Elektronikus audiovizuális szolgáltatások dán könyvtárakban

Kategória: 2010/ 3

A dán közkönyvtári szférában az utóbbi években előtérbe került a korábban hagyományos adathordozókon szereplő audiovizuális szolgáltatási kínálat megjelenítése a világháló virtuális terében. Ennek kapcsán szeretnék néhány példát felvillantani, amelyek tanulságosak a dán könyvtárügy és a tartalomszolgáltató piaci szereplők közötti együttműködés, közös üzleti modellek kialakításának szempontjából is.

Netmusik – online zenei könyvtár

Kölcsönözz és hallgass zenét – könnyű és legális úton. Ez a mottója annak a szolgáltatásnak, amelyet dán közkönyvtárak nyújtanak az interneten keresztül. A projekt 2004-ben indult konzorciumi formában, a Phonofile szövetség és hat jelentősebb dániai közkönyvtár, az Aarhusi Állami és Egyetemi Könyvtár, valamint a Dán Könyvtári Hatóság kezdeményezésére. A Phonophile összefogja a dán zenei szféra összes szereplőjét (zeneszerzők, előadók, előadóhelyek és terjesztők). Közös választ kerestek az egyre csökkenő CD-eladások támasztotta kihívás kezelésére. E gazdasági szempont találkozott össze a könyvtárak zenei szolgáltatási törekvéseivel. A cél olyan szolgáltatás kialakítása lett, amely legális úton tesz a netről letölthetővé zenei anyagot, a jogtulajdonosok igényeit figyelembe véve.
Az Aarhusi Állami és Egyetemi Könyvtár digitalizált zenei kötelespéldány-anyagára támaszkodva alakították ki a műszaki hátteret. A szolgáltatást összekapcsolták a közkönyvtárak változatos olvasói regisztrációs rendszereivel. Minisztériumi pénzügyi támogatással minden érdekelt számára megfelelő online kölcsönzést indítottak be. A kölcsönözhető anyag döntő része a dán patriotikum (benne az összes 1982-től megjelent zenei CD-felvétellel). A nemzetközi komoly- és könnyűzenei anyagok hozzáadásával (a multikiadók bevonásával, egyedi tárgyalások révén) indulásként 300 ezer tételt szolgáltattak. Másik zenei szolgáltatás a nyomtatott (főként jazz és klasszikus) zenei anyag szolgáltatása. A Microsoft DRM technológiájával védett felvételek meghatározott számban kölcsönözhetőek (tölthetőek) le hét napra. A résztvevő könyvtárak állítják be a kvótákat. Ez könnyen ellenőrizhető, belépésnél ugyanis ki kell választani azt az intézményt, ahová a felhasználó beíratkozott, így saját ottani felhasználónevével és jelszavával lép be a rendszerbe. A kölcsönzött zeneszámok Windows Media Playerrel (WMP), illetve a DRM technológiát támogató hordozható eszközökön hallgathatók meg. A felvételek jó részét meg is lehet vásárolni, linkek vezetnek el a megfelelő zeneboltokhoz. A technológia azt is lehetővé teszi, hogy kölcsönzés/vásárlás előtt stream adatfolyammal (mintha rádiót hallgatnánk a neten) ízelítőt kaphatunk az összes zeneszámból. A kezdeti instabil technikai háttér és a választék szűkössége miatt eleinte nem vették annyian igénybe a szolgáltatást, mint amennyire számítottak. Az online zeneipar felvirágzása és a szolgáltatás fejlődése (új felhasználói felület 2006-os bevezetése a növekvő választékkal együtt) azonban kirobbanó sikert hozott. A megújulás után nem sokkal mintegy 2000 kölcsönzést regisztrálnak. A hordozható eszközökre való másolás lehetőségének megteremtése, és az országos marketingkampány tovább pörgette fel e számot. A közkönyvtáraknak hangsúlyos feladata a zenei választék biztosítása felhasználóik számára. Ezt a dán könyvtári tradícióból adódó ingyenes kölcsönzési modellben kell elérni, ahol a felhasználók helyi adójukkal járulnak hozzá a könyvtárak költségeihez. A magas licenszdíjakat figyelembe véve a könyvtárak így a fenntartók bevonásával történő konzorciumi közös finanszírozással érhetik el céljukat olvasóik számára. A dán közigazgatási reform, a nagyobb kistérségek, anyagilag erősebb lábakon álló helyhatóságok létrejötte fokozatosan lehetővé tette a kezdeti felhasználási területi lyukak teljes befedését.*
2009-ben először is radikálisan megnőtt a kölcsönözhető zenei produktumok mennyisége, köszönhetően a nagy nemzetközi kiadókkal történt megállapodásnak. Jelenleg 123 725 album és 1 646 173 szám kölcsönözhető dán online zenei könyvtárból. Ráadásul a szolgáltatás sikerén felbuzdulva az összes közkönyvtárat fenntartó önkormányzat, számos tudományos-felsőoktatási könyvtár is beszállt a szolgáltatásba, így az mára alanyi jogon, ingyenes beíratkozás révén bárki számára elérhetővé vált.
A helyi közkönyvtárba beíratkozott dán állampolgár (illetve a tartózkodási engedéllyel és dán személyi számmal bíró, közkönyvtárba beíratkozott külföldi személy) így szépen elvándorolhat a netmusik webhelyére. Összeválogatja, hogy egy hét időtartamra mit kíván kölcsönözni a választékból. A válogatás végén aztán rákattint a kölcsönzés érvényesítését biztosító linkre. Egy új ablakban kiválasztja, hogy mely közkönyvtárnak, illetve a projektben résztvevő egyéb könyvtárnak a beíratkozott felhasználója. Az adatok megadása után megjelennek a kikölcsönzött számok letöltési linkjei, meg egy opció, hogy a számonkénti letöltögetés helyett összetömöríti a rendszer zip formátumban a hallgatnivalót. A letöltés és kitömörítés után a WMP-ben a számok első lejátszásakor aktiválódik a kölcsönzési licensz, amely onnantól egy hétig érvényes. Megszűnt tehát a kölcsönözhető számok korábbi mennyiségi limitje, s az ehhez kapcsolódó eltérő kölcsönzési határidők, (x darab szám egy hétig, x darab szám egy hónapig). Továbbá ráér azután bejelentkezni a rendszerbe miután összeválogatta az ember a hallgatnivalót, míg korábban csak a loginképernyő után találkozhattunk a szolgáltatás kezdőoldalával. Így erősödik a szolgáltatási marketing. Bárki szabadon megismerkedhet a szolgáltatással, és rádöbbenhet arra, hogy milyen előnyei is lehetnek a könyvtári tagságnak amennyiben online zenét kölcsönözni szeretne, és nem íratkozott be még. Hosszabbításra egy alkalommal van lehetőség, ehhez viszont újra le kell tölteni a fájlokat. A lejárt licenszű fájlok többé nem hallgathatóak meg s törölhetők a gépről. A WMP egyébként beépített opcióként tartalmazza, hogy azzal kompatibilis hordozható lejátszókra kiírhatóak legyenek a számok, ilyenkor vándorol a licensz is (ami azért érvényes marad a PC-n is a kölcsönzési idő lejártáig).
A legtöbb közkönyvtárban kölcsönözhetők is a hordozható lejátszó készülékek letéti díj ellenében. Így aztán partnerként bekerültek a szolgáltatásba a kiadók mellett a készülékgyártók is.
Itt értünk el a rendszer komoly hiányosságához! A hatalmas választék ára a Windows alapú másolásvédelmi technológia, amely kirekeszti a más operációs rendszerek használóit a szolgáltatásból. Persze készült olyan program, amellyel a WMP 10-es verziója, illetve néhány 11-es változat használatakor a legálisan (a program csak érvényes licensszel bíró fájlokat tud manipulálni) kikölcsönzött zenék duplikálhatók a másolásvédelem feloldásával. Így persze elvész az időkód, a szám pedig minden operációs rendszeren szabadon lejátszhatóvá és konvertálhatóvá válik. Ebből is látszik, hogy minden védelmi rendszer előbb-utóbb megkerülhető. Másrészt viszont ezt a trükköt Windows Vista alatt már igen nehéz megcsinálni, manipulálni kell a WMP verzióival és még egy pár dologgal, ami már nem az átlagfelhasználó szintje. S nyilván, ha tömegek vinnék el ingyen a zenét, a kiadók sem lennének a könyvtárak partnerei e szolgáltatásban. Mindenesetre a netmusik eddig igazi sikertörténet, és jó példa arra, hogy a könyvtári szolgáltatói hálózat, a fenntartók és a piaci szereplők egészen sikeres szolgáltatási modelleket állíthatnak fel, amennyiben megvan bennük az innovatív hajlandóság minderre.

Filmes szolgáltatások

A könyvtári szférában a zene mellett a vizuális világ egyre nagyobb szeleteit is igyekeznek elérhetővé tenni a közkönyvtárak az olvasóik számára a virtuális térben is. Többféle szolgáltatás mutat ebbe az irányba.
Érdekességképpen említem meg a Bibstream.dk könyvtárak közös összefogásával egyfajta alternatív YouTube-ot kínált kísérletképpen a felhasználóknak, dán kisfilmekkel és dokumentumfilmekkel. Könnyen feltölthette bárki ide is saját alkotását, címkézhetett és véleményezhetett kedvére. A könyvtár itt, mint a fiatal multimédia-művész tehetségek kibontakozásának közvetítője jelent meg, nyilvánosságot adva alkotásaiknak és teret szolgáltatva közösséggé szerveződésükhöz is. A kísérlet lezárultával a projekt további sorsa, esetleges továbbfejlesztése bizonytalanná vált. A szolgáltatás webhelye meg is szűnt már.
A professzionális filmes kultúra virtuális megjelenése a bibstriben (http://www.bibstiben.dk) szolgáltatás révén viszont egy hosszútávú koncepció részeként a Dán Filmintézet, a Dán Bibliográfiai Központ és a norvég NorgesFilm as együttműködésével valósul meg. Utóbbi norvég cég a műszaki platform kidolgozásával szállt be a projektbe. A célközönség a közkönyvtári felhasználók mellett a közoktatásban tanuló diákság. A portálon kisfilmeket, rövidfilmeket és dokumentumfilmeket lehet megnézni a Dán Filmintézet állományából. Ezen felül elérhető még néhány dán gyártású játékfilm is. Az azonosítás itt is a könyvtári olvasójegy segítségével, illetve az iskolák választásától függően IP-cím alapú tartományszűrés vagy felhasználónév/jelszó páros segítségével zajlik. Míg a netmusik esetében könyvtári azonosító segítségével bárhonnan távolról elérhető a szolgáltatás, a bibstriben még a könyvtártagok, iskolai azonosítóval bírók számára is távolról csak a dán IP-cím tartományból vehető igénybe. Az iskolák a 2008/2009-es tanévben ingyen kipróbálhatták a szolgáltatást, míg a mostani tanévre a teljes hozzáférés iskolánként 1800 dán koronába kerül (1 DKK árfolyama mintegy 35 forint körül van). Ebbe benne foglaltatik ingyenesen, hogy az iskola a diákjai és tanárai számára saját azonosító rendszer (UNI-login) segítségével a könyvtárakhoz hasonlóan lehetővé teheti a távoli hozzáférést is.
A szolgáltatás révén könnyen elérhetőek, népszerűsíthetőek és az oktatásban is felhasználhatóak azok a dán filmalkotások, amelyek egyébként csak igen korlátozott körben voltak megtekinthetőek a Filmintézetben, illetve az általa rendezett eseményeken. Hasonló szolgáltatás egyébként Norvégiában is működik (a technikai megvalósítást, mint láttuk, onnan vették át). Mindkét modell közös sajátossága, hogy a virtuális filmnézésen túl lehetővé teszi a könyvtár fizikai tereiben zajló vetítések rendezését is, sőt Norvégiában erre a virtuálisan forgalmazottnál a zárt könyvtári hálózatban közvetített nagyobb felbontású digitális változatok is rendelkezésre állnak.
Tavasszal egy prágai médiaműveltségről szóló konferencián (amelyről már egy korábbi számban olvashatták beszámolómat a 3K olvasói**) a Dán Filmintézet képviselője beszámolt arról, hogy a projektet szeretnék továbbfejleszteni, hogy a nagyobb közkönyvtárakban a felhasználók – elsősorban diákok – maguk is kipróbálhassák a filmkészítést, ízelítőt kaphassanak a filmgyártás folyamatairól. A Dán Filmintézetben ugyanis lassan már egy évre előre kell bejelentkezni a hasonló programokra a hatalmas érdeklődés miatt. Megint egy olyan modell, amelyben mindenki jól jár. A filmek eljutnak a nézőkhöz, az iskolák és a könyvtárak komoly szerepet vállalhatnak a filmes műveltség terjesztésében akár befogadói, akár később amatőr művészi, alkotói szemszögből is.

Összegzésként elmondható, hogy a könyvtárak olvasókért folytatott küzdelmében, a könyvtári fizikai tér szolgáltatásainak és a virtuális szolgáltatásoknak az összehangolásában új lehetőségek jelennek meg. A könyvtárak népszerűbbé válhatnak általuk, és változtathatnak kissé azon a könyvtárakat megítélő tradicionális-statikus társadalmi imázson, amely egyébként igen lassan alakul át.

* Jonna Holmgaard Larsen: Online music loans form Danish libraries. In: Nordic public libraries in the knowledge society. Danish National Library Autority, Copenhagen, 2007. http://www.bs.dk/publikationer/english/nnpl/index.htm
** Németh Márton: Médiaműveltségről sok szemmel – Prágában. = Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 2009. 9. sz., 49-51. p.

Címkék

(1) (1) (1) (1) (12) (1) (2) (2) (3) (3) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (10) (3) (2) (3) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (4) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (3) (2) (1) (1) (1) (1) (20) (1) (18) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (7) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (3) (3) (1) (1) (5) (1) (3) (2) (1) (1) (1) (3) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (4) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (2) (1) (5) (1) (1) (2) (1) (2) (1) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (6) (28) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (7) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (3) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (10) (1) (5) (1) (1) (2) (1) (1) (4) (1) (1) (5) (1) (1) (1) (1) (18) (6) (1) (6) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (27) (3) (10) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (8) (3) (4) (1) (1) (1) (1) (1) (9) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (12) (3) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (7) (11) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (4) (2) (11) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (2) (3) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (4) (4) (2) (10) (1) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (3) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (30) (3) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (33) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (9) (1) (1) (1) (4) (3) (1) (1) (1) (1) (2) (2) (2) (1) (1) (1) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (3) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (6) (1) (3) (1) (19) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (3) (4) (1) (9) (2) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (3) (6) (15) (1) (3) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (2) (1) (1) (2) (1) (1) (3) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (10) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (4) (1) (1) (1) (1) (7) (5) (1) (2) (1) (1) (1) (2) (6) (1) (2) (1) (2) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (13) (1) (1) (2) (4) (3) (1) (1) (1) (1) (3) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (3) (1) (38) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (3) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (3) (1) (6) (1) (6) (17) (1) (1) (1) (1) (6) (1) (2) (1) (5) (1) (1) (1) (1) (19) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (3) (1) (1) (1) (4) (1) (3) (1) (1) (2) (1) (9) (1) (1) (1) (4) (1) (1) (1) (2) (1) (21) (6) (5) (1) (3) (2) (1) (1) (2) (3) (1) (1) (1) (1) (3) (1) (1) (1) (8) (1) (25) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (6) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (18) (3) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (4) (14) (1) (2) (1) (1) (1) (2) (2) (14) (7) (2) (4) (2) (3) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (3) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (2) (5) (1) (1) (1) (1) (2) (22) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (2) (1) (2) (1) (1) (2) (1) (1) (3) (1) (1) (1) (6) (1) (4) (1) (1) (1) (10) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (4) (1) (1) (3) (12) (1) (4) (1) (1) (3) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (17) (4) (1) (1) (2) (1) (3) (1) (2) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (6) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (5) (2) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (9) (1) (2) (1) (4) (1) (1) (1) (1) (3) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (3) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (62) (1) (1) (1) (3) (3) (1) (4) (1) (11) (10) (3) (1) (1) (3) (1) (1) (2) (2) (2) (1) (4) (1) (6) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (7) (9) (1) (1) (7) (6) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (7) (42) (3) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (9) (1) (2) (1) (1) (1) (2) (2) (1) (1) (1) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (2) (6) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (4) (1) (1) (4) (6) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (2) (4) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (4) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (4) (1) (1) (1) (1) (4) (4) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (8) (1) (4) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (5) (1) (2) (2) (9) (1) (7) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (3) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (2) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (2) (1) (1) (2) (4) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (5) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (2) (8) (1) (1) (1) (4) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1)