Az MKE szakmai érdekvédelmi feladatai és együttműködése más szervezetekkel – kitekintéssel a könyvtári törvényre

Kategória: 1997/ 9

Szakmai érdekvédelmi tézisek
I.


1. A könyvtár érdekei azonosak a könyvtárhasználók (olvasók) érdekeivel.
2. Ez nem szükségképpen az egyedi olvasó érdekeit jelenti, hanem az olvasók és lehetséges olvasók összességének egymással összehangolt érdekeit.
3. Az 1. alattiakból következően a könyvtár kizárólagos szakmai érdeke az olvasók könyvtári úton kielégíthető információigényeinek felkeltése és kielégítése, tehát:
4. Nincs önmagában való, ezen kívüli könyvtári szakmai érdek.

Szakmai érdekvédelmi tézisek
II.

5. Minden speciális könyvtári szakmai’ érdek (pl. a gyűjtemény fejlesztése, feltárása, megőrzése és szolgáltatása, vagy a könyvtár szervezeti és technológiai fejlesztése) az általános szakmai érdekből következik
6. Mivel a különféle könyvtárak adott esetben más olvasó-csoportokat szolgálnak ki, ebből eltérő szakmai érdekek következhetnek, amelyek azonban az össztársadalmat kiszolgáló könyvtári rendszeren belül harmonizálhatók.
7. A könyvtáros szakmai érdeke azonos a könyvtár szakmai érdekeivel, (következésképpen az olvasó érdekeivel), vagy azokból következik (pl. továbbképzési érdek).
8. A könyvtárosok és más könyvtári munkatársak egyéni vagy csoportérdekei nem szükségképpen azonosak a szakmai érdekekkel, sőt azokkal ellentétbe is kerülhetnek
9. A vezetés egyik feladata (a törvényalkotástól a szakfelügyeleten át a könyvtári menedzsmentig), hogy az egyéni és csoportérdekeket minél inkább összehangolja a könyvtári szakmai érdekekkel (pl. ösztönzök alkalmazásával).

Szakmai érdekvédelmi tézisek
III.

10. Elvben és általában a könyvtári szakmai érdekek egybeesnének a fenntartók társadalmi érdekeivel, de e szinten annyiféle társadalmi érdek ütközik, hogy a könyvtári szakmai érdekek érvényesüléséért tenni, gyakran harcolni kell.
11. Az MKE viszonyát a többi szakmai és a munkavállalói érdekvédelmi szervezetekhez elsődlegesen a könyvtári szakmai érdekek érvényesítése határozza meg.

Az MKE együttműködése más szakmai szervezetekkel

Az MKE általános álláspontja az erők összefogásáról és a különféle álláspontok artikulálásának és egyeztetésének lehetőségeiről (KIK, EKSZ, MOKSZ)
Az általános álláspont korántsem zárja ki, sőt indokolja az együttműködést a szakmai szervezetek között.
Az együttműködés egyre javul. Különösen mintaszerű volt az együttműködés a KIK-kel a könyvtári törvény előkészítése kapcsán.
Az együttműködés nem zárja és nem is zárhatja ki a vitákat, ami nem baj, ha kölcsönös a tisztelet egymás és egymás véleménye iránt.
Bizonyos mértékig objektíve eltérő az együttműködés az összkönyvtári szervezettel (KIK) és a könyvtártípusokat képviselő szervezetekkel

Az MKE együttműködése a munkavállalói érdekvédelemmel

Ez elvben nem csak MKE/KKDSZ kérdés lenne, hanem pl. MKE szervezetek és az érdekelt könyvtárak közalkalmazotti tanácsai közötti együttműködés is ami lehetséges fejlődési út.
A KKDSZ-szel – mint közismert – az együttműködés az utóbbi időben nem volt zökkenőmentes. Itt nem csak a – főleg félreértés szülte indulatokból keletkezett – levélváltásról van szó.
Objektív ellentét az, hogy a KKDSZ feladatához híven a munkavállalói érdekeket artikulálja, ami nem mindig azonos a szakmai érdekekkel. Az MKE ilyen esetekben nyílt vitára, a megállapodás és az egyeztetett elvek értelmében való együttműködésre, és – ha szükséges – az ellenvélemény védelmére törekszik. .Amikor a fenntartóval, vagy a szakfelügyelettel vitában állunk, az esetek többségében hasznosabb a lehetséges együttműködés, a reális érvelés, a szívósság és a rugalmasság, mint a politikai jellegű harc. Ezt a könyvtári törvénytervezet története is jól példázza.
Minden együttműködés alapelve kell, hogy legyen a kölcsönös tisztelet, a saját álláspont érzelmileg is fűtött, egyedül elfogadható álláspontként való védelme helyett.
Sokkal több az ami objektíve egyesit, mint ami szétválaszt. Az MKE eddig is ehhez tartotta és a jövőben is ehhez tartja magát.

A törvénytervezet

Úgy véljük, hogy egészében és a legtöbb részletet illetően korszerű nyilvános könyvtári ellátási törvénytervezet született. Ennek érdekében igyekeztünk megtenni a magunkét.
Számos dolog nem úgy alakult, ahogy szerettük volna (példákkal szolgálhatok), de több volt az olyan pont, ahol álláspontunkat érvényesíteni tudtuk, mint ahol nem. Sajnáljuk, hogy végül is összevont törvénytervezet készült, de annak jelenlegi tartalmát figyelembe véve ezt nem tartjuk olyan károsnak, mint korábban.
Sajnáljuk, hogy nem sikerült több garanciát elfogadtatni, de úgy véljük, hogy az elvi garanciákat mindnyájunk erőfeszítésével a gyakorlatban is érvényesíteni lehet. Nagyon sajnáljuk, hogy a közoktatási törvénynek az iskolai könyvtárakat (és ezért a tanulókat és a jövő társadalmát) sújtó rendelkezéseit nem sikerült módosíttatni. E törekvésünket azonban nem adjuk fel.
Most pedig kezdődjék a vita minderről és minden más közérdekű, az MKE-t érintő könyvtári–könyvtárosi témáról!

Címkék