Ízelítő a lapszámból

Kategória: 2019/11

„Vajon miért nem terjedtek el tömegesen a videójátékok a magyar közkönyv­tárakban? Csak találgatok. A legtöbb könyvtárosnak semmi baja nincs a csendes sakkal vagy kártyajátékkal, társasjátékklubokra és játékkölcsönzésre is van példa, a videójátékokat viszont valahogy megkerülték. […] Az Amerikai Könyvtári Egyesület ha­tározottan támogatja a játékokat, köztük a videójátékokat is, ezeket a társasjáté­kokhoz hasonló osztályba sorolja. Szerintük a könyvtári játékok arra ösztönzik a fiatal felhasználókat, hogy kapcsolatba lépjenek társaikkal, megosszák tapasz­talataikat másokkal, köztük a felnőttekkel is, és új stratégiákat dolgozzanak ki a játékhoz és a tanuláshoz. A könyvtárban a gyerekek szocializálódhatnak bará­taikkal, társasjátékot és videójátékokat játszhatnak, miközben könyvek, könyv­tárosok és valódi tudásvilág veszik körül őket.” (Zsoldos Marianna)

„A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által immár nyolcadik alkalommal megszervezett „Fuss Neki!” adománygyűjtő program töretlen, sőt egyre nagyobb népszerűségnek örvend Székelyudvarhelyen. Az ilyen jellegű adománygyűjtő ak­ciók nem ritkák a világon, de az a tapasztalatunk, hogy ezek nagy része előbb-utóbb megváltozott, átalakult, elszürkült, vagy meg is szűnt.” (Szőcs Endre)

„A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazga­tóság Tudományos Kutató és Laboratóriumi Intézet Tudományos Könyvtára és a tudományos munkát segítő korábbi intézmények, együttműködések, tevékeny­ségek 1940-es, 1950-es évekbeli története jól illusztrálja, hogy a katonai kórház az orvosi gyógyító, kutató, oktató tevékenységhez – minden politikai ráhatás mellett és ellenére – a korabeli legfrissebb hazai és külföldi (nyugati és keleti) szakirodalmat igyekezett rendelkezésre bocsátani munkatársai számára. Az MH EK Tudományos Könyvtára mai gyűjteményében már csak elvétve találhatók meg ezen korszak szellemi relikviái, a leltárkönyvek, a régi katalógus. Néhány lappangva megmaradt korai „szovjet” katonaorvosi szakkönyv emlékeztet a (fél-rég)múltra, a Hadtörténelmi Levéltár iratai az igazi tanúi a mai modern könyvtár e korszakának.” (Pogányné Rózsa Gabriella)

Címkék