47. évfolyam, 2001. 3. szám
Archívum
EnglishDeutsch

Gondolatok a felsőfokú könyvtárosképzésről a kreditrendelet és a szakos képesítési követelmények tükrében


HARALYI Krisztina

2002. szeptember 1-jével hatályba lép a 200/2000. kormányrendelet, ami minden felsőoktatási intézményben kötelezővé teszi a kreditrendszert. Ez érinti a felsőoktatási intézményekben szerezhető végzettségek, illetve szakképesítések szakmai követelményeit is. Az ún. képesítési követelményeket szabályozó kormányrendeleteket át kell dolgozni a kreditrendszer szellemében.

Máig ez csak a bölcsész és egyes társadalomtudományi szakok alapképzését illetően történt meg. A jelen tanulmány a könyvtárosképzésre vonatkozó új jogszabályt vizsgálja.

A leendő főiskolai és egyetemi könyvtár szakos hallgatók szempontjából lényeges változások mentek végbe. Módosult a szak elnevezése és a végzettség megnevezése (informatikus könyvtáros). Az első alapképzésben kötelező lett a kétszakosság. Új lehetőség egyetemi és főiskolai szakok társítása. A jövőben minden egyetemen a diploma előfeltétele élő nyelvből egy alap- és egy középfokú, főiskolán egy középfokú C típusú nyelvvizsga.

Az új jogszabályrendszer azonban ma még számos kérdést nem, vagy a szerző szerint logikátlanul szabályoz, bizonyos esetekben a cikk ezért javaslatokat is tartalmaz. Második vagy további alapképzésben például adott a megszerzendő kreditek száma, de nincs rögzítve a szakdolgozat, szakmai gyakorlatok, szigorlatok kreditértéke. Az egyetemi szintű első és második alapképzés pedig irracionálisan nagy a kredit-különbség, ami azt is jelenti, hogy második alapképzésben a hallgatónak igen nagy arányban kell nem szakterületi tanegységeket felvennie.

A kreditrendelet előírja, hogy a hallgató a szakra előírt összes kreditpontot legalább 20 %-kal meghaladó összértékű kínálatból választhasson, ez a kötelező szakos tanegységek kreditértékére hat negatívan. Szerzőnk véleménye szerint inkább a főiskolai választható tantárgyakét kellene csökkenteni, hiszen a főiskolán nem kutatóképzés folyik, itt kevésbé hangsúlyos a specializáció. (495–503.oldal)

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek