Ízelítő a lapszámból

Kategória: 2014/11-12

„A neten belefullad a releváns információ a vízözönszerű áradatba. Az ésszerű megoldás – gondolnánk – a könyvtárlátogatás volna, ahol jóval rendezettebb információszolgáltatás zajlik, ám mégsem ez történik (alapos előismereteket kíván, időigényes), marad a könnyebb út: a net, ahol minden együtt van – és zavaros, felszínes tudás, ténylista tölti ki az összefüggő tudásegész helyét a fejünkben. A könyvtárak térvesztése nem a könyvtárak hibája, a világ változott meg annyira, hogy rá sem ismerünk”. (Somogyi József)

„2013 őszén az OCLC újabb kutatási jelentést tesz közzé, ezúttal az elektronikus dokumentumok könyvtári jövőjéről (Meeting the e-resources-challenge). Itt azt vetítik előre, hogy 2020-ban az amerikai egyetemi könyvtári világ már a beszerzési keretek négyötödét (80 százalékát) fogja e-dokumentumokra költeni (összevetésül 2010 előtt 6 százalékát költötte). 2013-ban már minden harmadik amerikai felnőtt olvas e-könyvet”. (Sonnevend Péter)

„A könyvnyomtatás művészete több technikai újítás együttes alkalmazásának köszönhetően jött létre. Gutenberg a korábbi többszörözési eljárások minden területén újításokat vezetett be, zsenialitása tehát abban állt, hogy ezeket egységes ’technológiában’ rögzítette. A találmány kétségtelenül legfontosabb eleme a betűsokszorosítás, vagyis az, hogy a textus teljesen azonos jelekből épül fel”. (Pogányné Rózsa Gabriella)

Címkék