„Nemzeti kultúra – társadalom, gazdaság, jólét”

Kategória: 2016/ 3

Nemzeti kultúra – társadalom, gazdaság, jólét címmel több mint háromszáz fő részvételével rendeztek szakmai konferenciát 2016. január 12-én az Országház Felsőházi teremében, amelyen Balog Zoltán miniszter tartott nyitóelőadást. A meghívottak között kormányzati szereplők, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és társminisztériumok, háttérintézmények, civil szakmai, társadalmi szervezetek és kulturális intézménynek képviselői, valamint a kulturális területtel foglalkozó szakemberek és kutatók, piaci szereplők vettek részt.Előzmények
2014 szeptemberében Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára húsz meghívott szakmai szervezet részvételével létrehozta a Kulturális Alapellátás és Közösségfejlesztés Kerekasztalát. A Kerekasztal eddig három alkalommal ülésezett. A szakmai szervezetek véleménynyilvánításukkal segítettek körvonalazni az alapellátás tartalmát, illetve szervezeti hátterének kialakítását. A projektszintű együttműködések technikai kérdéseinek kidolgozását követően a januári konferencián a tudományos és politikai szaktekintélyek álláspontját ismerhettük meg. Ezek alapján kirajzolódik, milyen szerepet játszhat a kultúra a kormány társadalompolitikai céljainak megvalósításában, illetve a polgári középosztály megerősítésében.

A konferencia koncepciója
A konferencia a gazdag és sokszínű magyar kultúra vizsgálatában egyetlen témakörre összpontosított: hogyan tud a kultúra hozzájárulni a társadalmi kérdések megoldásához, a gazdasági teljesítmény fokozásához, az életminőség, illetve az ország versenyképességének javításához.
A konferencia fő célja a kulturális ágazat új irányainak és nemzetstratégiai céljainak felvázolása, illetve a kultúra „újrapozícionálása” a társadalom aktivizálása érdekében.
A kulturális intézményrendszer Magyarország egyik legnagyobb intézményrendszere, amely több mint 11 ezer statisztikai egységet foglal magába. Ez a hatalmas, szinte minden településen jelen lévő hálózat képes arra, hogy hagyományos tevékenységei mellett szerepet játsszon a társadalom fejlesztésében, a helyi gazdaság élénkítésében és végső soron a jólét növelésében.
E célok elérése több ágazat együttműködését igényli, de a kulturális feladatellátás kormányzati irányítása vertikális jellegű. A horizontális megközelítés szükségessé teszi az állandó partneri együttműködést. A minisztériumon belül a kulturális ágazat kiemelt együttműködési területe a köznevelés, a felzárkózás vagy a felsőoktatás, a minisztériumon kívül pedig a vidékfejlesztés, az örökségvédelem, az infokommunikációs fejlesztések, valamint a nemzetpolitika és a kulturális diplomácia. Tekintettel arra, hogy a kulturális intézmények – könyvtárak, művelődési házak, színházak, muzeális intézmények – fenntartása számos esetben a helyi önkormányzat feladata, az ágazat a fővárosi, illetve a települési önkormányzatokkal is együttműködik.
A kulturális alapellátás rendszerének működtetésében az állami fenntartók mellett kiemelten fontos partnerek a civil és egyházi szervezetek, amelyek szintén meghatározó szerepet töltenek be az emberek attitűd- és kompetenciafejlesztésében. Az együttműködés lehetőséget biztosít a közös tervezésre, a szinergikus erők kibontakoztatására.

Az előadások témája és felépítése
Az előadások a kultúrának az alábbi négy alapvető funkciójához kapcsolódtak:

A kultúra megtart
A kultúra kiemelt feladatot tölt be a múlt nemzeti értékeinek megőrzésében és megismertetésben, emellett fontos szerepet játszik mindennapjaink alakításában, meghatározza az egyén és a közösség sikerét, „versenyképességét”. A minőség felmutatásával segít a tájékozódásban, ösztönzi a problémamegoldó látásmódot; az emberek viszonyulásának, attitűdjeinek befolyásolásával pedig hozzájárul a társadalompolitikai kihívások sikeres megválaszolásához.

A kultúra felemel
Nemzeti ünnepeinken a kultúra nyújt felemelő élményt, ezzel kiemelve azt a hétköznapok sorából.  A kultúra felemeli a leszakadó rétegből azokat, akik felfedezik, kipróbálják és másoknak megmutatják tehetségüket. A kulturális alapellátás kiterjesztésével az egész országot behálózó kulturális szolgáltató helyek és kulturális tevékenységek révén az emberek olyan értékekhez férnek hozzá, amelyek hozzájárulnak az egyén, a helyi közösségek, az egész nemzet emelkedéséhez.

A kultúra összehoz
A kulturális közösségfejlesztés, a közösségi innováció és tervezés a kulturális szolgáltató helyeken, közművelődési intézményekben, könyvtárakban, múzeumokban és az előadó-művészeti intézményekben „összehozza” azokat, akik kulturális értékekre vágynak, azonos az érdeklődési körük, vagy csupán találkozni akarnak másokkal. Ezáltal nő a társadalmi kohézió és a bizalom. A kultúra közös anyanyelv.

A kultúra gyarapít
A kultúra az alapellátás és a közösségfejlesztés által erősíti a nemzeti összetartozást. Az alapellátás kiterjesztésén és a közösségfejlesztésen túl fontos feladatunk, hogy perspektívát nyújtsunk az alkotók, az előadóművészek, valamint a kreatív gazdaság számára. A kultúra gyarapítja azt a szellemi tőkét, amelyre a nemzet megmaradásához és sikerességéhez van szükség. A tömegből való kiemelkedési lehetőséget jelent a tehetségeknek, gyarapítja a tudást, bemutatkozási, megmérettetési alkalmat biztosít számukra. Kiemeli a sikeres alkotókat és alkotásokat, valamint elismeri és támogatja azokat, így ad követendő példát a fiatal generációk számára, és gyarapítja a nemzeti vagyont. A kultúra versenyképes erő.

Előadók
A konferenciát Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg. A program első blokkjában hangzott el Balog Zoltán kultúráért felelős miniszter A kultúra és a kormány társadalompolitikai céljai címmel tartott előadása, amelyben megjelölte a konferencia témáját, ismertette a kormány társadalomról alkotott jövőképét, illetve bemutatta a kultúra és a kormány társadalompolitikai céljai közötti összefüggéseket.
Minden előadásblokk előtt egy-egy ismert személyiség beszélt a négy funkcióhoz kapcsolódva saját tapasztalatáról.
Agócs Gergely, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa a kultúra megtartó erejéről adott pillanatképet, majd Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke A magyarság sorsa, mint feladat – A népfőiskolai mozgalom és a kultúra új szerepe címmel tartott előadást. Őt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke követte, aki a nemzeti kultúrának és a nemzet kultúrájának szimbiózisáról beszélt a jelenlévőknek.
Az első blokk utolsó felszólalója Hoppál Péter volt, aki a Kulturális alapellátás, kulturális közösségfejlesztés témakörben ismertette a kormány társadalompolitikai céljait, és az azok megvalósítása érdekében tett eddigi lépéseket, továbbá összefoglalta a Kulturális Alapellátás és Közösségfejlesztés Kerekasztala munkáját és eredményeit.
Ezt követően Kálid Artúr színész a kultúra felemelő erejéről beszélt saját életútja és tapasztalatai alapján.

A második blokk előadói
Hámori József biológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Kultúra és egyéni fejlődés című előadását tartotta meg, ennek középpontjában az önálló gondolkodásra képes, harmonikus személyiség áll, amelynek kialakulásában a kultúrának fontos szerepe van.
Freund Tamás agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke A művészetek által gazdagított belső világ, mint a kreatív gondolkodó képesség közege című előadásában az érzelmeink, motivációink és az emberiség, mindezeket meghatározó több ezer éves kulturális örökségének együttesét mutatta be.
Granasztói György miniszterelnöki megbízott a Kultúra és polgári értékek címmel tartott előadást az európai és a magyar polgárosodási folyamatokról, illetve az értékek változásáról.
A második blokkot Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár előadása zárta az államtitkárság által kezdeményezett attitűdvizsgálat eredményeinek ismertetésével (A magyar járások tudáskörnyezete).
Talárovics László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegilong polgármestere a kultúra összehozó erejéről beszélt a saját települése vonatkozásában.

A harmadik blokk előadói
Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke A kultúra innovációja – az innováció kultúrája című előadásában a kultúra új nézőpontból való megközelítésére fókuszált. A kultúrát olyan szellemi beprogramozásnak nevezete, amely az emberek egyik csoportját megkülönbözteti a másiktól. A kultúra tehát összehoz és felemel, ugyanakkor gondolkodásunknak és viselkedésünknek egyfajta szoftvere is.
Lánczi András, a Századvég Alapítvány Kuratóriumának elnöke a Társadalmi kultúra címmel tartott előadást. Ebben a kultúra inspiráló hatásáról és az egyéni képzés, készségfejlesztés fontosságáról és a társadalmi értékekről szólt.
Rókusfalvy Pál kommunikációs szakember és bortermelő a kultúra gyarapító funkciójáról tartott beszámolót az általa megvalósított országos programok tükrében.
A konferencia tanácskozását Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ főigazgatója zárta, aki a Kultúra és gazdasági teljesítmény címmel tartott előadást a kreatív kulturális ipar és tevékenységek fontosságáról.
A eredményes konferencia zárszavát Hoppál Péter tartotta, aki egyben jelezte a résztvevők számára, hogy fél éven belül az elhangzott előadások konferenciakötetben fognak megjelenni.

Címkék