47. évfolyam, 2001. 3. szám
Archívum
EnglishDeutsch

 A „habent sua fata libelli” tétel igazságának vizsgálata egy könyvtártudományi gyűjteményrészben

HANGODI Ágnes

A Fővárosi Könyvtár „könyvtártan” elnevezésű különgyűjteményét Szabó Ervin, akkori könyvtárigazgató kezdeményezésére állították fel 1904-ben. Az intézmény jogutóda, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár néhány éve úgy határozott, hogy a különgyűjtemény válogatott, kb. 1500 kötetes – könyvtörténeti jelentőségű – részét az OSZK Könyvtártudományi Szakkönyvtárának ajándékozza.

Hangodi a könyvek feldolgozása közben történeti szempontból is elemezte azokat. Figyelme kiterjedt a könyvek tartalmán kívül külsejükre, kötésükre, illusztrációikra, bejegyzéseikre, ex libriseikre. Sőt, mivel a kézbevett kötetek komoly hányadában a kölcsönzőkártyák is megmaradta k, használatukra is.

Már a legrégebbi, 18–19. századi külföldi kötetek is újszerűségükkel vagy éppen hibáikkal hatottak a korabeli hazai könyvtárügyre. A kiemelkedő, vagy később nagy hírnévre szert tett magyar könyvtárosok, írás-, könyv- és könyvtártörténészek (pl. Szabó Ervin, Kőhalmi Béla, Dienes László, Sebestyén Géza, Hamvas Béla, Wessetzky Vilmos, Kéki Béla, Walleshausen Gyula, Borsa Gedeon, Papp István) által kölcsönzött vagy ajándékozott művek következtetni engednek arra, mikor mi foglalkoztatta őket, adalékokat nyújtanak nézeteik alakulásához. Az olvasmányokat a szerző egybeveti az említettek szakirodalmi munkásságával.

A gyűjteményrész, amely képet ad a Fővárosi Könyvtár történetének máig sem minden tekintetben tisztázott korai szakaszáról – különös en az állomány gyarapodása és összetétele szempontjából – rendelkezik továbbá érdekes, eddig ismeretlen tartalmi hungarikumokkal is. (451-468. oldal)

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek