak nagy szolgáltatási volumen esetében kifizetődő a kérőnek, a kölcsönös igényesség csak két fél között valósulhat meg.
Az e témát tárgyaló nemzetközi rendezvények évek óta rendszeresen foglalkoznak olyan fizetési mód lehetőségével, amely kiküszöböli a hátrányokat, egyszerű, kevéssé munka- és időigényes.
Az IFLA UAP és Nemzetközi Könyvtárközi Kölcsönzési Irodája összegyűjtötte a szolgáltatás díjait az egyes országokban. Eszerint a kölcsönzés ára 4-18 USD között van. Jellemző, hogy a nagy dokumentumszolgáltató központok magasabb árakat szabnak, mint a kevesebbet szolgáltató könyvtárak. A nagy dokumentumszolgáltató központok (BLDSC, Boston Spa; Technische Universiteit, Delft; Zentralbibliothek der Medizin, Köln; Technische Informationsbibliothek, Hannover) átlagára 9 USD, míg a kisebb könyvtárak általában csak a postaköltséget téríttetik meg a kérővel (átlagosan 5 postakupon/kötet = 500 Ft). Az eltérés a másolatszolgáltatás tekintetében még ennél is nagyobb. A dokumentumszolgáltató központok ára 1-10 oldalnyi másolat esetében 410 USD, átlagosan 7,60 USD. A kisebb könyvtárak ára 1-10 USD ugyanerre.
A kérő könyvtárak számára gyakran gondot jelent a magas díjak kifizetése, a szolgáltató számára pedig gyakran nem kifizetődő a kiszámlázás. A legelőnyösebb fizetési módnak az ún. voucher (magyarra talán utalványnak, nyugtának lehetne fordítani) rendszer tűnik, melynek lényege a következő:
A szolgáltatás egysége 1 voucher, amely 1 kötet kölcsönzést, illetve max. 15 oldal másolatot "ér". Extra méretű anyagok, illetve a 15 oldal feletti másolat 10 oldalankénti ára + 1/2 voucher. A voucher ajánlott ára 8 USD, az IFLA említett irodájánál vásárolható meg. Az ár követi az inflációt. A voucher külsejét tekintve a hitelkártyához hasonlít, könnyű és tartós műanyagból készül, hiszen többszöri felhasználásra tervezték. Több országot bejárva, végül is valamelyik dokumentumszolgáltatónál fog landolni, hiszen ez elsősorban szolgálat, csak kisebb mértékben kér. A központnak azonban megvan a lehetősége arra, hogy bizonyos idő után az összegyűlt vouchereit pénzre váltsa át az irodánál. A voucher érvényességi ideje határozatlan, és a belépéskor nem kell adminisztrációs díjat fizetni.
Az UAP Iroda a világméretű bevezetés előtt tesztelni óhajtja a rendszert. Eddig az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália, Skandinávia, Dél-Afrika és Kelet-Európa összesen 40 könyvtára jelezte csatlakozási szándékát. A kísérleti időszak két évig tart, s ezalatt valószínűleg további országok csatlakoznak hozzá. A remények szerint, ezen idő alatt sikerül majd kiküszöbölni a működés kezdeti hibáit is. Az említett 40 könyvtár többsége a fejlett országokban van, azonban fontos, hogy a tesztelés kiterjedjen a kevésbé fejlett országokra is. E célból az UNESCO megfinanszírozza néhány afrikai és latin-amerikai ország belépését.
A vouchernek már most több előnye látható. Kiküszöböli a bankköltséget, a szolgáltatás egyszerűbbé válik, és kevesebb lesz a rejtett költség. Szolgáltatásra fogja ösztönözni azon könyvtárakat is, amelyekben nincs külön könyvtárközi kölcsönzési keret, illetve ahol az ezzel kapcsolatos bevételt a fenntartó elvonja. A voucher csak könyvtárközi kölcsönzésre és dokumentumszolgáltatásra használható fel.
A British Library Document Supply Center (BLDSC), Boston Spa kísérletképpen beleegyezett, hogy térítvényeit voucherért is meg lehessen vásárolni. A vouchert egyelőre csak hagyományos kéréseknél való felhasználásra tervezték, de valószínűleg alkalmazható lesz az elektronikus megrendelésekre is a voucher számának megadásával.
Magyar részről az Országos Széchényi Könyvtár is csatlakozott a kísérleti programhoz, 25 tranzakcióhoz elegendő voucher megvételével. Ez az OSZK Könyvtárközi kölcsönzési osztálya által lebonyolított évi kb. 10 000 nemzetközi tranzakcióhoz képest kevés, de előbb látnunk kell, hogy legnagyobb szolgáltatóink, Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Svájc, Franciaország milyen mértékben fogadják el. Tapasztalatainkról be fogunk számolni.

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek (2000/04/12)