Félidejéhez érkezett Az én könyvtáram program

Szakmai napot szerveztek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában

2018. szeptember 25-én, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában került megrendezésre Az én könyvtáram program budapesti szakmai napja, annak a rendezvénysorozatnak a részeként, mely idén márciusban a pécsi Tudásközpontban indult dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár részvételével és novemberben a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban ér majd véget. Mintegy fél év alatt minden megyében és a fővárosban bemutatásra kerülnek „Az én könyvtáram” programban megvalósult és tervezett kutatások, a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatásokat érintő fejlesztések, összesen várhatóan mintegy 1300 könyvtáros, könyvtárostanár részvételével.

A budapesti könyvtárosok számára szervezett eseményt dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója nyitotta meg, aki beszédében kiemelte annak a partnerségnek a fontosságát, melynek révén a könyvtári terület meghatározó megyei és országos intézményei, szakmai szervezetei közösen törekednek a projekt céljainak elérésére. Ezt követően Sörény Edina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője köszöntőjében felidézte, hogy a program célkitűzései már 2014-ben körvonalazódtak. Az elképzelések a 2016-ban kiírt pályázatban öltöttek testet és a 2017-ben elindult projekt első eredményei immár érzékelhetők, ezekért elismerését fejezte ki a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak és a program megvalósítóinak. Kiemelte annak fontosságát, hogy a könyvtárak olyan célokat tűzzenek ki maguk elé, melyek kihívást jelentenek számukra. A projekt céljainak elérése – így a korai iskolaelhagyás csökkentése, a köznevelés támogatása könyvtári eszközökkel – fontos társadalmi érdekeket szolgálnak.

Ezt követte a Félidőhöz érkezett Az én könyvtáram program: eredmények és tervezett további fejlesztések című előadás, Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Projektiroda szakmai vezetője mutatta be prezentációját, kitért az alapkutatások fontosabb eredményeire, a megvalósult oktatási központra, a módszertani fejlesztések jelenlegi állására, a képzésekre és a további fejlesztési tervekre. Simon Krisztina, az olvasásfejlesztési műhely tagja, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke A köznevelési intézmények és a közkönyvtárak közötti szakmai együttműködési lehetőségeiről tartott előadást. Péterfi Rita olvasásfejlesztési műhelytag, szociológus, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatója ismertette előadásában Az én könyvtáram programban megvalósult országos olvasásvizsgálat lehetséges hatásait a könyvtárak mindennapjaira vonatkozóan, fontos gyakorlati megoldásokat javasolva. Csépányi Zoltán, a könyvtárhasználat – információkeresés szakmai műhely tagja a fiatal könyvtárhasználók körében végzett fókuszcsoportos vizsgálata kapcsán adta elő Dotcom gyerekek a könyvtárban. Kik ők és mit szeretnének? című prezentációját. A könyvtári környezetben alkalmazott új technológiák, okoseszközök használatát mutatta be Németh Szilvia, a könyvtárhasználat – információkeresés szakmai műhely tagja, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium könyvtárostanára. A délután folyamán a könyvtári mintaprogram-fejlesztés első eredményeiről tájékoztatta a résztvevőket Koglerné Hernádi Ágnes, a FSZEK EFOP Projektiroda fejlesztési csoportvezetője, majd a FSZEK gyermekkönyvtárosai által bemutatott gyermekkönyvtári jó gyakorlatok ismertetésével zárult a szakmai nap programja.

 

Kategória: 2018. 3. szám | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!