Ízelítő a lapszámból

Kategória: 2014/ 1

 „Korunkban nem is kérdés, hogy a könyvtárak legfontosabb feladata a minél teljesebb, minél célzottabb és minél gyorsabb információszolgáltatás. A nagy könyvtári katalógusok is egyre inkább az információk szolgáltatásának funkcióját helyezik előtérbe. Mellettük azonban a mélyre fúró szakterületi tájékoztatást nyújtó adatbázisok és információs rendszerek jelentősége vitathatatlan.” (Kovács Ilona interjúja)

 „Az amerikai magyarok által összegyűjtött irat-, könyv- és levéltári hagyatékok sorsa már 1977-ben foglalkoztatta a tagságot: javaslat is született egy központi számítógépes nyilvántartás kidolgozására és az anyagok elhelyezésére. (…) A hagyatékok megmentésének, biztonságba – azaz megfelelő közgyűjteménybe – helyezésének, hozzáférhetővé tételének kérdése a mai napig érzékeny és időszerű feladat, amelyet nem könnyű, és eddig nem is sikerült összehangolt módon, megnyugtatóan elérni.” (Deák Nóra)

 „Az olvasással kapcsolatban is jogos alapkérdés, hogy ki és miért tud vagy nem tud, akar vagy nem akar áldozni bármilyen szintű tudás megszerzéséért. A mindig szeretetre vágyó, de sokszor erőszakos lelkünkben mitől és miért ébred fel a vágy az ismeretszerzésre? Csak a hasznosság lenne a feltétele, vagy a kíváncsiság, a tudásszomj, vagy mind együtt? Vajon napjainkban az értéket adónak tartott művészetek iránt kevesebben érdeklődnek, mint régebben? Esetleg a kommersz tömegáru ránk zúdulása kelti ezt az érzetet?” (Czirok Ferenc)

Címkék