A bírósági könyvtárak jelene és jövője

Kategória: 1998/ 8

1998. május 21-én került sor Zalaegerszegen a Bírósági Könyvtárosok I. Országos Találkozójára. A Zala megyei Bíróság Dr. Degré Alajos Jogi Szakkönyvtárának szervezésében lezajlott szakmai tanácskozás, amelyet dr. Magyar Károly, a Zala megyei Bíróság elnöke vezetett, kiindulópontját illetően emlékeztetett egy, 1987-ben az Igazságügyi Minisztérium által, a KMK-val együttműködésben rendezett országos továbbképzési napra. Mindkét esetben helyzetfelmérés előzte meg ugyanis a konferenciát: 1986-ban a megyeszékhelyek jogi információellátásának vizsgálata során kerültek látókörbe a bírósági szakkönyvtárak (ld. KF, 1987/6. 611–620. p.); most – 1997-ben – pedig Sándor Gertrud, a Zala megyei Bíróság könyvtárosa végzett kérdőíves felmérést mind a 19 megye és a főváros bírósági könyvtárainak körében. (Az ennek eredményeit tartalmazó összefoglaló írást e számunkban közöljük.)

Lényeges különbség azonban a két összejövetel között, hogy az 1987-es tanácskozás inkább továbbképzési jellegű volt: a felmérés alapján szükségesnek mutatkozó könyvtárosi ismeretek, technikák ismertetése állt a középpontjában. A zalaegerszegi konferencia viszont a tágabb működési perspektívákra, feltételekre és lehetőségekre koncentrált. Ottovay László, az MKE főtitkára az Egyesület tevékenységét, a könyvtárak pályázati lehetőségeit ismertette; dr. Kenyéri Katalin, az MKM Könyvtári Osztályának munkatársa pedig az új könyvtári törvényről tartott tájékoztatást. Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója a helyi könyvtárak együttműködési lehetőségeit taglalta. Végül sor került két, a bírósági könyvtárak szempontjából fontos könyvtárnak és szolgáltatásaiknak a bemutatására: az Országgyűlési Könyvtárról dr. Haraszti Pálné, az Alkotmánybíróság Könyvtáráról pedig Petróczy Judit tájékoztatott.

Sándor Gertrud említett felmérése alapján javaslat is készült a bíróságokon működő jogi szakkönyvtárak kezelésének, működtetésének módjairól és az országos hálózat kialakításáról. (Ezt ugyancsak e számunkban közöljük. A javaslatot május 27-én Szegeden megtárgyalta a Megyei Bírósági Elnökök Értekezlete is, és határozott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elé történő felterjesztéséről. Megfogalmazódott az a távlati cél is, hogy a bíróságok, ügyészségek, az önkormányzatok, valamint a rendőrség a párhuzamos gyűjtés helyett összevont dokumentálással segítsék az adott terület színvonalas és korszerű információellátását.

Címkék