E-könyvek igény szerint

Kategória: 2007/10

Új könyvtári szolgáltatás

Az e-könyvek igény szerint (eBooks on Demand, EOD) szolgáltatást az innsbrucki Leopold Franzen Egyetemi Könyvtár munkatársai hozták létre nyolc ország 13 könyvtárának közreműködésével 2006 októberében. A kezdeményezést az Európai Unió az eTen projekt keretein belül támogatja, azzal a céllal, hogy új, nem profitorientált üzleti modellt dolgozzon ki a szerzői jogi védelem alatt nem álló művek digitalizálására. A szolgáltatás célja, hogy elősegítse az európai kulturális örökség digitalizálását, ezáltal mindenki számára elérhetővé tegye. A távfelhasználók számára teljes körű on-line környezetet biztosít a megrendelés, fizetés és kézbesítés számára. Az előzetes felmérések alapján máris komoly érdeklődők vannak, akik még a projekt lezárulta előtt csatlakoznak a konzorciumhoz. Ezért 2008 júniusában zárásként üzleti terv készül a szolgáltatás tapasztalatainak figyelembevételével, amely alapján szélesebb körű európai együttműködés jöhet létre.

A projekt küldetése

“Európa minden régi könyvéből legyen e-könyv – elérhető áron.” Ez az EOD-szolgáltatás küldetése. Az európai könyvtárak számos 1500 és1900 között kiadott könyvet őriznek. A könyvek kora és értéke miatt a hozzáférés sok esetben korlátozott: csak bizonyos könyvtárakban, meghatározott feltételek mellett olvashatóak. Az EOD-szolgáltatással ezek a rejtett kincsek mindenki számára elérhetővé válnak. Az olvasók a könyvtári katalógusokon keresztül rendelhetnek e-könyveket az EOD-gombra kattintva. A digitalizálást a könyvtárak végzik el, majd az elkészült e-könyvet elküldik a megrendelés-kezelő rendszeren keresztül a vásárlónak. A digitalizált könyvek folyamatosan bekerülnek a tagkönyvtárak digitális könyvtáraiba vagy a közös e-könyvesboltba, így elérhetőek lesznek az interneten keresztül, csökkentett felbontásban és a különleges funkciók nélkül.

A szolgáltatás helye a digitalizáló projektek között

A különböző üzleti vállalkozásokban megvalósuló tömegdigitalizálás, illetve az államilag finanszírozott digitalizáló projektek általában tömegigényeket elégítenek ki. Ezeknek két “végpontja” a sokak által keresett művek, valamint a történelmi jelentőségű ritkaságok, mint például a Halotti beszéd és könyörgés vagy a Corvinák. A figyelem középpontján kívül eső művek, amelyeket a gyűjtők vagy kutatók keresnek, kimaradnak ezekből a kezdeményezésekből. A szolgáltatás ezáltal olyan speciális igényeket elégít ki, amelyek valós szükségletet tükröznek. A nagyobb üzleti vállalkozások elsősorban a világnyelveken íródott könyveket digitalizálják, a kisebb nemzetek írott kulturális öröksége később kerülhet csak sorra. Az EOD-szolgáltatásra tehát különösen nagy igény van a kisebb, önálló nyelvvel rendelkező országokban, ahol az államilag finanszírozott digitalizálás is sokkal szűkebb keretből valósul meg. Ezek alapján elmondható, hogy az EOD és a Google által végzett tömegdigitalizálás komplementer szolgáltatások, nem egymás konkurenciái.

EOD az Országos Széchényi Könyvtárban

Az EOD szervesen illeszkedik az Országos Széchényi Könyvtár digitális szolgáltatásainak körébe. Az újonnan beindított MATARKA cikkmásolat-küldő szolgáltatás, a Libinfo on-line tájékoztatás, valamint a Magyar Elektronikus Könyvtár a távfelhasználók körében nagy népszerűségnek örvendenek. A digitális tartalomszolgáltatás a könyveken és folyóiratcikkeken túl a különgyűjtemények dokumentumaival, például hangzóanyagok, mikrofilmek digitalizálásával egészült ki.
Az e-könyvek igény szerint szolgáltatás abban különbözik a digitális könyvtáraktól, hogy a valós olvasói igények szerint digitalizál. Olvasói megrendelésre korábban is készült könyvekről digitális másolat az Olvasó- és Tájékoztató Szolgálaton, de az EOD kizárólag csak a teljes műveket gyűjti. Az EOD a távfelhasználók számára teljes körű on-line környezetet biztosít a megrendeléstől a fizetésen át a kézbesítésig. Korábban csak személyesen és postai utánvéttel lehetett fizetni, és az elkészült műveket kizárólag adathordozón, CD-n vagy DVD-n lehetett átvenni. A projekt segítségével a szolgáltatás nagyobb nyilvánosságot kapott, az olvasók tájékoztatása jól kidolgozott, célzott üzenetekkel valósul meg.
A szolgáltatás teljes mértékben megfelel a készülő A könyvtárügy stratégiája 2008-2013 alapelveinek, miszerint kiemelten fontos a könyvtárakban őrzött szellemi javak digitalizálásának felgyorsítása, a dokumentumok hozzáférhetővé tételének folyamatos növelése, a “bármit, bárhonnan” elv jegyében. Jelentős szerepet vállal távfelhasználók igényeinek kielégítésében, mivel a valós szükségleteknek megfelelően digitalizál, valamint a piackutatással azonosítja a preferenciákat, és ez alapján fejleszti a szolgáltatás minőségét. Reklámstratégiájával biztosítja, hogy az olvasók megismerkedjenek a könyvtári tartalmakkal, és elősegíti a digitális írástudás kialakulását. A konzorcium működése támogatja a könyvtárak közötti együttműködés nemzetközi szintű megvalósulását.

Az EOD-konzorcium

Az EOD-konzorcium jelenleg az alábbi európai egyetemi és nemzeti könyvtárakból áll: Bajor Állami Könyvtár, Bécsi Egyetemi Könyvtár, a berlini Humboldt Egyetem Könyvtára, Dán Királyi Könyvtár, Észt Nemzeti Könyvtár, Grazi Egyetemi Könyvtár, Greifswaldi Egyetemi Könyvtár, Innsbrucki Egyetemi Könyvtár, Országos Széchényi Könyvtár, Portugál Nemzeti Könyvtár, Pozsonyi Egyetemi Könyvtár, Regensburgi Egyetemi Könyvtár, Szlovén Nemzeti és Egyetemi Könyvár.
Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a könyvtárak egymást segítsék tapasztalataikkal, közös szolgáltatási és reklámstratégiájukkal nemzetközi ismertségre tegyenek szert. A szolgáltatást a könyvtárak közös informatikai rendszer, a megrendelések adatait kezelő ODM segítségével működtetik. Ennek következtében a megrendelők az EOD-tagkönyvtárak bármelyikéből megrendelhetik a könyvek digitalizálását. Amennyiben egy könyv több könyvtár állományában is megtalálható, a vásárlók kiválaszthatják a számukra legkedvezőbb árfekvésű ajánlatot. Az elkészült e-könyvek az e-könyvesboltba kerülnek, ahol a könyvtárak engedélyétől függően az e-könyvek csúcsminőségben újraértékesíthetőek, illetve alacsonyabb felbontásban, digitális vízjellel ellátva szabadon hozzáférhetővé válnak. A közös gyűjtemény segítségével egy könyvet elegendő egyszer digitalizálni, ezzel jelentősen csökkenthetőek a párhuzamos tevékenységek.
Az EOD együttműködés tanácsadó testületként működik a költséghatékony digitalizáláshoz – különösen az útmutatók, szabványok és munkafolyamat-leírások terén, valamint ellátja a könyvtárakat szórólapokkal, poszterekkel és egyéb anyagokkal, amelyeket a könyvtárak saját céljaira használhatnak.

Az ODM megrendeléskezelő rendszer

Az ODM rendszer központi szolgáltató, amely a megrendelés, a felhasználóval történő kapcsolattartás, az e-könyv előállítása, kézbesítése és számlázása összetevőit kínálja, amely az innsbrucki központi szerverről üzemel. Az olvasó közvetlenül az on-line katalógusba épített EOD-gomb segítségével rendelheti meg a kiválasztott könyv digitalizálását. A gombra kattintva a megrendelőlapra automatikusan bekerülnek a könyv katalógusban szereplő bibliográfiai adatai, majd a felhasználó rövid regisztráció után feladhatja a megrendelést. Amennyiben a könyv nem található az on-line katalógusban, az űrlapot kézzel is ki lehet tölteni. A megrendelés adatairól e-mailben értesül az adott könyvtár ODM adminisztrátora, aki ellenőrzi a megrendelés teljesíthetőségét, és előkészíti a könyvet a digitalizálásra. A vásárló e-mailben kap folyamatos tájékoztatást megrendelése állapotáról. Amint a könyv digitalizálása elkészült, az adminisztrátor a megrendelőnek három különböző fizetési módot kínál fel: személyesen készpénzzel, on-line fizetéssel vagy postai utánvéttel. Ezek közül a megrendelő eldöntheti, melyik a kényelmesebb számára. A fizetés megtörténte után az e-könyv átvehető CD-n vagy DVD-n, illetve külön kérésre on-line letölthető egy személyre szabott webhelyről.

Az EOD e-könyv jellemzői

Az EOD e-könyv digitalizált könyvet jelent, amelyet nagy teljesítményű szkennerek segítségével digitalizálnak. A tagkönyvtárak FTP kapcsolat segítségével feltöltik a JPG fájlokat a központi szerverre, amely az ODM segítségével automatikusan egy PDF fájlt generál. Külön kérésre optikai karakterfelismertetést is lehet kérni, viszont az 1800 előtti könyvek esetén ennek minősége nem garantálható. Ennek megfelelően az e-könyveket kétféle minőségben szolgáltatjuk: normál és extra változatban. Az extra e-könyvben a PDF fájl visszaadja az eredeti könyv kinézetét, valamint az optikai karakterfelismerővel (OCR) ellenőrzött teljes szöveget. Így az eredeti könyvben szereplő jelölések, megjegyzések és egyéb széljegyzetek a fájlban is meg fognak jelenni. Az extra e-könyv keresési funkcióval bővül, amely nagyon hasznos lehet azok számára, akik bizonyos szövegrészekre keresnek. A könyv szövege másolhatóvá válik, beilleszthető lesz más alkalmazásokba, például Word-dokumentumba vagy PowerPoint-bemutatóba.
Az e-könyvek egységes EOD borítóval készülnek, amelyet szintén az ODM hoz létre, így a legfontosabb adatok automatikusan kerülnek rá. Az első két oldalon az olvasók tájékoztatást kapnak az e-könyv használatáról. Az oldalak görbületeit és az oldalszéleket program segítségével kiegyenesítik. Ezzel biztosítják a minőséget, valamint az esztétikus kivitelt.
Az EOD e-könyv a vásárló saját tulajdonába kerül, ugyanúgy, mint a hagyományos könyv, DVD vagy zenei CD. A vásárlás kizárólag személyes felhasználásra jogosít, a tulajdonos nem teheti közzé az interneten, továbbá nem bocsáthatja kereskedelmi forgalomba. Megrendeléskor az adott könyvtár Az EOD szolgáltatás feltételei című szabályzata lép érvénybe, amely egy megállapodás a felhasználó és a tagkönyvtár között.

Az EOD marketingstratégia

A projekt elsődleges feladata olyan üzleti modell kidolgozása a könyvtárakban, amely Európa-szerte alkalmas a modern olvasói igények kielégítésére, viszont közvetlen profitot nem termel. A digitalizálás költséges tevékenység, és távolról sem kifizetődő. A drága emberi erőforráson felül költségesek a számítógépek, szkennerek, szerverek, valamint a speciális szoftverek. A bevétel csak egy kis részét fedezi a költségeknek. Ezért a szolgáltatás elemeinek kidolgozásában jelentős szerepe van minden marketingeszköznek.
A piackutatásnak kiemelt jelentősége van: külön kérdőíves vizsgálat készül a tényleges vásárlókkal, illetve a potenciális vásárlókkal. Az előbbi egy elégedettségi vizsgálat, amelyben a felhasználó javaslatokat tehet a termék és a szolgáltatás javítására. A potenciális vásárlókkal conjoint analízist végzünk, amelynek célja a termékekkel, szolgáltatással kapcsolatos fogyasztási szokások, elvárások egységes skálán való megjelenítése. A vásárlók számára különböző paraméterekkel fogyasztói csomagokat állítunk össze, amelyek közül ki kell választaniuk a számukra legkedvezőbb ajánlatot. Ebből pontosan azonosíthatóak a felhasználói preferenciák. Az előzetes felmérésekből kiderül, hogy fontos szempont a termék saját tulajdonba kerülése, a jó minőség és a kedvező ár.
Az EOD-szolgáltatás elsősorban azokat a kutatókat, diákokat, könyvgyűjtőket vagy gyengénlátókat célozza meg, akik szeretnék élvezni a technológia adta lehetőségeket: például a szöveg kereshetőségét, valamint a kényelmes otthoni használatot. A különböző fogyasztói csoportoknak különböző termékeket kínálhatunk, különböző árakon. Például a gyengén látók számára az optikai karakterfelismertetés kulcsfontosságú, viszont az árak tekintetében kedvezményt lehet számukra nyújtani.
A különböző célcsoportok számára úgyszintén különböző reklámok készülnek, egyszerre több csatornán. A szakmai közönséget elsősorban konferenciákon, a potenciális felhasználókat a sajtón és rádión keresztül tájékoztatjuk. A könyvtárba járó olvasóknak plakátokon, szórólapokon és könyvjelzőkön nyújtunk információkat. Az elektronikus tájékoztatásban kiemelt szerepe van a levelezőlistáknak, hírleveleknek és különféle honlapoknak.

Az EOD-szolgáltatás jövője

A szolgáltatás szempontjából különös jelentősége van az együttműködés bővítésének. Minél több ország egyetemi, illetve nemzeti könyvtára csatlakozik a projekthez, annál több könyv lesz elérhető digitálisan azonos feltételekkel, kiváló minőségben, kedvező áron. Még a projekt vége előtt csatlakozik a Brnói Tudományegyetem Könyvtára, valamint a Toruni Egyetem Könyvtára, amely két stratégiailag fontos ország, Csehország és Lengyelország bevonását jelenti. Ezen kívül érdeklődtek spanyolországi, olaszországi, skóciai és oroszországi könyvtárak is. A belépés semmilyen kockázattal nem jár, az új tagkönyvtárak már egy kipróbált rendszert vesznek át. A részvétel feltételei: egy szkenner és az internetkapcsolat megléte. A csatlakozás a projekt végéig díjtalan. 2008 júniusa után a belépés megegyezés szerinti díjjal fog járni.
A projekt lezárultával az Európai Unió támogatása megszűnik. Azok a könyvtárak, amelyek továbbra is részt kívánnak venni az együttműködésben, több lehetőség közül választhatnak. Az EOD tagkönyvtárak vagy folytatják az együttműködést, vagy új formát hoznak létre, vagy kizárólag az Innsbrucki Egyetemi Könyvtár fogja üzemeltetni a szolgáltatást. Az EOD keresi az együttműködést más európai uniós projektekkel is, digitális állományával kiemelt jelentőségű partner lehet az Európai Digitális Könyvtár számára.

Címkék