e-könyves infotár

Képkönyvtár

Képkönyvtárhttp://www.kepkonyvtar.hu

A Magyar Digitális Képkönyvtár (MDK) létrehozását megalapozó pályázatot a Reneszánsz Év programsorozat keretében, 2008 tavaszán írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogelődje, az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Célként a magyar könyvtárakban őrzött, már digitalizált kódexek, oklevelek, kéziratok, plakátok, metszetek, térképek, fényképek, képeslapok stb. hozzáférhetővé tételét fogalmazta meg, felhasználóbarát szolgáltatás keretében. A weboldal 2009 júniusában indult el, és olyan oktatási, kulturális és tudományos szempontok alapján összeválogatott digitális gyűjteményt tett elérhetővé, amely áttekintést nyújt arról a magyar könyvtárakban őrzött gazdag képanyagról, melyet bárki szabadon felhasználhat magáncélra, tanuláshoz, ismeretszerzéshez vagy akár szórakozáshoz. A felhasználóbarát felületen könnyű eligazodni, az állomány többféle szempont szerint kereshető. A szolgáltatás lehetővé teszi a szükséges infrastruktúrával nem rendelkező kisebb intézmények számára is, hogy az általuk őrzött értékes dokumentumokat a nagyközönség digitális formában is elérhesse.

A Képkönyvtár projekt több szolgáltatást rejt magában, célközönsége is többrétegű. Egyrészt a köz- és a felsőoktatás szereplőit, a kutatásban tevékenykedőket, és az oktatási vagy magáncélból a kultúra iránt érdeklődőket szólítja meg, másrészt a résztvevő vagy más képadatbázist építő könyvtárak és egyéb intézmények számára nyújt hatékony szolgáltatásokat:

A központi szolgáltatásként egy ponton elérhető hozzáférést nyújt a partnerkönyvtárak gyűjteményéből válogatott különféle képi dokumentumokhoz.

 • Országos képarchívum a partnerintézmények masterképei számára.

Az Országos Széchényi Könyvtár a projekt keretében beszerzett infrastrukturális háttérrel nagy kapacitású, biztonságos, hosszú távú  tárolási lehetőséget biztosít partnerei számára.

Egységes, egyszerűen és széles körben alkalmazható adatstruktúra és ennek megfelelő kitöltő űrlap áll a partner könyvtárak rendelkezésére. Az űrlapot bármely közgyűjtemény vagy magánszemély igénybe veheti, aki képi dokumentumait szeretné metaadatokkal ellátni és azokat szabványos XML formában elmenteni.

A Metakereső segítségével számos távoli képadatbázis, -gyűjtemény egyidejű keresése vált lehetővé. Így azok a képi gyűjtemények is lekérdezhetőek, megjeleníthetőek az MDK szolgáltatásában, amelyeknek a képanyaga közvetlenül, fizikailag nem került be az MDK archívumába. A Metakereső képes lekérdezni szabványos csatolóval rendelkező adatbázisokat (pl. OAI-PMH), közösségi képmegosztókon lévő (pl. Flickr), vagy akár honlapokon bemu­tatott képgyűjteményeket (Google Custom Search).

Egyéb szolgáltatások:

 • Megrendelési lehetőség regisztrált felhasználók számára
  Az MDK adatbázis az őrző intézmények felé közvetíti a felhasználók megrendeléseit, amennyiben a képek nagyfelbontású változatát szeretnék felhasználni kiadványokhoz, illetve egyéb célokra.
 • Képeslapküldés
  A felhasználók képeslapok küldésével hívhatják fel ismerőseik, barátaik figyelmét egy-egy érdekesnek tartott képre.
 • Puzzle képösszerakó
  Egy puzzle képösszerakó játék is a rendelkezésre áll az interaktivitást, játékot kedvelő látogatók számára.
 • Nagy felbontású képek szolgáltatása
  A részletgazdag képek, térképek Flash alapú technológiával jeleníthetők meg, így a teljes kép letöltése nélkül is tanulmányozhatók az apróbb részletek.
 • Közösségi oldalakon való megosztás lehetősége
  Bármely, a rendszerben található képet egyetlen kattintással megoszthatunk barátainkkal, ismerőseinkkel a népszerű közösségi oldalak (pl. Facebook, Twitter) felületén.

Az MDK központi rendszere a Monguz Kft. fejlesztése, a rendszer fenntartója az Országos Széchényi Könyvtár.

(Dávid Adrienne)

Az e-mail címet nem jelenítjük meg. A megjelölt mezőket kötelező kitölteni *

*


*