Könyvekkel is gyógyított

Kategória: 2019/ 2

25 éve halt meg Oláh Andor orvos, természetgyógyász, szakíró

A Magyar Biblioterápiás Társaság és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár képviselői koszorúzással emlékeztek meg a Sztaravodai úti temetőben nyugvó szentendrei hírességről halálának 25. évfordulóján, 2019. február 13-án.

Oláh Andor orvosi diplomáját 1949-ben szerezte, ezt követően a békéscsabai kórházban dolgozott, majd Dobozon volt körzeti orvos. Itt kezdte kutatni a népi orvoslás módszereit és hagyományait, amelyeket eredetileg a füvesemberektől tanult. Természetgyógyászati tapasztalatait 1953-tól propagálta, amiért több összeütközése volt a hivatalos szervekkel. A természetes gyógymódok iránti érdeklődése irányította figyelmét a művészetek gyógyító és testi-lelki egészségfenntartó hatására, melyet megerősített saját gyermekkori – nagymértékben a könyvek segítségével történt – gyógyulási élménye. Felismerve, hogy a könyvek, az irodalom szuggesztív ereje betegségmegelőző, valamint egészségmegőrző értékű is, a biblioterápia egyik első magyarországi alkalmazójává vált. Összeállította azoknak a könyveknek a jegyzékét, melyek nézete szerint a legmegfelelőbbek a biblioterápia céljai számára.

Oláh Andor 1973-ban költözött Szentendrére. Nyugdíjas főorvosként tovább dolgozott, de idejének jó részét előadások tartása, az írói munka és bioklubok szervezése kötötte le. A Szamárhegyen, egy régi dalmát házban lakott, ami a természetgyógyászat és a biblioterápia iránt érdeklődők Mekkája lett. Az orvoslás mellett a keleti filozófiával, az irodalommal és művészetekkel is behatóan foglalkozott. Több könyve és cikke jelent meg, munkásságáról a helyi és országos lapokban számtalan írás adott hírt.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteménye gyűjti az Oláh Andor életével és műveivel kapcsolatos emlékeket és dokumentumokat, biblioterápiai tapasztalatai és tevékenysége pedig a Szentendrén bejegyzett Magyar Biblioterápiás Társaság működésének szellemi alapjait képezik. 2014-ben a könyvtár és a társaság közös kiállítással tisztelgett munkássága előtt.[1]


[1] Forrás: Szentendrei Arcképcsarnok II. Elődeink (szerk.: Pethő Zsoltné Németh Erika)

 

Címkék