Magyar Digitális Képkönyvtár – Képek a könyvtárból – mindenkinek

Kategória: 2008/ 6

A Reneszánsz Év programsorozata főként nagyobb rendezvényekből és kiállításokból épül föl, de a kapcsolódó pályázatok lehetőséget adnak számos más ötlet megvalósítására is a kultúra területén, és ezekben a könyvtárak is szerephez jutnak.
Az egyik ilyen lehetőség a Magyar Digitális Képkönyvtár kialakítását célzó felhívás. A pályázat beadási határideje 2008. március 31-e volt, és reményeink szerint május végéig eldől, ki kaphat támogatást a csatlakozásra. (A cikk elkészülte után megszületet a döntés, az összességében 220 millió forintot elnyert intézmények listája az OKM honlapján érhető el. – A szerk.) A létrehozandó szolgáltatás célja a magyar könyvtárakban őrzött képek (plakátok, metszetek, térképek, fényképek, képeslapok stb.), illetve képként digitalizált szöveges dokumentumok (kódexek, oklevelek, kéziratok) széles körű hozzáférhetővé tétele az oktatás és a nagyközönség számára egy központi szolgáltatás keretében, amely egyúttal a könyvtárakban fellelhető értékek megismertetését és népszerűsítését is szolgálja.Az Országos Széchényi Könyvtár alakítja ki azt a közös szolgáltatást, amelynek a tartalmát a könyvtárak adják, és amelyet várhatóan nagy érdeklődés kísér majd. Bár a Magyar Digitális Képkönyvtár főleg a nagy hazai szakkönyvtárak és egyetemi könyvtárak összefogásával jön létre, a múzeumi és egyházi könyvtárak csatlakozására is feltétlenül számítunk. A támogatás lehetővé teszi a szükséges infrastruktúrával nem rendelkező kisebb intézmények számára is, hogy az általuk őrzött értékes dokumentumokat digitális formában a nagyközönség elé tárják a közös felületen.
A szolgáltatásban elsősorban a mindenki számára egyformán hozzáférhető, nem jogvédett képanyagokat tesszük közzé. Főként a már digitalizált képeket emeljük be az adatbázisba, de a későbbiek során az újonnan digitalizált művekkel is bővül a gyűjtemény. Több olyan dokumentumot is mutatunk majd az olvasóknak, amelyeket korábban sehol nem láthattak. Úgy gondoljuk, hogy az adatbázis és a mögötte lévő sokszínű tartalom egyaránt hasznos lesz a tanároknak és a diákoknak, valamint mindenkinek, aki akár csak kedvtelésből nézegetne fotókat, képeslapokat, plakátokat vagy más érdekes képeket.
A pályázati forrás felhasználásával a könyvtárak előre meghatározott, szabványos formátum(ok)ban készítik el a képkonverziókat. A központi szolgáltatás számára a képeket metaadatokkal együtt kell átadni, ezért a leírásokat is elkészítik, vagy a helyi adatbázisból szabványos adatcsere formátumban adják át a központi adatbázisnak. A képekből automatikusan kiolvasható adatok (méret, felbontás stb.) közvetlenül beépülnek a rekordokba, majd a könyvtárak egy adminisztrációs felületen keresztül ellenőrizhetik, kiegészíthetik a saját gyűjteményükre vonatkozó információkat.
Az Országos Széchényi Könyvtár gondoskodik a képállományok és a metaadatok kezeléséről, archív példányok elhelyezéséről és a szolgáltatás létrehozásáról.
A Magyar Digitális Képkönyvtár hátterében létrehozunk egy archívumot is, ebben a nagyfelbontású képeket őrizzük, de ezeket nem lehet majd közvetlenül elérni a szolgáltatási felületen. Az archívum elsődlegesen biztonsági másolatként szolgál, létrehozásának és kezelésének a tapasztalatait azonban felhasználjuk a később létrehozandó Digitális Tárházak tervezésénél.
Az archívumban őrzött, nagy felbontású, magas minőségű verziók – a megőrzés mellett – a könyvtárak számára biztonsági másolatként is működnek: ha esetleg megsérül a saját példányuk, innen pótolhatják.

A tervezett szolgáltatásról

A képeket két-három méretben lehet majd megjeleníteni a képernyőn. A bélyegkép mellett képernyő méretű JPEG formátum is választható, és a behatóbb tanulmányozáshoz lesz egy speciális Flash megoldással átalakított verzió, amely megfelelő nagyításban mutatja a képet, de nem teszi lehetővé a reprodukálásra alkalmas minőségű változat elmentését, másolását. Ezt a megoldást főként a részletgazdag, különleges képek esetében alkalmazzuk.
A képeket magán- és oktatási célra szabadon lehet használni. Ha más célra, például nyomdai sokszorosításra szeretné valaki felhasználni az oldalon közölt dokumentumokat, akkor az őrzőkönyvtárhoz kell fordulnia az engedély megszerzése érdekében. A partner könyvtár szolgáltatja a nyomtatott másolatokat is.
Amennyiben a partnerkönyvtár is szolgáltatja valamilyen formában a közös felületen is elérhető képeit, akkor a Magyar Digitális Képkönyvtár oldalain népszerűsítjük a könyvtár kapcsolódó oldalait is, vagyis átirányítjuk a felhasználókat a partner könyvtár oldalaira.
Több népszerű alkalmazással is kiegészítjük a honlapot: on-line vetítést lehet elindítani, vagy a kiválasztott képet el lehet küldeni képeslapként, de más érdekességeket is kínálunk majd. Természetesen böngészésre és keresésre is lesz mód, valamint tematikus összeállításokat és ajánlókat is készítünk. Hosszabb távon üzleti jellegű hasznosítást is tervezünk: például a képek felhasználásával naptárat és más ajándéktárgyakat is lehet majd rendelni.

A tartalomról

Az OSZK természetesen saját gazdag digitális képanyagát is bemutatja a Magyar Digitális Képkönyvtárban.
A Színháztörténeti Tárból a hazai és a határon túli történeti játszóhelyek, színházépületek képei mellett plakátokat, színlapokat, fényképeket, grafikákat válogattak a kollégák.
A Fényképtár gyűjteményéből 3000 digitalizált kép kerül az új szolgáltatásba, amelyek a világháborús gyűjtemény reprezentáns darabjai.
A Régi Nyomtatványok Tárában őrzött röplapokból a XVI-XVII. századi magyar vonatkozású darabokat lehet majd megtekinteni, amelyek történelmi eseményeinkhez kötődnek.
Az Apponyi-gyűjteményben őrzött metszetekből is érdekes válogatás készül.
A Kisnyomtatványtárból az 1926-ig terjedő, 3600 darabos plakátállomány mellett mintegy 700 darab, városokat ábrázoló képeslap között is lehet böngészgetni.
A Térképtárból mintegy 400 korábban digitalizált térkép kerülhet a képkönyvtárba.
Nagy érdeklődésre tarthat számot a nyelvemlékekről készült 100 digitális kép is, továbbá a tematikus szolgáltatásokhoz válogatott dokumentumokról készült másolatok is színesítik a választékot.
A csatlakozó könyvtárak is kitűnő képanyagokkal készülnek hozzájárulni az új közös szolgáltatás sikeréhez. Természettudományos képek, kutatói portrék, plakátok, metszetek, fotók, képeslapok kimeríthetetlen tárháza lesz a készülő Magyar Digitális Képkönyvtár. Reméljük, a látogatók gyakran visszatérnek az oldalra, hogy újabb és újabb különlegességeket fedezzenek fel a könyvtárak képgyűjteményiben tallózva.

Címkék