Ízelítő a lapszámból

Kategória: 2014/ 3

 „A posztmodern könyvtárnak már nem az a feladata, hogy a dolgokat, ahogy megismertük, adekvátan közvetítse. Interpretációs alternatívákat kínál. Ez a (kötöttségek nélküli) ’jelentésnélküliség’ természetesen nem jelenti azt, hogy maga a könyvtár is elvesztette volna egzisztenciális értelemben vett létjogosultságát, sőt kifejezetten állítjuk, hogy a könyvtár és a szöveg most lépett csak igazán az olvasóval ’új szövetségre’”. (Balogh András)

 „A cikk írója in medias res kezdi dolgozatát, azonnal a dolgok közepébe vág. Számos előnye van ennek a megközelítésmódnak, de talán ugyanannyi hátránya is. Jómagam Sallai Istvánnal indítottam volna a szerző helyében. Az ő többfedeles könyvtárának csúfolt ötletét Papp István dolgozta ki valóban posztmodern könyvtári koncepcióvá.” (Vajda Kornél)

 „A nyelv megtartása a kisebbségi magyar közösség megmaradását jelenti. Ezért nem szabad hagyni, hogy a magyar nyelv a magánéletbe szoruljon vissza. A magyar iskoláknak színvonalas képzést kell biztosítaniuk a diákoknak, megadva az esélyegyenlőséget ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak a munkaerőpiacon. A könyvtár támogatni tudja egyrészt már az iskoláskorú gyereket, másrészt az élethosszig tartó tanulás elősegítésében is részt tud vállalni, többek között az információszolgáltatás egyik helyszíneként.”  (Szűcs Katalin)

Címkék