Közösségek Hete a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

Kategória: 2018/ Különszám

A könyvtárak – együttműködve a kultúra közösségi tereivel és közgyűjteményi, közművelődési megjelenési formáival – sokrétű feladatot látnak el. A könyvtár a helyi társadalom tudásközpontja. Integráló szerepe megkerülhetetlen, hiszen a rögzített tudás gyűjtőjeként és szolgáltatójaként a település információs bázisa.

A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 projekt hagyományteremtő rendezvénysorozata a Közösségek Hete, melynek központi gondolata a közösségi kezdeményezés, a társadalmi együttműködés, az aktív szerepvállalás, a nyitott, befogadó társadalom eszményének népszerűsítése. 2017. május 8–14. között a Közösségek Hete keretében könyvtárunk több részlegében, tagkönyvtárában szerveztünk a helyi közösségekhez köthető, többségében a „Szakmai közösség bemutatkozása” altémához kapcsolódó programokat.

A Központi Könyvtár Olvasóterme, a Mészöly Géza utcai Tagkönyvtár és a Széna téri Tagkönyvtár közös szervezésében 2017. május 11-én A könyvtárban otthon vagyunk címmel beszélgető estet szerveztünk, amelyet a helyi szakmai közösségek bemutatkozásának szenteltünk. Három, egymástól különböző helyi csoport, az Ősfehérvár Alkotóközösség, a Mészöly Géza utcai Tagkönyvtár kézimunka szakköre és a Széna téri Tagkönyvtár számítógépes klubja mutatkozott be. A két alkotócsoport közös kiállítás keretében mutatta be egymásnak munkáit, a számítógépes klub vezetője pedig vetítéses előadást tartott a klub működéséről.

A Központi Könyvár Helyismereti csoportja május 11-én Honismeret – fotózás címmel szervezett közös kiállítást a Fejér Megyei Honismereti Egyesület és a MÁV Fotókör tagjainak munkáiból.

A Közösségek Hete „Ilyenek voltunk, ilyenek vagyunk – Közösségünk egykor és ma” altémájához kapcsolódóan a Központi Könyvár Zenei és számítógépes részlegében 2017. május 8-án várták az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár múltját és jelenét bemutató fotókiállítással, Múlt és jelen – egy kockában címmel. A kiállítás anyagát a Helyismereti csoport archívumából származó fotókból állították össze, melyek a régi idők felejthetetlen pillanatait is felidézték.

A Közösségek Hete „Gyertek hozzánk vendégségbe! – Bemutatkoznak az intézmények közösségei” altémájához csatlakozott a Pedagógiai Szakkönyvtár, amely május 11-én irodalmi teadélutánt szervezett Szabó Magda „könyveinek társaságában” a Művészetek Háza kézimunka szakkörének tagjai számára, akik a program keretében jó hangulatú beszélgetést folytattak Szabó Magda írói munkásságáról.

Irodalmi teadélután

A Budai úti Tagkönyvtár 2017. május 12-től mutatta be a székesfehérvári Kárpitszövő Kör tevékenységét a Színek és formák című kiállítás keretében. A Kárpitszövő Kör tagjai két-két alkotással járultak hozzá a kiállítás anyagához.

A Tolnai utcai Tagkönyvtár Testvérvárosunk Opole címmel szervezett kiállítást május 8–14-ig. Az opolei testvérkönyvtárból az elmúlt évben érkezett delegáció prospektusaiból és a könyvtár gyűjteményéből származó útikönyvekből összeállított kiállítással mutatták be a tagkönyvtárba látogatóknak Opole és a környéke nevezetességeit, érdekességeit.

Az Ősfehérvár Alkotóközösség és a Vörösmarty Mihály Könyvtár együttműködése

A Közösségek Hete központi gondolata a közösségi kezdeményezés, a társadalmi együttműködés, melyet könyvtárunkban kiemelkedő módon képvisel az Ősfehérvár Alkotóközösség. Az Alkotóközösség abból a célból jött létre, hogy összefogja az alkotni vágyókat, akik kedvelik az irodalmat, művészetet és a kulturális programokat.

Az alkotóközösség létrehozója Sipos Mari, közel ötven éve él Székesfehérváron. Gyermekkora óta kedveli az irodalmat, a verseket és a képzőművészetet. Először azzal a szándékkal kereste meg a Vörösmarty Mihály Könyvtárat, hogy irodalmi estet szervezzen versei bemutatójának. Azóta, immár két éve, sikerrel szervezi a könyvtárban az irodalmi esteket, festmény- és fotókiállításokat. Az Ősfehérvár Alkotóközösséget közösségépítő szándékkal, a kultúra ápolása és fenntartása céljából közkívánatra hozta létre 2016-ban.

Az alkotóközösség programjaira meghívottak évtizedes munkássága példaértékű. A kulturális programokon írót, költőt, újságírót, fotóst, zenészt, énekest, vállalkozót, órásmestert, fegyverkovácsot, esztétát, tanárt, orvost, ügyvédet, történészt és olimpikont ismerhettek meg a résztvevők. A színvonalas zenés, verses irodalmi estek, kiállítások sok érdeklődőt vonzottak és vonzanak a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermébe. A rendezvények sikeresnek bizonyultak, ezért a folyamatosság biztosítása érdekében a könyvtár együttműködési megállapodást kötött az Ősfehérvár Alkotóközösség vezetőjével, melynek értelmében havi rendszerességgel egy-egy festménykiállítás, illetve zenés, verses irodalmi est kerül megrendezésre.

A programok olyan célközönségnek szólnak, akiket évtizedes barátság vagy munkatársi kapcsolat köt össze. A legidősebb nemzedéktől a legfiatalabbig mindenki részt vesz, akár mint bemutatkozó alkotó, akár mint néző. Itt mindenki megmutathatja, mit alkot, milyen értéket képvisel, mi az, ami foglalkoztatja.

2016 novemberében jelent meg A szeretet ajándéka címmel Sipos Mari első verseskötete. A saját tervezésű könyvhöz az előszót Bakonyi István, József Attila-díjas irodalomtörténész írta. A kötet bemutatóján Csató József újságíró köszöntötte Sipos Marit. Az esten a szerző unokái, Domonkos és Boglárka is szerepelt, akik tehetségüket versek, mesék előadásával mutatták be.

A költészet napja alkalmából, 2017. április 11-én az alkotóközösség versmaratont szervezett a könyvtár olvasótermében. Az ünnepi program részeként, József Attila emlékére pályázatot hirdettek, melyre a résztvevők egy-egy verssel, írással, József Attilát ábrázoló képzőművészeti alkotással jelentkezhettek. A versenyen a beadott munkák közül három-három helyezett és két-két különdíjas kapott értékes és hasznos ajándékot a könyvtártól és az alkotóközösségtől. Az irodalmárok szakmai zsűrijének vezetője Táncsics Mihály leszármazottja, a Székesfehérváron született Stancsics Erzsébet író, költő volt. A portrék értékelésében Bajkai Braun Géza festőművész, restaurátor döntött. Az írás kategóriában az első helyezett Dabóczy Gergely lett József Attilához írott versével; a képzőművészeti alkotás kategóriában pedig a szakmai zsűri Kő Cecília tusrajzát ítélte a legjobbnak.

2017 szeptemberében az Ősfehérvár alkotóközösség vendégei Lovag Bornemisza Attila író, költő, esztéta, a Cserhát Művész Kör elnöke, Bartók Anikó író, költő és Kascsák József, Art-díjas festőművész voltak. A kiállítással egybekötött irodalmi est alkalmából a művész a könyvtárnak adományozta az általa festett Vörösmarty Mihály-portrét, mely azóta az olvasóterem falát díszíti.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való megemlékezés kapcsán került sor Fazekas Balázs fegyverkovács, díszfegyver készítő bemutatkozó előadására. A fiatal szakember beszélt az általa készített harci eszközökről, de bemutatásra kerültek azok a miniatűr figurák is, melyeket a forradalom eseményeit felidéző Szabadság, szerelem című film forgatásához készített.

2017 decemberében karácsonyi kiállítással egybekötött zenés, verses irodalmi délutánt szervezett az Ősfehérvár Alkotóközösség, melyen a tagok a szeretetről, az összetartásról, a közösség fontosságáról szóló versekkel, írásokkal, képzőművészeti alkotásokkal szerepeltek. Az évadzáró karácsonyi program egyben egy festménykiállítás megnyitója is volt, ahol Brilló Erzsébet, Ősi Kovács-emlékérmes, Art-díjas festőművész mutatkozott be. A könyvtár részéről Vasné Borsos Beáta Bíborka igazgató asszony könyvajándékkal, virágcsokorral köszönte meg az Ősfehérvér Alkotóközösség vezetőjének, Sipos Marinak a több mint két éve tartó szervezőmunkát. Egyben megköszönte a közönségnek azt, hogy kíváncsian és érdeklődve követik a programokat minden alkalommal a könyvtár olvasótermében.

Az Ősfehérvár Alkotóközösség a karácsonyi programon

Összefoglaló

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Fejér megye legnagyobb nyilvános könyvtáraként, tudás- és közösségi központjaként küldetésének tekinti, hogy a lakosság lehető legszélesebb köre számára biztosítsa a feltételeket a magyar és egyetemes kultúra megismeréséhez, a folyamatos önműveléshez, a szabadidős tevékenységhez, valamint lehetővé tegye az információkhoz való szabad hozzáférést. Kiemelt feladatának tekinti a gyerekek és a fiatalok olvasáskultúrájának javítását, a pedagógusok szakirodalommal való ellátást, a digitális írástudás fejlesztését, a helyismereti anyagok gyűjtését és közvetítését, az esélyegyenlőség biztosítását és a megye települési könyvtárainak szakmai támogatását.

A Közösségek Hete idején változatos programokat kínáltunk az érdeklődőknek: irodalmi teadélután, fotókiállítás, kézimunka szakkör munkáiból és kárpitszövő kör munkáiból kiállítás, testvérvárosi kapcsolatot bemutató kiállítás, és három civil szervezet közös bemutatkozása. Programjaink ajánlásai megjelentek plakáton, honlapunkon, Facebook oldalunkon, a Közösségek Hete honlapján, a Közösségek Hete Facebook oldalán és a helyi médiában. A Közösségek Hete rendezvénysorozat végén a helyi tévé híradójában is látható volt egy másfél perces összefoglaló.

Jegyzet

A cikkben közölt fotók tulajdonosa a Vörösmarty Mihály Könyvtár és az Ősfehérvár Alkotóközösség. A fotókat készítette: Horváth Hella, Lászlóné Lakner Lilla és az Ősfehérvár Alkotóközösség, Székesfehérvár. A fotók közlése az Alkotóközösség beleegyezésével történt.

Címkék