e-könyves infotár

Goethe Intézet

http://www.goethe.de/budapest/onleihe

Az első Magyarországon elérhető e-kölcsönzés szolgáltatást a Goethe-Institut könyvtára nyújtja.  Szolgáltató az ekz leányvállalataként működő DiViBib, amely a német közkönyvtárak e-kölcsönzését is biztosítja. A DiViBib szélesebb kínálatából a Goethe-Institut saját gyűjtőkörének figyelembe vételével válogat. Az onleihe kezelőfelülete és a kölcsönözhető e-médiumok egyaránt német nyelvűek. Jelenleg kicsit több mint kilencszáz dokumentum érhető el, de a kínálat folyamatosan bővül.  A szolgáltatásnak eddig 250 magyar használója van.
Az onleihe legfőbb vonzerejét a használók visszajelzései szerint a folyóiratkölcsönzés jelenti. Kölcsönözhető a Der Spiegel, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit, a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a  Wirtschaftswoche. A kölcsönzési idő a folyóiratok esetében egy nap, a napilapoknál pedig egy óra.
A rendszer az összes e-médiumot úgy kezeli, mint a  valós példányokat, tehát egyszerre csak egy olvasó tudja az adott példányt kikölcsönözni.  Éppen ezért néhány címből, pl. a folyóiratokból és a könnyített olvasmányokból több példány is van.
A felhasználó az online vásárlásokból ismert kosár rendszerrel tud kölcsönözni. A kölcsönzés utolsó lépéseként egy download linket kap, amelyen keresztül az e-dokumentumot le tudja tölteni.  Amennyiben egy dokumentum nem elérhető, elő lehet azt jegyeztetni. A kölcsönzési idő lejárata után a letöltött anyagot a felhasználó számítógépén nem lehet megnyitni, ezért visszaadásra nincs szükség.
Az onleihe gyenge pontja, hogy az e-könyvek legtöbbje csak számítógépen olvasható, e-olvasón nem. A rendszer tartalmi bővítése és technikai fejlesztése egyaránt folyamatban van, hogy a jövőben minél jobban megfeleljen a felhasználók elvárásainak.

Marton Erika
könyvtáros
Goethe Intézet

  • Virtual server írta:

    A Goethe Intezet atalakitotta belso tereit es meg iden sajat galeriaprogramot indit. Elsokent Julian Faulhaber munkait tekinthetik meg.

    2016. november 14. : 02:30

Az e-mail címet nem jelenítjük meg. A megjelölt mezőket kötelező kitölteni *

*


*