Ízelítő a lapszámból

Kategória: 2013/11

„A tradicionális nevelő, majd humanista nevelő könyvtári funkció mellett tehát jelen volt a mindkét könyvtári ideát vallók részéről egyaránt, ha nem is azonos érvekkel és vehemenciával elutasított liberális szolgáltató könyvtár eszméje, és az 1960-as, 1970-es évek fordulóján kezdett hatni a könyvtári közgondolkodásban a könyvtár szociális funkciójának gondolata is. A hátrányos helyzet fogalma csak nehezen, nagyon nehezen tört utat magának a hivatalos közgondolkodásban.” (Pogány György)

„Megvan minden lehetőségünk ahhoz, hogy Magyarországon is a dániaihoz hasonlóan sikeres legyen a könyvtárosképzés. Ki kell használni a különleges sajátosságainkat (pl. könyvtárostanár-képzés), a programok sokszínűségét. De nagyon fontos lenne, hogy a társadalom észrevegye, hogy a megtanult szakmai ismeretek sokféleképpen hasznosíthatók. Szerte a világban bizonyítottan keresettek a könyvtáros végzettségű szakemberek nemcsak könyvtárakban, hanem a legprosperálóbb multinacionális cégeknél is (pl. telekommunikációs vállalatoknál).” (Varga Katalin)

„A mobiltelefonokon és tableteken történő szolgáltatások kialakítása mellett az elektronikus könyvolvasás a másik olyan trend, amelyre a könyvtári szektornak nagyon rövid időn belül adekvát választ kell adnia. Egyre több kiadó ad ki vagy forgalmaz e-könyveket, a használóknál is megjelentek az elektronikus könyvolvasó készülékek, amelyek egyre nagyobb igényt generálnak a művek könyvtári szolgáltatására is.” (Tóth Máté)

Címkék