Ízelítő a lapszámból

Kategória: 2016/ 1

„A Mikes Kelemen Program jelenlegi, magyarországi fázisában a 2014-es gyűjtésből beérkezett, túlnyomórészt – a gyűjtés módszerének eredményeképpen – papíralapú dokumentumok feldolgozása zajlik, erre az Országos Széchényi Könyvtár kapott megbízást, minthogy alapfeladata, hogy a lehető legteljesebb hungarika-gyűjteményt hozza létre, vagyis összegyűjtse a mindenkor Magyarországgal és a magyar kultúrával bármilyen módon kapcsolatba hozható dokumentumokat.” (Mészáros Tamás)

„Az elmúlt évek során 59 könyvtáros kolléga vett részt a programon, hét ország 29 településéről, pontosabban 21 városból és 8 faluból. Ezáltal jelentős lépést tettünk a kijelölt cél megvalósítása felé, nevezetesen, hogy jöjjön létre a könyvtárosok körében egy olyan, személyes kapcsolatokon alapuló, a Kárpát-medencét átölelő szakmai hálózat, amely felhasználható különböző szakmai kérdések megoldására és az anyanyelvi kultúra ápolása érdekében.” (Redl Károly)

„A könyvtárak kihasználtsága a könyvek vásárlásának visszaszorulásával nem növekszik. Pedig sok helyi könyvtár és országosan működő hálózat is képes gyarapítani gyűjteményét. Általában elmondható, hogy a bolti könyvvásárlások legtöbbje a szórakoztató irodalomra koncentrálódik a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete által publikált adatok alapján. (…) De vajon milyen könyveket olvasnak az emberek a közkönyvtárakból kölcsönözve? Melyik a legnépszerűbb könyv, író?” (Dóra László)

Címkék