Lefutottunk könyvekért!

Kategória: 2019/11

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által immár nyolcadik alkalommal megszervezett „Fuss Neki!” adománygyűjtő program töretlen, sőt egyre nagyobb népszerűségnek örvend Székelyudvarhelyen. Az ilyen jellegű adománygyűjtő akciók nem ritkák a világon, de az a tapasztalatunk, hogy ezek nagy része előbb-utóbb megváltozott, átalakult, elszürkült, vagy meg is szűnt.

Miről is van szó?

A „Fuss Neki!” egy „sporteseményre, futásra épülő adománygyűjtő program, amely az udvarhelyszéki civil szervezetek törekvéseihez segít előteremteni a szükséges pénzalapot”.[1] Civil szervezetek, adományozók, akik lehetnek magánszemélyek és vállalkozások is, továbbá önkéntesek vesznek részt az akcióban, melynek csúcspontja egy sportesemény, a közös futás a Városi parkban. A program sikere abban rejlik, hogy sok embert mozgat meg, a sport szerethető nézőként és résztvevő futóként is, családokat és közösségeket mozgat meg és az információ is célba talál. A jó célok érdekében pedig sokan és sokféleképpen segítenek!

Indulás előtt (Fotó: A szerző felvétele)

A szaladók idén is a városi strandnál rajtoltak. Céljuk az volt, hogy minél többször megtegyék a parkon keresztül vezető másfél kilométeres körtávot. A program idei újdonsága az volt, hogy a nagykövetek, vagyis a közösségi projektek adománygyűjtői nem csak szaladva, hanem gyalogolva is róhatták a köröket. 32 civil szervezet számára gyűjtötték a pénzadományokat a résztvevők. Az október 13-án lezajlott sportgálát, a felkészülést, az adománygyűjtés állapotát, illetve az elért eredményeket a program honlapján[2], valamint Facebook-oldalán is figyelemmel lehetett kísérni.

A civil szervezetek, mindannyian egy-egy olyan kezdeményezést tártak a nyilvánosság elé, melyeknek megvalósítását az anyagiak hiánya eddig hátráltatta. Vasárnap 373 nagykövet állt rajthoz a sétatéren és ehhez kapcsolódva a világ több pontján is. Összesen 2 670 kört futottak a résztvevők, ami 3 471 kilométernek felel meg (durván számolva Székelyudvarhely – Portó közti távolság). A rendezvény előtti pénteken online 232 650 lejt (kb. 49 500 euro) ajánlottak fel a támogatók, ehhez még hozzájött a helyszínen tett adományok összege, 14 800 lej (kb. 3 150 euro).

„Fuss neki” és a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár

Feltevődik a kérdés, hogy mindezekhez hogyan kapcsolódik a könyvtár? Ennek több oka is van, de éppenséggel egyik sem anyagi, még akkor sem, ha látszólag a pénzért szaladtunk, mert azt hirdettük, hogy a kortárs irodalmi művek vásárlásáért futunk. Nézzük csak folyamatában az eseményt.

Már a tavalyi rendezvény zárása után néhány kollégám feltette nekem a kérdést: Mi miként tudnánk részt venni ezen az eseményen? A közösségünk nyitott lenne-e egy közös, nyilvános szaladásra? Volna-e elég jelentkező közülünk?

A Közösségi Alapítvány idei, első felhívó levelére aztán a könyvtárban újra napirendre került a FUSS NEKI és lelkes kolléganőim gyors szervezkedésbe kezdtek, melynek eredményeként hamar kialakult a csapat. Igaz, volt, aki vállalta volna a futást, de nem akarta adni a nevét és az arcát hozzá, de olyan is volt, aki sérült lábbal is vállalta volna a futást. A csapatunk összetétele nagyon vegyes lett: könyvtárosok, meghívottak és önként jelentkezők alkották. A végső összeállítás előtt ketten visszaléptek a kollégák közül, hogy helyet adjanak olyan szimpatizánsoknak, akik mindenképpen a Városi Könyvtár csapatában szerettek volna részt venni! Ezt követte egy közel egy hónapos kampány, melyet elsősorban a csapattagok végeztek a Facebookon, de a helyi média is nagy figyelmet szentelt az eseménynek. Mind a kollégák, mind pedig a „külsősök” nagy odaadással, figyelemmel és végtelen komolysággal népszerűsítették az eseményt, valamint gyűjtötték az adományokat. Ez meg is látszott a végeredményben, hisz az előre meghirdetett 1 500 lejes cél helyett több mint 7 200 lejt sikerült összegyűjteni[3]. Maga a szaladás, a séta már csak a szórakozás része volt. A közel négyszáz szaladót és sétálót számos rokon, barát, ismerős és kolléga kísérte ki a helyszínre, ahol egy kitűnő hangulatú, jól szervezett eseményen vehettek részt.

A Székelyudvarhely Városi Könyvtár csapata (Fotó: Lőrincz L. Lajos)

A mi csapatunk a rendezvény után egy közös ebédet fogyasztott el a könyvtárban, melyet azon kollégák főztek és tálaltak, akik szaladni nem tudtak, de a közösség életében részt venni szeretnek. Mint említettem, nem az összegyűlt adomány mértéke volt a legfontosabb, hanem az, hogy a Városi Könyvtár neve közel két hónapon keresztül folyamatosan előtérben volt, úgy a médiában, mint a közösségi oldalakon. Fontos volt, hogy egy olyan csapatot sikerült, részben könyvtárosokból, részben székelyudvarhelyi ismert személyekből összeállítanunk, akik szívvel-lélekkel mellettünk álltak, minket népszerűsítettek. Megmutattuk magunknak, hogy képesek vagyunk lépni (szaladni!) egy közös cél érdekében, de megmutattuk környezetünknek is (és hiszem, hogy erre folyamatosan szükség van), hogy ott vagyunk mindenhol, ahol a közösség jelen van. Természetesen hírünk eljutott tágabb környezetünkbe is, sőt a határokon túlra is. Persze mindemellett szórakoztunk, jól éreztük magunkat!


[1] Forrás: https://fussneki.ro/ (2019.11.05.)

[2] https://fussneki.ro/ (2019.11.05.)

Címkék