Ízelítő a lapszámból

Kategória: 2020/ 6

„Az angol nyelvű hangoskönyvek piacán magas a mérce. Nem elsősorban a rádiójátékra emlékeztető, hangeffektusokkal és zenei aláfestéssel tarkított felvételekre gondolok, és nem az olyan egyéni teljesítményekre, mint a brit Lorelei King, akinek felolvasásában minden egyes amerikai szereplő a karakternek megfelelő akcentussal beszél. Egy jó szöveg megérdemli, hogy az utókor számára készített hangfelvételen értelmes és kifejező olvasással megadjuk neki a kellő elismerést. Aki hallott gyenge minőségű, szuszogós-recsegős, rossz tagolású és hanglejtésű hangoskönyvfelvételt, az tudja, miről van szó. Az idegen nevek kiejtéséről nem is beszélve.” (Hajnal Ward Judit)

„A webes tartalmak megőrzése több szinten és többféle munkafolyamattal tör­ténik, és ahogy a bevezetőben már említettük, a webarchívum hozzáférés szem­pontjából is kétfelé oszlik: vannak nyilvánosan is szolgáltatott részei és van az egyelőre „sötét archívum”, amely majd a könyvtári hálózatból lesz elérhető, első­sorban kutatóknak. Ezt a kettősséget tükrözi az új honlap első, Webarchívum nevű menüpontja, mely alatt a részgyűjtemények ismertetőinél és a böngészési, illetve keresési funkcióknál is szét lett választva a nyilvános és a zárt gyűjteményrész.” (Németh Márton)

„A koronavírus-járvány hatására a könyvtárak világszerte bezártak. De a könyv­tárosok ez alatt az idő alatt is arra törekedtek, hogy fenntartsák a szociális sze­repüket, például az Egyesült Királyságban csomagokat osztottak, telefonáltak a hátrányos helyzetű használóknak, hogy megkérdezzék, jól vannak-e, illetve on­line rendezvényeket szerveztek. Az USA-ban a könyvtárosok szintén gyorsan re­agáltak a helyzetre, többek közt zoomos álláskeresési szemináriumokat tartottak. Működhet-e azonban a szociális infrastruktúra fizikai tér nélkül? Klinenberg sze­rint nem, ugyanis az internet és a közösségi média nem szociális infrastruktúrát kínálnak, csupán kiegészítik, de nem pótolják a közösségi életet, ahhoz ugyanis szükség van a fizikai térre és a személyes találkozásokra.” (Szabó Piroska – Bódog András)

Címkék