Mérföldkövek a Magyar Elektronikus Könyvtár életében

Kategória: 2010/ 9

Május 14-én a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület ünnepi összejövetelt tartott az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti tanácstermében (http://tinyurl.com/MEK15ev). Több alkalom is volt az ünneplésre: 15 éve jött létre a Magyar Elektronikus Könyvtár, közismert nevén a MEK. Tíz éve alakult meg a MEK Egyesület és tíz éve (némi csúszással, pontosabban 1999. szeptember 1-jén) jött létre az OSZK-ban a Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály (jelenlegi nevén már Digitális Gyűjtemény Osztály). A MEK-et – reményeink szerint – sokat emlegetik, jó néhányan ismerik, könyvtárakban, iskolákban, egyetemeken, határon túli magyarok között. Azonban sokan sok mindent és mást értenek rajta, röviden: nehezen tudnánk meghatározni, mi is ez.
A MEK egyrészt jelent egy elektronikus könyvtárat (mek.oszk.hu) – vagyis egy nyilvános online tartalomszolgáltatást, jelenleg már mintegy 8300, többnyire könyvjellegű dokumentummal. és egy hozzá kapcsolódó periodikagyűjteményt (epa.oszk.hu) több mint 1700 kiadványcímmel, illetve digitális képarchívumot (keptar.oszk.hu) több mint 11 000 képpel. A könyvtárat aktív tájékoztató szolgálat is támogatja, a vendégkönyvbe vagy az információs e-mail címre (info@mek.oszk.hu) küldött kérdésekre sok esetben perceken belül válaszolnak a kollégák.
Jelenti továbbá azt a műhelyt, amelyet a MEK-et működtető emberek alkotnak több mint 15 éve. Itt a napi gyakorlat során, próbálkozásokon, kudarcokon és sikereken keresztül foglalkozunk az elektronikus dokumentumok formáival, megőrzési lehetőségeivel, a sokféle metaadattal, és a szolgáltatás kérdéseivel, a tapasztalatok cseréjével, a kialakított módszerek széles körben való terjesztésével.
A növekvő digitális állomány eddig is több szakembert, intézményt, céget vonzott, ösztönzött kutatásra, kísérletezésre, hol az adatbányászat, hol a tématérkép, hol pedig a nyelvészeti adatbázis (pl. MTA Nyelvtudományi Intézet Magyar Nemzeti Szövegtár) fejlesztése területén.
A MEK építése nemcsak az OSZK egyik osztályán dolgozó néhány munkatárson múlik. A gyarapítást, a munkát alkalmanként vagy folyamatosan nagyon sok ember segíti Magyarországon és a határainkon túlról is, egyesületi tagok és külső segítők egyaránt. A könyvtár kulturális közfeladata sokféle embert megmozgatott, és ki merem jelenteni, kovácsolt egyfajta közösségbe. Egyetemi oktatók, kutatók, írók, költők, fordítók, informatikusok, jogászok, művészek, kiadók, könyvtárosok és könyvtáros hallgatók – nagyon sokféle területről vannak segítőink, támogatóink. Ezt a kapcsolati hálót, közösséget képviselte a rendezvényünkön megjelenő mintegy 70 főnyi érdeklődőt.
Az ünnepi rendezvényen éppen ennek a sokszínűségnek a bemutatására különböző barátainkat kértünk fel hozzászólásra: irodalmárokat (Horváth Ivánt az Eötvös Loránd Tudományegyetemről és Szilasi Ferencet az Szegedi Tudományegyetemről), határon túli könyvtárost (Róth András Lajost Székelyudvarhelyről) és a MEK egy vak olvasóját (Ferenczi Istvánt). A rendezvényről egy rövid összefoglaló olvasható az Egyesület honlapján, megtekinthetőek az ott készült fotók, valamint egy cikkválogatás a MEK 15 évéről, amelyet vendégeink egy ajándék pendrive-on kaptak meg (tinyurl.com/mek15ev).
Az évforduló alkalmából akciót indítottunk, ösztönözve azt, hogy minél több színvonalas kortárs magyar könyv legyen elérhető digitális formában az interneten. Felkértünk hazai és határon túli írókat, hogy adományozzák egy-egy kötetüket a MEK-nek. A felajánlott művek beérkezése, digitalizálása jelenleg folyamatban van. Az akció befejezésekor a felkerült művekről tájékoztatjuk az olvasóközönséget.
Az ünnepi alkalomra összeállítottuk az elmúlt 15 év fontosabb eseményeinek kronológiáját, valamint néhány összefoglaló statisztikát az állomány méretének és a látogatók számának növekedéséről, illetve fontosabb partnereink listáját.
Kronológia

1993. ősz Az Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (IIFP) pályázatot ír ki gopher szolgáltatások fejlesztésére.
1993. október Drótos László javaslata a POCOK-L listán egy magyar e-könyvtár létrehozásáról.
1994. április Moldován István előadása a keszthelyi Networkshop ’94 konferencián “A Magyar Elektronikus Könyvtár” címmel.
1994. május Ötletgyűjtés és döntés egy ajánlás kidolgozásáról a “Pocok-workshop”-on.
1994. május Elindul a mek-l@tulibb.kkt.bme.hu levelezőlista, és megkezdődik rajta a “MEK Ajánlás” egyeztetése.
1994. nyár Kísérleti gyűjtemények készülnek a Budapesti Közgazdasági Egyetem és a Miskolci Egyetem gopher szerverein (gopher://ursus.bke.hu:70/11/magyar/elibhu/mek, illetve gopher://gold.uni-miskolc.hu:70/11/univ/kvt/mek).
1994. szeptember Kokas Károly kezdeményezésére a MEK bekerül az IIFP hároméves feladattervébe.
1994. november 1. Véglegessé válik és érvénybe lép az “Ajánlás” első verziója.
1995. tavasz Saját gopher szerver indul a helka.iif.hu-n a MEK számára.
1995. augusztus. 30. Megkezdi működését az IIFP szerverén a Magyar Elektronikus Könyvtár kísérleti szolgáltatása (gopher://gopher.mek.iif.hu).
1995. ősz Az egyre népszerűbb web-kliensekhez egy “képes” gopher felület is készül (gopher://gopher.mek.iif.hu/hh).
1995. november Moldován István előadása a MEK-ről a DAT ’95 konferencián.
1995. november A MEK-L lista a mek-l@huearn.sztaki.hu címre költözik.
1996. február 16. Szakmai “MEK-beszélés” a NIIF-ben a MEK jövőjéről.
1996. tavasz Megkezdi működését a Helka-szerveren a Magyar Elektronikus Könyvtár kísérleti webszolgáltatása (mek.iif.hu).
1996. március A MEK helyet kap a Internet Expo magyar pavilonjában.
1996. ősz Kb. 1000 dokumentumot tartalmaz már a gyűjtemény.
1997. február 1. Elindul a Mekhirek hírlevél (Archívuma jelenleg a mekosztaly.oszk.hu/pipermail/mekhirek címen található).
1997. február 10. Az NKA Könyvtári Szakmai Kollégiumának pályázata.
1997. október 20. Kokas Károly, Moldován István és Drótos László tervet ad be Skaliczki Juditnak, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium osztályvezetőjének a MEK továbbfejlesztéséről.
1997. ősz A MEK önálló IIF projekt.
1997-98 Pályázatok más szervezetek (MKE Elektronikus Könyvtár Szekció, Szegedi Tudományegyetem) támogatásával.
1998. március 20. ”MEK-Nap” az OSZK-ban körülbelül 35-40 résztvevővel.
1999. szeptember Elindul az általunk szervezett MIT-HOL, egy hazai, online, elosztott tájékoztató szolgáltatás. A szolgáltatást 2001 augusztusában vette át az OSZK Tájékoztató osztálya és LibInfo néven vitte tovább, országos könyvtári konzorciumi támogatással.
1999. szeptember 1. Megalakul az OSZK MEK-osztálya.
1999. november 8. A MEK Egyesület alapító közgyűlése, tisztségviselőik megválasztása.
2000. január Elindul a MEK 2.0-ás verziójának tervezése és fejlesztése.
2000. május 16. Megújul a MEK elektronikus folyóirat-gyűjteménye.
2000. május 18. Az egyesület megismételt alakuló közgyűlése (mek.oszk.hu/egyesulet/jegyzok2.htm).
2000. május 26. Elindul a MEKEGYES levelezőlista (listserv.niif.hu/mailman/listinfo/mekegyes).
2000. június 21. Drótos László, Kokas Károly és Moldován István megkapja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Kalmár-díját.
2000. augusztus 26. Könyvtáros-olvasó találkozó az “Aranyhal” vendéglőben.
2000. augusztus 28. A Fővárosi Bíróság bejegyzi a MEK Egyesületet.
2001. január 5. Legeza Ilona könyvismertetői a MEK-ben (legeza.oszk.hu).
2001. március 26. A MEK Egyesület Szabadkán együttműködési megállapodást ír alá a szabadkai Zenith Műhely Polgárok Egyesületével és a zentai zEtna Civil Polgárok Egyesületével.
2001. július 28. Elkészül a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület honlapja (mek.oszk.
hu/egyesulet).
2001. október 08. A MEK teljesszövegű keresése is működik (mek.oszk.hu/kereses).
2002. május 24. ”Digitális könyvtári kezdeményezések” szakmai nap.
2002. június ”A Magyar Elektronikus Könyvtár ma és holnap – bizottsági gondolatok”: (mek.iif.hu/porta/irattar/mekatvil.rtf).
2002. július 2. Elkezdődik a MEK költöztetése a NIIF szerveréről az OSZK szerverére. Felkerül a MEK-0001-es dokumentum az adatbázisba.
2002. július 13. Megnyílik a MEK 2.0-ás verziója a mek.oszk.hu szerveren.
2002. december 20. Az OSZK, az NIIF és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság együttműködéseként elindul a MEK erdélyi tükrözése (www.mek.ro).
2003. június 30. A mek.iif.hu és a gopher://gopher.mek.iif.hu címeken működő régi MEK fejlesztése és gyűjteményének bővítése lezárul.
2003. július 1. Hivatalosan is elindul a MEK 2.0-ás új változatát a mek.oszk.hu címen, az egy évig tartó költözési folyamat ezzel befejeződik.
2003. szeptember 2. Mader Béla, a MEK Egyesület elnöke Széchényi Ferenc-díjat kap.
2003. szeptember 16. Az Egyesület először részesül a személyi jövedelem után adózók által felajánlott egy százalékból.
2003. november 19. Elkészül a MEK akadálymentes, vakbarát felülete (vmek.oszk.hu).
2003. november 27. Az OSZK, az NIIF és a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet együttműködése nyomán elindul a MEK szlovákiai tükrözése (www.mek.sk).
2003. december 5. A MEK-ben megjelenik az első hangzó dokumentum, Ladik Katalin: Fűketrec című hangkölteménye, a hollandiai Mikes International elektronikus kiadóval együttműködésben.
2004. március 31. Elkészül a záró beszámoló “Az erdélyi magyar kultúra digitalizálási programja – előkészítő fázis” pályázat keretében, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társasággal együttműködve végzett fejlesztésekről.
2004. tavasz Megnyílik a MEK különgyűjteménye, az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (epa.oszk.hu).
2004. április 11. Elindul a MEK 2.0 tükrözése az NIIF egyik szerverén (mek2.niif.hu).
2004. május A MEK állománya az elsők közt válik visszakereshetővé a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) központi adatbázisában (www.nda.hu).
2004. november 26. Az Országos Széchényi Könyvtár MEK Osztálya és a MEK Egyesület találkozót szervez a Magyar Elektronikus Könyvtár tizedik születésnapjának megünneplésére.
2004. december 22. Elindul a MEK harmadik határontúli tükrözése: Erdély és Szlovákia után ezúttal a Vajdaságban. A szervert az NIIF bocsátotta rendelkezésre, az üzemeltető a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ (mek.tlkk.org, majd: mek.vmmi.org).
2005. január 10. Megkezdődik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) hangoskönyvtárának szolgáltatása a MEK-ben.
2005. február 25. Az Egyesület első ízben nyer támogatást a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pályázatán.
2005. október 25. Együttműködési szerződést ír alá a MEK Egyesület és az Internet Szolgáltatók Tanácsa.
2005. december 12. A Creative Commons licencek beépülnek a MEK dokumentumfeltöltő űrlapjára.
2006. február 15. A MEK forgalmának hiteles mérése érdekében február hónap közepétől megkezdődik a MEK web auditálása, amelyet a Medián végez.
2006. március 20. Az Egyesület az Országos Széchényi Könyvtár VIII. emeleti társalgójában megrendezi az eredetileg az elmúlt év decemberére tervezett könyvtáros-olvasó találkozót.
2006. április 20. A Networkshop konferencián Drótos László javaslatot terjeszt elő egy magyar internetarchívum (MIA) létrehozására.
2006. április 21-22. Digitális Kárpát-medence műhelykonferencia Miskolcon, határontúli résztvevőkkel.
2006. július 21. Az Európai Digitális Könyvtár alapjául szolgáló The European Library honlapon megjelennek a régen várt magyar adatok.
2006. november 23. A MEK megjelenik az iWiW közösségi portálon.
2007. január 28. Elkészül a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány támogatásával az EPA szolgáltatás akadálymentes változata
2007. július 26. Felkerül a MEK-be az ötezredik digitális kiadvány: egy válogatás Kossuth Lajosnak a Hadtörténelmi Levéltárban és Múzeumban őrzött irataiból.
2007. november 24. Elindul a Digitális Képarchívum, a MEK egy újabb különgyűjteménye (keptar.oszk.hu).
2008. március 31. A Webalizer programmal mért statisztika szerint márciusban rekordot dönt a MEK használóinak száma. Átlagosan naponta több mint 52 000-en látogatták, az egész hónapban összesen 1 630 202-en (mek.oszk.hu/webalizer/).
2008. október 30. Végleg leáll az NIIF Helka nevű gépe, amely a MEK első szervere volt. A mek.iif.hu honlap egy másik gépen kerül archiválásra, ahol – korlátozott funkcionalitással – továbbra is elérhető egyfajta “muzeális” könyvtárként.
2008. szeptember 10. Az EPA folyóirat-gyűjteménynek is van egy tükörszervere az NIIF-nél (epa.niif.hu).
2008. november 20. Megnyílik az Europeana, az európai digitális könyvtári adatbázis, amellyel mintegy kétmillió digitális dokumentum adataiban lehet egyszerre keresni. Magyarországról elsőként a MEK gyűjteménye található meg az Europeana honlapján (www.europeana.eu).
2008. december 03. Az eFestiválon Drótos László és Moldován István megosztott életműdíjat kap a Magyar Elektronikus Könyvtár létrehozásáért és tartalomfejlesztésével kapcsolatos munkásságukért.
2009. április 15. Kokas Károly Hungarnet-díjban részesül.
2009. szeptember 09. Megújul és tartalmában is jelentősen kibővül az Egyesület honlapja (mek.oszk.hu/egyesulet).
2009. október 22. Beregszászi tükörszerver átadása NIIF támogatással a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.
2009. november 26. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Életmű plakettet adományoz Zimányi Magdolnának, a MEK Egyesület elnökségi tagjának.
2010. március 16. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület – megalakulásának 150. évfordulója alkalmából – Gróf Mikó Imre emlékérmet adományoz Moldován Istvánnak.
2010. március 19. Felkerül a nyolcezredik dokumentum a MEK állományába.
2010. május 14. Fejlesztők és felhasználók találkozója a MEK működésének 15. és az Egyesület létrejöttének 10. évfordulója alkalmából.
Statisztikák a MEK-ről

Gyarapodás, látogatók

Megjegyzés: a fenti adatok csak a mek.oszk.hu látogatóinak számát tartalmazzák, a tükörszerverek (mek.niif.hu, mek-oszk.uz.ua, mek.vmmi.org, www.mek.sk, www.mek.ro) látogatóinak számát nem.

Partnereink

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász
Arcanum Adatbázis Kft.
Argumentum Kiadó
Bányászattörténeti Múzeum, Rudabánya
Creative Commons Egyesület
Enciklopédia Humana Egyesület
Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság
Erdélyi Múzeum-Egyesület
The European Library
Europeana
Fórum Kisebbség-kutató Intézet, Somorja
Forum Könyvkiadó, Újvidék
Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára, Székelyudvarhely
Hadtörténelmi Levéltár
Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda
Körmendi Galéria
Lilium Aurum Kiadó, Dunaszerdahely
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
Mercator Stúdió Elektronikus Könyvkiadó
Mikes International, Hága
MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet
MTA Közgazdaságtudományi Intézet
MTA Politikai Tudományok Intézete
MTA Szociológiai Kutatóintézet
MTA Világgazdasági Kutatóintézet
Nemzeti Digitális Adattár
Terebess Kiadó

Határon túli partnerek gyarapításai

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia intézeteinek gyarapításai

 

EPA, DKA állomány, látogatók

 

 

Az EPA teljes állománya 2010. június 28-án
Kiadványcímek: 1 739
Füzetek: 20 748

Címkék