e-könyves infotár

Bevezető

Ideje lépni az e-könyvek ügyében: az elmúlt időkben ugyanis olyan mértékben megnőtt az e-könyvek iránti érdeklődés, hogy a kiadói szakembereknek és a könyvtárosoknak mielőbb ki kell találniuk, miként lehet a legeredményesebben kiszolgálni az olvasói igényeket.

E-könyves információtárunk elsődleges célja, hogy válogatott híreket, információkat nyújtson az e-könyvek világáról. Teljességre nem törekszünk, de a látókörünkbe kerülő fontosabb eseményekről, a nemzetközi trendekről, a szaksajtóban megjelenő cikkekről tájékoztatjuk olvasóinkat, és ezen keresztül igyekszünk segítséget nyújtani az e-könyvek könyvtári szolgáltatásának kialakításához. 

Az információkeresésben nélkülözhetetlenné váltak az elektronikus dokumentumok és a nap bármely órájában otthonról is elérhető adatbázisok, amelyekben teljes szövegre lehet keresni. A távoli elérésű, elektronikus forrásanyagok jelentősen megkönnyítik a tanulást, a művelődést, az információszerzést.

A nyomtatott dokumentumok iránti kereslet csökkenése együtt jár a nyomdai költségek növekedésével; az információs igények növekedése viszont az internetes szolgáltatások felé terelik a kiadókat. Bár a digitalizált szöveg ellenőrzését és a szerkesztést az e-dokumentumoknál sem lehet megspórolni, de mivel a nyomdai előállítással kapcsolatos kiadások elmaradnak, ha a kiadók a saját weboldalukon adják közre új kiadványaikat, ezért a terjesztési költségekben jelentős megtakarítást lehet elérni. Nem marad eladatlan készlet, és amennyiben egy megrendelő mégis nyomtatott formában szeretné lapozgatni a kiadványt, akkor az is megoldható a POD (print on demand) szolgáltatással. Nem használunk fölöslegesen sok papírt, nem szennyezzük a környezetet az eladhatatlan példányok nyomtatásához felhasznált festékkel. Nem kell üzlethelyiség az eladáshoz, a raktáron maradt készletek tárolásához stb. A terjesztési költségek csökkenése miatt pedig az e-könyv ára alacsonyabb szinten maradhat.

Természetesen a könyvtárak is szeretnék ellátni az olvasóikat e-könyvekkel, de ehhez meg kell találniuk azt a módot, amely nem sérti a kiadók piaci érdekeit, és megfelel a korszerű szolgáltatási igényeknek.  Az OSZK EOD-szolgáltatása (e-books on demand) például már évek óta lehetővé teszi, hogy e-könyveket rendeljünk saját célra. A szolgáltatás a szerzői jogvédelem alá már nem tartozó dokumentumokra vonatkozik, reprintek pedig igény szerint rendelhetők. Információ erről: (http://www.oszk.hu/eod/).

További hírek az Egyesülés az e-könyvekért témában >>

Az e-mail címet nem jelenítjük meg. A megjelölt mezőket kötelező kitölteni *

*


*