Új könyvtári lap indult

Kategória: 2015/ 6

Ritka ünnep: új könyvtári lap indult.
A hajdani Borsodi Könyvtáros nyomdokain haladva adja ki a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a Könyvtári Mappa című új képes híradót. Éppen hatvan éve, 1955 végén jelent meg a Borsodi Könyvtáros első (számozási sorrendben ugyan 3.) száma, amely már nem afféle stencilezett üzemi lap volt, hanem küllemében is „komoly” periodika. Most, a kerek évfordulón a folytatás lényegében a hajdani, az eredeti célt követi: legyen kézbe vehető tájékoztató fóruma Borsod-Abaúj-Zemplén megye könyvtárosainak. Prókai Margit igazgató Bevezető gondolatok című írásában röviden áttekinti a borsodi könyvtári szaksajtó történetét, majd megfogalmazza az új lap programját, miszerint a Könyvtári Mappa „a megye könyvtáros szakmai közösségének ’hírvivője’, iránytűje és összetartó ereje kíván lenni.” Kifejezi reményét, hogy „a digitális korban és korral együtt élve bízunk a nyomtatott könyv, folyóirat és könyvtár jövőjében”. Mert – mint írja – a Gutenberg-galaxis tovább él, a Neumann-galaxis tágul, de a lényeg, a tudás univerzális egysége és szüntelen jelenléte ugyanolyan fontos marad. „Az egyetemes és lokális könyvtári tudáskörnyezet folytonos találkozásainak reményében bízva gyűjtünk és adunk közre szakmai írásokat a Könyvtári Mappában, üzeneteket küldve egymásnak, egymásról, itthonról haza”.
A lap címében is találkozik múlt és jelen – vagyis érvényesül a szellemi folytonosság –, hiszen a mappa szó nem csupán iratgyűjtőt jelent, de immár számítástechnikai fogalom is, afféle gyűjtőhely, amely az egymáshoz tartozó, egymással kapcsolatban álló fájlokat fogja össze. Átvitt értelemben tehát a Könyvtári Mappa Borsod-Abaúj-Zemplén megye könyvtárosait és könyvtárait fogja össze, gondolataikat veszi számba és adja közre.
Föllapozva az első számot, az érdeklődő tekintet legelőször az impresszumon állapodik meg. A lapot Csörnök Mariann és Prókai Margit szerkeszti. A szerkesztőség tagja a 3K-ban is többször publikáló Filip Gabriella, mellette Bede Katalin, Bereiné Vasas Andrea, Bokrosné Stramszky Piroska, Miklós Katalin, Varga Gábor, Venyigéné Makrányi Margit és Zahuczky László. A kiadó – értelemszerűen – a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár; megjelenik évente két alkalommal 500-500 példányban.
Az első számban a Bevezető gondolatok után Venyigéné Makrányi Margit a kistelepülések könyvtári ellátásáról, a borsodi KSZR-ről szóló írása kapott helyet, amelyben a KSZR funkciói mellett szó esik a települési önkormányzatokkal való együttműködésről és a várható fejlesztésekről is. Ez a cikk rögtön jelzi is e lapszám tartalmi gerincét, fő mondandóját: a kistelepülések könyvtári ellátásának örökké időszerű kérdéskörét. Regdon Lászlóné a szikszói járásban fekvő kisközség, Léh 1961 óta működő könyvtárát mutatja be. A lap céljaival, szerkesztőinek és szerzőinek szándékaival, valamint a bevezetőben megfogalmazott gondolatokkal egybehangzóan a szerző arról számol be, hogy ebben a faluban – szemben az elnéptelenedő kistelepülésekkel – a könyvtárnak fontos szerepet szán a helyi önkormányzat, hogy a lakosság a komfortérzetét megőrizhesse vagy akár növelje. Ugyancsak a KSZR szerepéről ír Kesznyéten vonatkozásában Szabó Tünde; Zsova Márta is a kistelepülések könyvtári szolgáltatásáról ír, nevezetesen a számítógépes kölcsönzés terjedéséről. Aztán vallomásos hangvételű beszámolót olvashatunk Ambriskóné Csató Erzsébettől a hejcei könyvtár életéről, gazdag programjairól. A kistelepülések könyvtári ellátása mellett szó esik még az első lapszámban Kázsmér Ágnes jóvoltából a biblioterápiás foglalkozásokról; Palágyi Piroska pálházai könyvtárossal készült interjú is olvasható itt; Szendi Attila röviden bemutatja a Miskolci Egyetem selmeci műemlékkönyvtárát; Soltész Ágnes pedig beszámol az Ünnepi Könyvhét miskolci eseményeiről. Ezeken túl számos hosszabb-rövidebb képes tudósítás található a Könyvtári Mappa első számában a megye könyvtárainak rendezvényeiről, programkínálatáról.
Az új könyvtári lap bemutatkozó számának anyagai együttesen máris visszaigazolják a Bevezető gondolatokban megfogalmazott célkitűzés helyességét: a lap csakugyan gyűjtőmappája és fóruma Borsod-Abaúj-Zemplén megye könyvtárosainak, a könyvtárakkal kapcsolatos gondolatainak, szélesebb perspektívában pedig a tudás szüntelen jelenlétét testesíti meg.

Címkék