46. évfolyam, 2000. 4. szám
Archívum
EnglishDeutsch

A szürke irodalom szolgáltatása az interneten. Az európai SIGLE projekt és adatbázis
 
SALGÁNÉ MEDVECZKI Marianna

A szürke irodalom a tudományos kommunikáció innovatív formája, fontos adatokat tartalmaznak kutatásokról, kutatási eredményekről, új eljárásokról stb.

Az EU 1985-ben hozta létre az EAGLE-t (European Association for Grey Literature Exploitation), hogy irányítsa a SIGLE (System for Information on Grey Literature in Europe) projektet, melynek célja az európai tudományos szürke irodalom feltárása a társadalom-, a természet-, az alkalmazott, az orvos-, a műszaki és a gazdasági tudományok területén. Maga a program 1980-ban indult, legfontosabb eredménye az angol nyelvű multidiszciplináris adatbázis. Az adatbázist 15 ország gyarapítja.

A tagországok nemzeti központjaikon keresztül képviseltetik magukat. E központok felelősek az adott országban keletkező szürke irodalom gyűjtéséért, s rajtuk keresztül lehet hozzáférni az adatbázishoz. A SIGLE adatbázis 2000 végén 685 ezer bibliográfiai rekordot tartalmazott. A legtöbb rekordja a gazdaságnak és a természettudományoknak van. Műfajuk szerint kutatási és műszaki jelentések, doktori disszertációk, értekezések, konferencia anyagok, vitairatok szerepelnek az adatbázisban. A rekordok felét a londoni központon keresztül érkezett anyagok képezik. Az adatbázis magába foglalja a német szürke irodalom nemzeti adatbázisát (FTN) is. A nemzeti központok egységes szerkezetű input rekordokat szolgáltatnak. Minden rekord tartalmazza az eredeti dokumentum bibliográfiai adatait (címadatok angolul és/vagy eredeti nyelven), szerzőség, kutatóintézet, oktatási intézmény megnevezése, keletkezési idő, a dokumentum típusa, oldalszáma, a dokumentum nyelve. Tartalmi feltárásra a rendszer alfanumerikus tárgykódokat használ. Az EU-tagországokból a Blaise-en és az STN Internationalen keresztül lehet on-line elérni az adatbázist.

Azok a dokumentumok, amelyek az adatbázisban szerepelnek, az egyes nemzeti központokon keresztül is hozzáférhetők.

Magyarországon a Budapesti Műszaki Egyetem Központi Könyvtára a nemzeti központ, de csak az ott megvédett műszaki disszertációkról jelentenek.

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek (2001/03/28)