Ízelítő a lapszámból

Kategória: 2015/ 7-8

„Ma úgy tűnik – fentebb erről is szó esett –, hogy a digitális könyvtárak számára továbbra is – még mindig – a fizikai könyv (materiális-érzéki kinézete) szolgál mintaképül, hogy ’önértelmezésüket tekintve könyvek digitális kiadásai az esetek többségében a nyomtatott könyvek lehetőleg hű másolatai, vagy reprodukciói kívánnak lenni.’ Eljöhet azonban az idő – előállhatnak olyan körülmények –, amikor ez az önértelmezés megváltozik, s a materiális könyv nem lesz immár másolandó mintakép.” (Fehér M. István)

„Így, ha a modern könyvtáron a ’könyvek tárát’ érthettük, a posztmodern kor számára a könyvtár fogalmának redukciója a mindenkor megváltoztatható, értelmezhető szöveget jelenti. (…) A hermeneutikai könyvtárfogalommal azonban eljutunk oda, hogy a könyvtár alapját nem az olvasásban, hanem az írásban határozzuk meg.” (Balogh András)

„Szeretem, amit csinálok? Mit is csinálok én? – teszem fel magamnak a kérdést. Nos, napjaim nagy részét két dologgal töltöm, vagy a könyvtárban dolgozom, vagy futok. Vagy-vagy, de a kettő nem elválasztható: a futócipő és szerelés ott vár sorára a könyvtárban, viszont futás közben gyakran megoldódnak a munkámhoz kapcsolódó problémáim.” (Hajnal Ward Judit)

Címkék