Az Amerikai Könyvtár

Miután könyvtárunk hosszú évekig az Amerikai Nagykövetség épületében volt, kevesen tudják róla hogy egy független szervezet, az Egyesült Államok Információs Szolgálata (USIS) működteti. Részben talán korábbi kedvezőtlen elhelyezésének is tulajdonítható, hogy sokan nem merték felkeresni. A 70-es években, főképpen nyugdíjasok látogatták, akik úgy vélték, hogy nekik már nincs félnivalójuk. Nagyon büszkék voltunk magunkra, amikor hanglemez-kölcsönzéssel, a pop- valamint countryzene-hallgatási lehetőséggel egy csapásra sikerült fiatalok tömegét magunkhoz vonzani. A statisztikánk megugrott, de hamarosan be kellett látnunk, hogy ez a közönség igen vegyes, s zömében nem igazán azokból áll, akiket szolgálni szeretnénk. Ezért 1980-ben megszüntettük a zenei szolgáltatást, azóta gyakorlatilag csak könyveket kölcsönzünk.

1991 januárjában sikerült végre új helyre költöznünk. Új címünk: 1062 Budapest, Bajza u. 31. (az Újságíró-iskola volt épülete). Látogatottságunk, amely már az utóbbi években is nagymértékben megnőtt, itt érezhetően megnőtt, különösen a hivatalos megnyitó után. Új helyünk mindenképpen kedvezőbb, mert a korábbi egyetlen helyiséggel szemben itt öt áll a rendelkezésünkre (kölcsönző, olvasóterem, videoszoba, iroda és raktár). A könyvtár állománya tízezer kötet, amiből jelenleg csak mintegy hatezer, zömében vadonatúj könyv található a szabadpolcokon, a régebbi könyvek többsége dobozokban várja új bútoraink megérkezését. Bevallom, egy kicsit nehéz helyzetben vagyunk, mert nem igazán ismerjük még az új könyveket, és a katalógusra sem tudunk támaszkodni, mert nem tudtuk még befejezni a katalóguscédulák lerakását.

Olvasóink 3 könyvet kölcsönözhetnek 4 hetes határidővel, természetesen hosszabbíthatnak akár telefonon is. Újságokat, folyóiratokat csak itt helyben lehet olvasni, jelenleg 106-félére fizetünk elő. Mintegy 550 kazettát tartalmazó videotárunk is van, de ezeket csak kikérőlevéllel jelentkező oktatási intézményeknek adjuk ki, magánszemélyeknek nem. Terveink között szerepel videovetítések beindítása, de még nem alakult ki pontosan, hogy milyen feltételekkel, mert a vetítőterem csak 12 személy befogadására alkalmas. A filmek részint játékfilmek, főként amerikai klasszikusok, részint dokumentumfilmek az USA történelméről, társadalmi életéről, tájairól, művészetéről, nagy egyéniségeiről és kultúrájáról. Sajnos a gyűjtemény egy része amerikai rendszerű (NTSC) felvétel, s így csak ennek megfelelő készüléken játszható le.

A könyvtárlátogatók csak akkor kötelesek beiratkozni, ha kölcsönöznek. Állampolgárságra való tekintet nélkül bárki beiratkozhat, aki betöltötte a 16. évét. Körülbelül 2000 aktív tagunk van. Mind a beiratkozás, mind a kölcsönzés ingyenes, sem másolásért, sem késésért nem kérünk térítést, legalábbis egyelőre. Az eddigi irányelvekkel ellentétben ugyan újabban felhatalmazást kaptunk arra, hogy bármilyen szolgáltatásért pénzt kérjünk, de őszintén megvallva félünk tőle. Az USIS egyes könyvtáraiban a térítéses szolgáltatást már bevezették, de úgy tűnik, hogy rendkívül sok adminisztrációval jár. Előnye annyi lenne, hogy a befolyt pénz 90%-át visszakapnánk Washingtonból, s helyben felhasználhatnánk.

Némi kényszerszünet után rövidesen újraindítjuk tartalomjegyzék-szolgáltatásunkat egyetemek, könyvtárak, szerkesztőségek számára. Ha valaki régebbi cikkre kíváncsi, washingtoni USIS könyvtárunktól kérünk segítséget, mert mi csak egy évre visszamenőleg tároljuk a folyóiratokat. Ugyanígy, ha olyan referensz-kérdést kapunk, melynek megválaszolásához saját anyagunk kevésnek bizonyul, távirat útján kérünk segítséget az anyakönyvtártól. Könyvet is kölcsönözhetünk tőlük, de más amerikai könyvtárakra nem terjesztjük ki a könyvtárközi kölcsönzést. Online rendszerünk egyelőre nincs, ha nagyon sürgős és fontos kérdésünk van, a bécsi USIS könyvtártól tudunk segítséget kérni, amely előfizetője a LEXIS-NEXIS, a LEGISLATE, a PDQ, valamint a DIALOG adatbázisoknak.

Néhány szó a technikai felszereltségünkről: könyvtárunk nem automatizált, most próbálunk csak tájékozódni a lehetőségekről. Jelenleg egy többrendszerű TV, mikrofilmlap olvasó-nagyító készülék, szövegszerkesztő, személyi számítógép, lézernyomtató, másológép, CD-ROM, valamint két video áll rendelkezésünkre. A mikrofilmlap olvasó-nagyítót főként két kollekcióhoz használjuk: az egyik az Egyesült Államok összes felsőoktatási intézményének ismertető katalógusa, a másik a The New York Times anyaga. A CD-ROM-ot pillanatnyilag még csak a GRADLINE továbbtanulással kapcsolatos adatbázisban való keresésre használjuk.

A könyvtárnak két főállású munkatársa van. Munkanapokon 11 órától 5 óráig van nyitva a könyvtár, 1991 áprilisa óta kísérleti jelleggel kedden hosszabbított nyitva tartással, este 7 óráig.

A könyvtárosi feladatokon kívül továbbtanulási tanácsadást is végzünk. Ez azt jelenti, hogy segítséget nyújtunk az USA-ban továbbtanulni szándékozó diákoknak a megfelelő intézmények kiválasztásában, jelentkezésük ütemezésében, ösztöndíjak felkutatásában, a kívánt felvételi vizsgákkal kapcsolatos teendőkben. Feladataink közé tartozik a vizsgaközpont vezetése is. Az itt letehető vizsgák – TOEFL (Test of English as a Foreign Language), MELAB (Michigan English Language Assesment Battery), GRE (Graduate Record Examination), GMAT (Graduate Management Admission Test), SAT (Scholastic Aptitude Test), FMGEMS (Foreign Medical Graduate Examination in the Medical Sciences) , stb. – néhány éve még gyakorlatilag ismeretlenek voltak Magyarországon. Például 1985 januárjában, amikor a vizsgáztatást kezdtem, egyetlen hallgató tette le a TOEFL nyelvvizsgát. Ma már az újságok TOEFL-vizsgára előkészítő tanfolyamokat hirdetnek. A mi tesztközpontunk mellett már egy éve megindult a vizsgáztatás a Budapesti Műszaki Egyetemen, továbbá idén tavasszal Szegeden és Miskolcon is. A továbbtanulási tanácsadásra is olyan komoly igény van, hogy a Soros Alapítvánnyal közösen tanácsadó központ hálózatot hoztunk létre, s így a miénk mellett Budapesten még három (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, ELTE, BME), vidéken még négy (a Veszprémi Egyetem Központi Könyvtára, a Miskolci Egyetem Központi Könyvtára, a szegedi JATE és a debreceni KLTE Központi Könyvtára) helyen tájékoztatják a diákokat. A tanácsadók képzésére tanfolyamokat, szemináriumokat szerveztünk, évente egyet négyhetes továbbképzésre Washingtonba küldünk, hogy alkalma nyíljon az intézmények, iskolatípusok megismerésére. A központok felszereltségéről (mikrofilmlap olvasó-nagyító készülék, személyi számítógép, CD-ROM, kézikönyvek és mikrofilmlapok) szintén a Soros Alapítvánnyal közösen gondoskodunk.

A könyvtárosi munka területén módunk van képzésre/továbbképzésre, beiratkozhatunk amerikai egyetemek levelező kurzusaira, Washingtonban minden évben szemináriumot szerveznek 25-30 könyvtáros számára. Természetesen ugyanarra az emberre kb. 6 évenként kerülhet csak újra sor, de összeurópai vagy regionális konferenciákon rendszeresen részt veszünk. A mi régiónkhoz Jugoszlávia, Csehszlovákia, Bulgária, Románia, Lengyelország, Magyarország USIS könyvtárosai tartoznak, egy regionális könyvtári tanácsadó vezetésével. Ez utóbbi mindig a washingtoni USIS könyvtár jólképzett könyvtárosa, aki általában 3 évet tölt egy régióban. Feladata nem az ellenőrzésünk, hanem a segítésünk, és ez szerencsére nem csak szólam: a könyvtár költöztetésénél például rendkívül komoly segítséget kaptunk saját tanácsadónktól, sőt egy Tuniszból 1 hónapra ideirányított “idegentől” is. A könyvtár természetesen csak egy részét jelenti a USIS működésének. Szervezetünk része az USA budapesti diplomáciai missziójának, s így a külügyminiszter politikai irányítása alatt áll. Az utóbbi két évben a demokrácia és a gazdasági reformok elősegítését tartja szem előtt. Ennek megfelelően gazdasági, jogi, parlamenti és választási ügyekben jártas szakértőket hozat Magyarországra, vagy anyagi támogatással lehetővé teszi, hogy a magyar szakemberek az USA-ban tanulmányozzák az ottani intézmények működését. Szemináriumokat szervez vállalkozóknak, támogatja a hazai menedzserképzést. Újságírók helyi és tengerentúli képzésével segíti a független sajtót. A magyarországi angol tanítás előmozdítására egy regionális irodát nyitott, melynek feladata a tanárok képzésének és továbbképzésének segítése. Bizonyos mértékben mindezen feladatok támogatására hivatott immár az Amerikai Könyvtár is. Nem törekszünk többé lektűr irodalom és népszerű folyóiratok beszerzésére, bár néhány közkedvelt címet megtartottunk a régi olvasók kedvéért. Állományunk jelentős részét az USA kül- és belpolitikájára, gazdasági és társadalmi életére vonatkozó könyvek mellett a közgazdasági és üzleti menedzsmenttel kapcsolatos könyvek teszik ki. Jó kapcsolatban állunk az Országgyűlési Könyvtárral, folyóiratokkal és az általuk kiválasztott kormánykiadványok beszerzésével segítjük munkájukat.

Állományunk változásával megváltozott a könyvtár használóinak összetétele is. Igen sok diák, főként egyetemi, főiskolai hallgató keres fel bennünket, de egyre több a komolyabb referensz-kérdésekkel jelentkezd diplomás is.

Egyetemista koromban engem kategorikusan eltiltottak a Brit vagy az Amerikai Könyvtár használatától, s ezért komoly öröm számomra, amikor most tanárcsoportok vagy egész diákosztályok jönnek be, s ismerkednek a könyvtárral, vagy egyetemi tanárok hozzánk küldik hallgatóikat. Nem szeretnék telhetetlennek látszani, miután most költöztünk egy szép, tágas, napos épületbe, de nagyon várom azt, hogy felépüljön végleges otthonunk, az Amerikai Kereskedelem és Kultúra Háza a Bajcsy-Zsilinszky úton. A terveket az egyik legjobb amerikai építész, Richard Stern készítette, s ezek alapján az valóban minden igényt ki fog elégíteni, amit a megváltozott magyar társadalmi élet és a magyar-amerikai kapcsolatok támasztanak.

Amerikai Könyvtár
Cím: 1062 Budapest Bajza u. 31.
Telefon: 142-4122
Fax: 153-4274
Nyitva tartás: hétfő, szerda, csütörtök, péntek 11 h-17h
kedd 11 h-19h
Könyvtárosok: Keve Ildikó, Sághy Ágota

A bejegyzés kategóriája: 1991. 3. szám
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!