Megkezdődött az EBSCO folyóirat-adatbázisok országos használata

Kategória: 2003/10

A könyvtári terület 2003–2007 közötti stratégiájának küldetésnyilatkozata prioritásként határozza meg az elektronikus tartalomszolgáltatást a közkönyvtárak számára. Jóllehet az internet bőséges szabadon elérhető információt kínál, a közkönyvtárak szolgáltatásaiból mind ez idáig hiányoztak az előfizetés útján megvásárolható nemzetközi elektronikus folyóiratok és folyóiratcikk-adatbázisok. Ezt a hiányt kívánta pótolni a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, amikor 2003-ban hároméves időtartamra országos felhasználási szerződést kötött az EBSCO Publishing információszolgáltatóval. A hozzáférés kedvezményezettjei a felsőoktatási könyvtárak, a nyilvános könyvtárak, a nonprofit tudományos intézetek és egyéb nonprofit szervezetek könyvtárai, ideértve az egyházi, múzeumi és orvosi könyvtárakat is.

Az elektronikus források licencelése más üzleti modellt képvisel, mint a nyomtatott előfizetések. Az interneten keresztül szolgáltatott előfizetéses folyóiratok és adatbázisok esetében a kiadók és forgalmazók elhanyagolható költségráfordításával szinte korlátlanul tudják bővíteni az előfizetők körét. Az 1990-es évek közepétől kezdve a könyvtárak világszerte konzorciumokba szerveződve biztosítják a legszélesebb körű hozzáférést a legkedvezőbb ár mellett. Sok magyar felsőoktatási és kutatóintézeti könyvtár már rendelkezik tapasztalatokkal a konzorciumi keretek között történő előfizetések terén. Az EBSCO-val kötött országos licenc révén azonban első ízben nyílik lehetőség arra, hogy mind a felsőoktatási és kutatóintézeti, mind a közkönyvtárak olvasói hozzáférhessenek ugyanahhoz az értékes elektronikus adatbáziscsomaghoz.

Az EBSCO Publishing aggregátori szolgáltatásokkal foglalkozik, tehát nemzetközi tudományos kiadók folyóiratait licenceli és rendezi tematikus adatbázisokba, amelyek több ezer folyóiratcikk keresését teszik lehetővé egyazon keresőfelületen. Az EBSCO, sok más információszolgáltatóhoz hasonlóan, a korábbi években ingyenes tesztelés során tette lehetővé, hogy a magyar felsőoktatási és közkönyvtárak megismerkedhessenek termékeivel. A tesztelésben részt vett könyvtárak visszajelzései azt mutatták, hogy az EBSCO folyóirat-adatbázisok a legkülönfélébb szakterületeken működő könyvtárak számára is hasznosnak bizonyultak.

A magyar könyvtárak egy nyolc folyóiratcikk-adatbázisból álló csomaghoz kapnak hozzáférést az EBSCOhost on-line keresőrendszeren keresztül. A folyóiratok, valamint a keresőfelület nyelve angol, bár az EBSCOhost keresőrendszer jelenleg már francia, német és spanyol verzióban is létezik, és hamarosan más világnyelveken is használható lesz. A kereshető adatbázisok alapját a folyóiratok referátumai és indexei képezik, de az EBSCO a cikkek jelentős része esetében a teljes szöveget is licenceli az eredeti kiadótól. Így az olvasók a képernyőn olvashatják, kinyomtathatják, illetve elektronikus levélben elküldhetik maguknak a tanuláshoz, kutatáshoz, vagy tájékozódás céljából kikeresett cikkeket.

Az adatbázisok közül az Academic Search Premier, a Business Source Premier és a Health Source: Nursing/Academic Edition lektorált tudományos folyóiratokat tartalmaz, különösen nagy számú cikk teljes szövegével. Az Academic Search Premier a világon forgalmazott legnagyobb multidiszciplináris tudományos adatbázis, kifejezetten felsőoktatási könyvtárak részére. A 7100 referált és indexelt folyóiratból több mint 4000 teljes szöveggel szerepel benne (2003. szeptemberi adatok). A folyóiratok a szakterületek széles skáláját fedik le: humán tudományok, pszichológia, szociológia, pedagógia, de egyre nagyobb arányban képviseltetik magukat a természettudományok, a biológia, fizika, kémia, informatika is.

Az EBSCO hagyományosan erős a gazdasági–üzleti információszolgáltatás területén. A magyar könyvtárak most a legátfogóbb teljes szövegű üzleti adatbázist (Business Source Premier) használhatják az országos licenc keretében.

Az orvosi könyvtárak számára az EBSCO az amerikai National Library of Medicine MEDLINE nevű bibliográfiai adatbázisát is bevonta a szolgáltatott adatbázisok közé. A MEDLINE EBSCOhost-on keresztüli használata azzal az előnnyel jár, hogy az Academic Search Premier-ből több, mint 1500 folyóirat esetében teljes szöveg csatolódik a MEDLINE-ban található bibliográfiai adatokhoz. Lektorált orvosi és egészségügyi folyóiratokat tartalmaz a Health Source: Nursing/Academic Edition is, a Health Source: Consumer Edition pedig a laikus olvasók számára nyújt ismeretterjesztő jellegű egészségügyi információt.

A közkönyvtárak számára az EBSCO két általános érdeklődésre számot tartó folyóirat-adatbázist kínál: a MasterFILE Premier 1900-nál több nemzetközi magazin teljes szövegét, valamint életrajzokat, képeket, térképeket és egyéb dokumentumokat tartalmaz, a Newspaper Source pedig amerikai és nemzetközi napilapok cikkeiből nyújt válogatást napi frissítéssel.

Az ERIC (Educational Resource Information Center) adatbázis a legnagyobb amerikai pedagógiai információs rendszer, amely bibliográfiai adatokat tartalmaz. A MEDLINE-hoz hasonlóan az EBSCOhost 540 szakfolyóirat esetében a teljes szöveget csatolja az ERIC-ben talált bibliográfiai adatokhoz.

A NKÖM a Könyvtári Intézetet bízta meg az országos használat koordinálásával. A licenc aláírását követően 2003 júniusában nyílt meg a hozzáférés. A könyvtárak “toborzása” és a jelentkezés a nyár folyamán zajlott, így szeptember elején a legtöbb felsőoktatási és ODR könyvtár számítógépein már elérhetők voltak az adatbázisok. A Könyvtári Intézet honlapján új oldal nyílt, amely az EBSCO adatbázisok magyarországi használatával kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze, ezzel segítve a könyvtáros kollégák munkáját. Az EBSCO munkatársai által összeállított tájékoztató előadások, valamint használati segédanyagok is találhatók itt.

A hozzáférés feltétele az EBSCO ügyfélrendszerébe történő bejelentkezés, különös tekintettel a hozzáférésre regisztrált számítógépek IP (Internet Protocol) címeire. Az adatbázisok ezután a könyvtár gépein az interneten keresztül, jelszó használata nélkül érhetők el. A szerződés korlátlan számú számítógép regisztrálását teszi lehetővé, a különböző terminálokon az olvasók egyidejűleg használhatják az adatbázisokat.

A NKÖM és a Könyvtári Intézet szeptember 16-án tartotta meg az országos hozzáférés ünnepélyes megnyitóját az Országos Széchényi Könyvtárban. Az eseményen Koncz Erika, a NKÖM helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket, majd az EBSCO közép-európai képviselője, Marina Milovanovic tartott bemutatót. Az EBSCO munkatársai a hét második felében egynapos felhasználói képzéseket tartottak. Az előadások és bemutatók nemcsak az EBSCO szolgáltatásairól, hanem az elektronikus adatbázisok előállításának, forgalmazásának és használatának általános kérdéseiről is sok új, hasznos információt nyújtottak a résztvevők számára.

Az EBSCO országos licencről a megnyitó kapcsán több napilap, tv-csatorna és rádióműsor is hírt adott, és ennek nyomán megindult a jelentkezések második hulláma: a regisztrált könyvtárak száma egy hét alatt megkétszereződött. Szeptember végéig közel 140 könyvtár jelentkezett, és ebben a számban a felsőoktatási intézmények különböző tanszéki, kari, intézeti könyvtárai, sőt az MTA intézetei is közös jelentkezéssel, fenntartó intézményük neve alatt szerepelnek. Szeptember eleje óta egyre több városi könyvtár is csatlakozik az EBSCO-használók köréhez, és nagy érdeklődés tapasztalható a kórházak orvosi könyvtárai részéről is. Várható, hogy a következő hetekben tovább növekedik a városi könyvtárak, valamint az egyéb nonprofit intézmények és szervezetek könyvtárainak aránya. Az EBSCO adminisztrációs rendszere lehetővé teszi, hogy a használatról részletes adatokat kapjanak a könyvtárak. Szeptember közepétől kezdve a keresések ugrásszerű emelkedése várható, és a Könyvtári Intézet hamarosan közzéteheti az országos statisztika első adatait.

További információ: http://www.ki.oszk.hu/ebsco/index.html

Címkék