Ízelítő a lapszámból

Kategória: 2016/ 3

„A jó hír, hogy az a digitális technológia, amely miatt »láncait veszítette« a publikálás, sokat tud segíteni az elszabadult tartalom begyűjtésében és megőrzésében is. Vannak jó példák az internet tömeges archiválására szerte a világban, a legismertebb közülük az Internet Archive, amely weblapok százmilliárdjait, digitális könyvek, videók, képek és hangfelvételek millióit, szoftverek tízezreit gyűjtötte be és szolgáltatja.” (Drótos László – Fuchszné Benák Katalin)

„Van ugye egyrészt a szaktörténelem, külön helyen, külön polcokon, aki ilyesmit keres, egyből rá is talál. Másrészt van a szépirodalom, megint csak külön helyen, külön polcokon. A szépirodalom egy tekintélyes része történelmi regényekből áll. És ez a szám egyre gyarapszik, méghozzá vehemensen. Vajon mely történelmi regények segítenek hozzá a történelmi ismeretek bővítéséhez, kiteljesítéséhez? Hisz’ tudnivaló, hogy vannak csapnivaló, alapvető tényeket, ismereteket is meghamisító, minden igaz történelemmel szembemenő »történelmi« regények csakúgy, mint olyanok, amelyek esetleg többet tudnak és adnak, mint a szaktörténészek munkái. Miként lehet itt eligazodni?” (Vajda Kornél)

„Véleményem szerint a könyvtáros kollégák egy része azért nem tud aktívabban részt venni a tudományos konferenciákon, mert az azokon való részvétel magas regisztrációs díjhoz kötött, továbbá utazási és szállásköltséggel is jár, amelyet a munkáltató nem minden esetben tud finanszírozni. Doktorandusz hallgatóként én a Campus Hungary sikeres pályázataimnak köszönhetően jutottam el több külföldi konferenciára.” (Szalacsi Alexandra)

Címkék