Ízelítő a lapszámból

Kategória: 2020/ 3

„A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban követjük a trendeket. 2019 novemberében elindítottuk Spiegler-Kutasi Nikoletta kolléganőmmel a Berzsenyi Dániel Könyvtár podcastját. Az első adást a Könyvtári Könyvvásár hívta életre, idei első podcastadásunkban pedig az újévi inspiráció jegyében arról beszélgettünk, hogy hol lehet jó olvasmányokat találni, de több interjú és programbeharangozó is a tervek között van. Reméljük, ezzel is sikerül árnyalni a képet a könyvtárosokról, valamint lerombolni néhány tévhitet; szeretnénk megmutatni, mennyi mindent teszünk a közösségünkért.” (Waldinger Dóra)

„A Rákóczi-archívum az első olyan részgyűjteményünk, amelyben sok egyedi weboldal van, amiket egyesével mentettünk le, hogy önálló „konténerekbe” (úgynevezett WARC-formátumú fájlokba) kerüljenek az egyes tételek. Erre az engedélyeztetés miatt volt szükség, mert csak így tudjuk nyilvánosan szolgáltatni azokat a mentéseket, amelyekre sikerült szerződést kötni a tartalomgazdákkal. Ezért ennél a kis projektnél nem alkalmazhattuk a tömeges aratásra használt technikát, hanem egy PC-n, Windows alatt futó szoftverekkel készültek a mentések. Ez a munka nekünk is újdonság volt, és sok tanulsággal szolgált, mert például YouTube-videókat vagy Wikipédia-oldalakat korábban még nem archiváltunk.” (Drótos László – Visky Ákos László)

Nemigen akad olyan magyarországi könyvtáros, aki ne ismerné Gyurgyák János nevét. Értékes és igen fontos kérdéseket tárgyaló történelmi monográfiái – A zsidókérdés Magyarországon (2001); Ezzé lett magyar hazátok. A magyar nemzeteszme és nacionalizmus története (2007); Magyar fajvédők (2012); Európa alkonya? (2018) –, vagy háromkötetes történeti képeskönyve – Magyarország története képekben (2008) –, aztán Rövidítésszótára (2005) minden nagyobb könyvtárban megtalálhatók, és nyilván azt is sokan tudják, hogy ő az egyik legjelentősebb – ha nem a legjelentősebb – hazai tudományos könyvkiadó vezető szerkesztője. Alighanem számtalan kolléga forgatta már nagyszerű és nagysikerű, terjedelmes segédkönyvét, amely Szerzők és szerkesztők kézikönyve címmel jelent meg (először 1996-ban, 2018-ban immár harmadik kiadásban). Nemrég közzétett és most ismertetett művét szintén besorolhatjuk azon alkotások közé, amelyeket minden könyvtárosnak, különösképpen a tájékoztató könyvtárosoknak illik ismerni, és minél gyakrabban ajánlani a szerző által megcélzott olvasóknak.” (Bényei Miklós)

 

Címkék