Ketten ugyanarról

HAJNAL WARD Judit
Nyitott könyvtár / Hajnal Ward Judit. – Budapest : Kalligram, 2015. – 297 p.

ISBN 978-615-5454-95-0

A szerző, Hajnal Ward Judit nevét bizonyára sokkal többen ismerik, mint őt magát. Ha ez így van, akkor az egyáltalán nem meglepő, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban él. Alapképzettségét Magyarországon szerezte meg, míg informatikus könyvtáros Amerikában lett. Ma a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem Alkoholtudományi Könyvtárának vezetője, valamint az egyetem Kommunikáció- és Információtudományi Karának oktatója. Nemcsak magyar identitását és nyelvét tartotta meg, hanem munkásságának jelentős része az itthoni könyvtári szakirodalom része.A Nyitott könyvtár című kötet a hazai szakfolyóiratokban 2007 és 2014 között megjelent írásait gyűjti össze öt tematikus fejezetbe rendezve. Vannak benne a könyvtárról „általában” szóló írások. Ezekből megismerhetjük például az Amerikai Magyar Alapítvány Könyvtárát, amely a legjelentősebb amerikai magyar gyűjtemény. Megtudhatjuk azt is, hogy miként öregbítették jó hírünket az 1956-ban emigrált magyar kutatók. Kiderül, hogy milyen követelményeknek kell annak megfelelnie, aki könyvtárosi állást szeretne elnyerni Amerikában. Még sorolhatnám a témákat, de nem teszem. Annyit viszont ki kell emelnem, hogy a fenti témák mellett ott vannak, és megítélésem szerint különösen értékesek Hajnal Ward Judit kifejezetten könyvtártudományi írásai, például a tudományos tevékenység értékeléséről. Nem véletlen, hogy Judit tagja a Könyvtári Figyelő szerkesztőbizottságának. Az imént említett cikk, több másikhoz hasonlóan, társszerzők, köztük amerikai kollégái közreműködésével született meg, márpedig a társzerzők bevonása nem mindig egyszerű feladat, de általában jót tesz az írásoknak, tehát megéri az erőfeszítést.

Amikor az ember könyvismertetést ír, sokszor eszébe jut az elcsépelt vicc: Van egy jó és egy rossz hírem. Melyikkel kezdjem? Esetünkben kissé sántít ez a hasonlat, hiszen már sok jót elmondtam a kötetről. Most mégis jöjjön két rossz hír. Az egyik az, hogy az egyes fejezetek végén található szakirodalmi hivatkozások formája nem egységes. A másik ennél nagyobb gondra mutat rá, nevezetesen arra, hogy a könyvnek nincsen tárgymutatója, pedig az segítné eligazodásunkat a kötetben, ami egy cikkgyűjtemény esetében különösen fontos lenne.

Jó hírem szerencsére van még a korábbiakon túl is. A kötetben tükröződő tapasztalatok jó része a szerző kivételes helyzete folytán ugyanis nemzetközi érvényű, ráadásul ezeket a tapasztalatokat olvasmányos stílusban osztja meg velünk.

Ismertetésem elején említettem, hogy a szerző nevét sokan ismerhetik, viszont nem találkozunk hús-vér személyével. Judit esetében ez csak részben van így, hiszen többször is töltött hosszabb-rövidebb időt idehaza, például a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetségének meghívására. Emlékezetes marad az az előadása, amelyet Dudás Anikóval közös írásuk kapcsán hallgathattunk meg arról, hogy mi is a tudományos szelfi (selfie). Magyarán szólva, Hajnal Ward Judit többnyire „virtuálisan” van jelen idehaza, de szerencsére nem mindig.

Egy cikkgyűjtemény sokaknak gyanús lehet, mivel már megjelent írásokat gyűjt csokorba. Ne higgyünk a kétkedőknek! A cikkgyűjteményekben van hozzáadott érték. A Nyitott könyvtár című kötet esetében sincs ez másképp, hiszen ez a – két világot áthidaló – munka is azt mutatja, hogy egybekötve könnyebben és jobban megtalálunk és hasznosítunk írásokat, amelyeket egyébként „össze kellene vadásznunk”. Ez akkor is így van, ha a könyvtáros alapkészsége a hatékony irodalomkutatás. Persze mondhatnánk, hogy a könyvtárosok szeretnek információt keresni, míg mindenki találni akar.1 Ennek a gondolatnak az értelmezése is „megérne egy misét”, de térjünk vissza magához a könyvhöz, és szögezzük le, hogy a magyar könyvtári szakirodalom nem bővelkedik könyvekben.

Egy szó mint száz, ezt a kötetet egyaránt ajánlom a gyakorlat és az elméleti kérdések iránt érdeklődő könyvtárosoknak.

Jegyzetek

1     Tennant, R.: Cross-Database Search: One-Stop Shopping = Library Journal, 2001. October 15. http://lj.libraryjournal.com/2001/10/digital-resources/cross-database-search-one-stop-shopping/

A bejegyzés kategóriája: 2016. 2. szám
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!