Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer megújult lelőhely-adatbázisáról

Kategória: 2003/12

Az 1997. évi CXL. törvényben előírt kötelezettségeknek megfelelően 1998-ban létrejött a NKÖM, a KELLÓ, az Open Society Institute, a Vocal Egyesület és a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár közreműködésével a könyvtárközi kölcsönzési kérések továbbítására is alkalmas lelőhely-adatbázis. Eddigi pályafutása sikeresnek mondható, mivel ma már közel háromszáz regisztrált könyvtári felhasználója van. A közvetített kérések száma évről évre örvendetesen nő: 2001-ben februártól decemberig 9919, 2002-ben egész évben 21 139 volt, 2003-ban pedig – szeptember végéig – már 22 389 kérés szerepel az adatbázis statisztikájában.

Az eddig megszokott ODR lelőhely-adatbázis új tartalommal és új formában érhető el 2003. október 1-jétől a régi-új címen: http://odr.lib.unideb.hu (a korábbi http://odr.lib.klte.hu cím is ide vezet). Az ismert alapszolgáltatások (a különböző módon eljuttatott bibliográfiai rekordokkal gyarapodó lelőhely-adatbázis, a különféle keresési opciókkal megtalált dokumentum státuszinformáció alapján megfelelően irányított kérése, a kérés továbbítása e-mailen) lényegükben változatlanok maradtak. Ám sok új lehetőséggel is találkozhatnak az oldalra látogatók, és ezek a korábbinál jelentősen “felhasználóbarátabb” felületen vehetők igénybe.

A könyvtárak teljes önállóságot kapnak adataik karbantartásában, és bővült a kérésmódok választéka is: az adatbázisban nem található dokumentumokra is lehet kérést feladni, mely az adatbázis könyvtáradatait felhasználva kerül közvetítésre a kérő és fogadó könyvtár ODR-en belüli nyilvántartása számára is követhető módon. A könyvtárak maguk tölthetik be lelőhelyeiket is az adatbázisba.

Az új honlap lépésről lépésre: kereséstől a kérés feladásáig

A megújult honlap keretében találhatjuk a legfontosabb szolgáltatások elérési pontjait.

A korábban megszokott összetett, gyakorlott keresés (CCL, parancsnyelvi keresés), böngészés, valamint a tezauruszban való keresés mellett gyorskeresés is végezhető. Ezekhez részletes Súgó is készült. A korábbiaknál egyszerre több találat jeleníthető meg a jobban áttekinthető, egysoros kijelzési módban. Ezek közül a megfelelőket kiválasztva a Hosszú kijelzésben  azonosíthatjuk a tulajdonos könyvtárakat/gyűjteményeket. Itt láthatók a dokumentumok részletes adatai is, melyek közül a szerzői neveknél és tárgyszavaknál ugrópontok segítségével további navigálás lehetséges. Ez a módszer a keresett dokumentum, illetve téma esetén más, nem várt találatokhoz is elvezethet. A megtalált tételek cédulaformátumban  és USMARC formátumban is megjeleníthetők , valamint többféle formátumban letölthetők a rekordletöltés ikon ikonra kattintva.

Könyvtárközi kérések indítása egy adott dokumentumra vagy annak egy részére a megszokott  ikon kiválasztásával lehetséges. Az itt látható kérőlap is megváltozott: az eddigiekkel szemben a felhasználó egyszerűbben és könnyebben átlátható struktúrában egészítheti ki kérését az olvasó igényeinek megfelelően. Újdonságként megadhatja a teljesítés határidejét, az olvasó által vállalt maximális költséget, és további megjegyzésekkel is pontosíthatja a kérést. A szükséges azonosítók (felhasználói név, jelszó) megadása után feladott kérésről a korábbi gyakorlatnak megfelelően kinyomtatható visszajelzést kap a kérő. Ezen fel van tüntetve a kérést fogadó e-mail cím, illetve jelen pillanatban a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Nemzeti és Általános Gyűjtemények Könyvtárához és Társadalomtudományi Könyvtárához küldött kérések esetén a fogadó helyi nyilvántartás, melybe a kérések automatikusan átemelődnek. Az új ODR bevezetésével egy időben indul a két könyvtár helyi könyvtárközi kölcsönzési nyilvántartása, melyből az átemelt kérések státuszáról folyamatosan tájékozódhat a kérő, illetve a közeljövőben kéréseit is közvetlenül lekérdezheti.

A kérés feladása előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni a megkérendő dokumentum státuszát. Erre a korábbinál több lehetőség áll rendelkezésre.

A tulajdonos könyvtár/gyűjtemény nevére kattintva (ha a név mögött ugrópont található, melyet az alapszövegtől elütő élénkebb szín jelez) az előző felületen megszokottól eltérően a könyvtár/gyűjtemény honlapjára juthatunk.

A rekordszintű kapcsolathoz, azaz a tulajdonos könyvtárak/gyűjtemények helyi katalógusában való tájékozódáshoz és a megkérendő dokumentum pillanatnyi elérhetőségének ellenőrzéséhez a  ikont kell kiválasztani. A helyi katalógusban is lehetőség van további keresésre, sőt az ODR lelőhely-adatbázisban még nem megtalálható dokumentumokra is feladható kérés az Üres űrlap segítségével, mely a keretben található. Ezeket a kéréseket az ODR regisztrálja, a statisztikában is szerepelnek, és a könyvtárak is vissza tudják keresni a többi, ODR-en keresztül továbbított kérésükkel megegyezően saját könyvtáruk menedzserfelületén.

Azon könyvtárak állományának közvetlen keresésére és a dokumentumaik kölcsönzési állapotának ellenőrzésére, melyek katalógusával nem hozható létre közvetlen rekordszintű kapcsolat, szintén új elérési mód nyílik. A fentiekben ismertetett elérésű könyvtári honlap mellett a ikonnal közvetlenül az adott könyvtár/gyűjtemény katalógusához juthatunk. Az itt talált rekordokra szintén indítható könyvtárközi kérés a már említett Üres kérőlapon. Fontos megjegyezni, hogy ha a dokumentum az ODR lelőhely-adatbázisban is megtalálható, inkább arról a felületről érdemes megkérni, hiszen akkor a már ismertetett előnyök mellett a megkérendő dokumentum adatainak begépeléstől is megkímélhetjük magunkat.

A korábbi felületről ismerős  ikon az új adatbázisban a szolgáltató könyvtár/gyűjtemény kölcsönzési politikáján és a címén túlmenően a könyvtárnyilvántartásban szereplő teljes rekordját megmutatja. Ezen adatokat a könyvtárak maguk tarthatják karban, és a megfelelő adatok bejegyzésével meghatározhatják a könyvtárnak és gyűjteményének adatbázisban megjelenített elérhetőségét.
Regisztráció

Az ODR lelőhely-adatbázisban csak könyvtárak regisztrált felhasználói adhatnak fel kéréseket. A rendszerben minden korábban regisztrált felhasználó régi felhasználói neve és jelszava megmaradt, azzal továbbra is dolgozhatnak. Ha mégis gond van a bejelentkezéssel, kérjük, jelezze a következő címen: bdavid@lib.unideb.hu.

A korábban nem regisztrált könyvtárak a honlapon leírtak szerint járjanak el, olvassák el a regisztráció előtt az Útmutatót (http://odr.lib.klte.hu/register). Nem minden esetben kell ugyanis teljesen új felhasználóként bejelentkezniük, hiszen a nyilvános Könyvtárak listája (http://odr.lib.klte.hu/library_list) tartalmazza a korábban helyi (D1) belső használatban lévő könyvtárlista adatait is sok regisztrálatlan könyvtár adatával.

A keretben található menüpontok közül a regisztráció nélkül is végezhető keresések mellett megtekinthető a nyilvános Könyvtárak listája és Gyűjtemények listája, mely tartalmazza az összes könyvtár/szolgáltató gyűjtemény legfontosabb nyilvános adatát a könyvtárközi kölcsönzés elérhetőségével, így afféle könyvtárközi kölcsönzési adatbankként is használható.

Az ODR menedzser

A korábbi rendszerben külön fájl tárolta a kérésre jogosult regisztrált könyvtárak adatait, és külön fájlban szerepeltek a szolgáltató könyvtárak/gyűjtemények adatai lelőhelykódjaik feloldásával. A bejelentkezett felhasználók nagy száma és a megnövekedett forgalom mutatta igény vezetett az új nyilvántartási mód bevezetéséhez.

A könyvtárnyilvántartás a keretben lévő ODR menedzser funkció kiválasztása után szerkeszthető.

Az ODR menedzserbe a kérések feladásakor is használt felhasználói név és jelszó megadásával lehet belépni, mégpedig a jogosultságnak megfelelően a teljes könyvtár vagy csak egy/több adott gyűjtemény szintjére.

Az új adatbázisban egyetlen rekordja van minden könyvtárnak, mely biztosítja a lelőhelykódok feloldását, és a könyvtár adatait is tartalmazza. Egy könyvtár rekordjához több gyűjteményrekord kapcsolódhat (alárendelt kapcsolattal), melyek a szolgáltató gyűjtemények kódjainak feloldását végzik, valamint lehetővé teszik számukra a helyi igényeknek és munkamegosztásnak megfelelően az önálló könyvtárközi kölcsönzést (kérést és szolgáltatást egyaránt). A teljes rekordot a könyvtár maga tartja karban, így meghatározva a megfelelő adatok bejegyzésével a könyvtár/gyűjtemények adatbázisban megjelenített elérhetőségét. Ez együtt jár azzal, hogy az adatok pontosságáért is a könyvtár a felelős.

Bejelentkezéskor a regisztrált felhasználó könyvtári adminisztrátori jogosultságot kap, mellyel karbantarthatja könyvtára és a hozzá tartozó gyűjtemények adatait, kéréseket indíthat, ISBN-t tölthet fel, valamint újabb felhasználókat vehet fel, akiket későbbi tevékenységüknek megfelelő jogosultsággal lát el. A néhány esetben igen bonyolult könyvtár–gyűjtemény viszony megkívánta annak megoldását is, hogy egy gyűjteményi felhasználóhoz több, külön szolgáltató gyűjtemény is tartozhasson.

A Gyűjtemény/ek gombbal a gyűjtemények, a Könyvtár gombbal a könyvtár, míg a Felhasználók gombbal a felhasználók adatait lehet megtekinteni és szerkeszteni.

Új felhasználót az Új felhasználó gomb kiválasztásával, új gyűjteményeket pedig az Új gyűjtemény gombbal lehet felvenni.

A közeljövőben bevezetendő szolgáltatásként a Kérések menüpont kiválasztásával a könyvtár lekérdezheti megadott időszakon belül az ODR-en keresztül általa feladott, illetve szolgáltató könyvtárak/gyűjtemények esetén a hozzá érkezett kéréseket.

ISBN alapú feltöltés

Az ODR-honlapon korábban is lehetséges volt a nem közös katalogizálás útján gyarapító könyvtárak számára az adatbázisban már szereplő rekordokhoz saját lelőhelyeik ISBN alapú hozzátöltése. Az eljárás az új adatbázisban lényegesen egyszerűbbé és könnyebbé vált, hiszen a feltöltés ezután nem igényel előzetes egyeztetést. A könyvtárak/gyűjtemények megfelelő jogosultságú felhasználói a honlapon a menedzser-felületre belépve pontosan meghatározott formátumban, a nekik megfelelő ütemben tölthetik fel a dokumentum ISBN-jét, lelőhelykódját és esetleges egyéb, a honlapon meghatározott adatokat tartalmazó fájljaikat az ISBN feltöltés gomb kiválasztása után. Az esetleges hibás feltöltésekről visszajelzést kapnak, valamint a rendszer kiszűri az előforduló dupla feltöltéseket is. A betöltés eredménye és a beküldött tételek aktuális állapota is lekérdezhető a Feltöltött ISBN-ek menüpont mögött. Javasolt a rendszeres, kisebb adagokban történő feltöltés a rendszer felesleges igénybevételének elkerülése érdekében. Kérjük, figyelmesen olvassa el a honlapon található részletes leírást.

A Statisztika gombra kattintva az aktuális és korábbi ODR statisztikák érhetők el.

A Kilépés gombra kattintva lehetséges a kijelentkezés. Kérjük, hogy biztonsági okokból mindig jelentkezzen ki az adatbázis elhagyásakor.

A rendszer használatával, illetve a rekordok karbantartásával kapcsolatos kérdéseit, problémáját, jelezze az alábbi címen: odrerrors@lib.unideb.hu. Szívesen fogadjuk a rendszer fejlesztésére vonatkozó javaslataikat, véleményüket is.

Címkék